İMKB’de “Katılım Endeksi” dönemi!

Hangi şirketleri kapsıyor?

Katılım Bankaları Birliği Başkanı Fahrettin Yahşi, katılım endeksinin, katılım bankalarının hisse senedi işlemlerinde 2004 yılından bu yana edindiği bilgi birikiminin bir neticesi olarak sektörde standardizasyona yönelik olarak atılmış ilk ve önemli adımlardan birini oluşturduğunu söyledi.

Endeks danışmanlığı Bizim Menkul Değerler tarafından yapılan ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası tarafından hesaplanan Katılım Endeksi’nin tanıtım ve imza töreni, İMKB’de gerçekleştirildi.

Törende Katılım Bankaları Birliği Başkanı Fahrettin Yahşi, katılım bankalarınca özellikle 2006 yılından bu yana yatırım hizmet ve ürünlerin üzerinde önemle durulduğunu anlattı.

Yahşi, bu kapsamada sermaye piyasalarında yürütülen aracılık hizmetleri her geçen gün daha önem kazandığını dile getirerek, ekonomik istikrarın kar payı ve faiz hadlerindeki düşme eğiliminin arttığını, rekabet şartlarının bankalar ve diğer finans kuruluşları için yatırım ürünlerinin öneminin giderek arttığını söyledi.

Söz konusu tablo karşısında katılım bankaları olarak kendilerinin yatırım ürün ve hizmetleri konusunda altyapı, standardizasyon ürün çeşitliliği gibi konulara odaklandıklarına değinen Yahşi, bu çerçevede gerek hisse senedi gerek yatırım fonları gerekse diğer sermaye piyasası ürün ve hizmetlerini müşterilere kaliteli ve rekabetçi bir şekilde sunma konusunda azami gayret içerisinde olduklarını anlattı.

Yahşi, katılım endeksinin, katılım bankalarının hisse senedi işlemlerinde 2004 yılından bu yana edindiği bilgi birikiminin bir neticesi olarak sektörde standardizasyona yönelik olarak atılmış ilk ve önemli adımlardan birini teşkil ettiğini ifade etti.

”Bu çalışma ile amaçlanan sadece gösterge niteliğinde bir endeks oluşturulması değil aynı zamanda gelecekte oluşturulacak finansal ürün ve hizmetler için kullanılabilir yaşayan bir endeks ve standartları ortaya koymaktır” diyen Yahşi, günümüzde giderek artan sayıda bireysel emeklilik fonlarının katılım bankaları müşteri profilini hedeflediğini ve bu profile uygun emeklilik yatırım fonu kuruluşu ihtiyacının ortaya çıktığını dile getirdi.

Yahşi, ”Şimdiye dek bu ürünlerin esas alabileceği ve sermaye piyasasına hitap edecek özellikle katılım bankaları müşteri profiline özgü referans bir endeks mevcut değildir. Katılım endeksinin lisanslanmasıyla birlikte bu ve benzeri ürünlerde bu endeksin kullanılması mümkün olacaktır. Katılım endeksiyle esas itibariyle hisse senedi aracılık işlemlerinde bir standarda ulaşılmış olacaktır. Mevcut yapıda prensipler hep aynı olmuş olmasına rağmen sektör genelinde uygulanan bir standartlar bütünü olmadığından farklı uygulamalar hatta zaman zaman karmaşıklıklar ortaya çıkmaktadır. Katılım endeksi bu alandaki boşluğu doldurmak ve sektör genelinde standartlar oluşturabilmek adına yapılmış bir çalışmadır” diye konuştu.

KATILIM ENDEKSİ
Faize karşı hassasiyeti olan yatırımcıları borsaya çekmek için tasarlanan ”Katılım Endeksi”, İMKB Ulusal Pazar’nda, ”KATLM” koduyla yayına başladı. Endekste, faize dayalı finans, ticaret, hizmet, aracılık, alkollü içecek, kumar, şans oyunu, domuz eti turizm eğlence, basın, yayın, reklam, tütün mamulleri, silah, vadeli altın, gümüş ve döviz ticareti olmayan şirketler yer alabilecek.

Belirli kriterlere göre seçilen endekste yer alacak şirketlerde, toplam faizli kredilerinin piyasa değerine oranı yüzde 30’dan, faiz getirili nakit ve menkul kıymetlerinin piyasa değerine oranı yüzde 30’dan ve bahsedilen faaliyet alanlarından elde ettiği gelirlerinin toplam gelirlerine oranının da yüzde 5’den az olmaması şartı aranacak.

Bu kurallara uygun hisse senetlerinden, halka açık piyasa değeri en yüksek ilk 30 şirket, endeks şirketlerini oluşturdu. Ticaret ve sanayi şirketlerinin ağırlıklı olduğu endekste kullanım alanları, gösterge, karşılaştırma, yatırım fonları, endeks fonlar, borsa yatırım fonları, bireysel emeklilik fonları, teminata kabul edilecek hisse senetleri, alternatif, karma ve türev ürünler, yabancı yatırımcılara yönelik ürünler olacak. Endekste hisse senetleri, 3 ayda bir dönemsel gözden geçirmeye tabi tutulacak.

HANGİ ŞİRKETLER DAHİL?
Ticaret ve sanayi şirketlerinin ağırlıklı olduğu şirketler arasında, BİM, Türk Telekom, Enka İnşaat, Bank Asya, Emlak Konut GMYO, Ford Otosan, Petkim, Koza Altın, Aygaz, Trakya Cam, Çimsa, Sinpaş GMYO, Doğuş Otomotiv, Gübre Fabrikaları, Albaraka Türk, Türk Traktör, Bagfaş, Mardin Çimento, Akçansa, Adana Çimento, Pınar Süt, Nuh Çimento, Afyon Çimento, Netaş Telekom, Mondi, Tire Kutsan, Vestel Beyaz Eşya, Deva Holding ve Pınar Et ve Un şirketleri bulunuyor.

Katılım Endeksi Kuralları’nın uluslararası uygulamaları dikkate alması nedeniyle Katılım Endeksi ve bu endekse dayalı ürün ve hizmetler, yabancı yatırımcılara da hitap edebilecek.

İMKB Başkanı Erkan da törende, bunun haricinde çeşitli gruplara bağlı özel endeks yapma planları olduğunu bildirerek, çeşitli büyük holdingler olduğunu, o holdinglerin çok sayıda şirketlerinin borsada işlem gördüğünü ve onlarla da özel bir endeks yapmayı planladıklarını kaydetti.

Erkan, ”İslam ülkeleri borsalarında işlem gören hisse senetlerine dayalı bir endeks ve bu endekslere dayalı da borsa yatırım fonlarının çıkarılması planlanıyor. Bununla ilgili de anlaşmalarımızı yaptık ve ilan ettik. Dolayısıyla onun çalışmaları başladı şu anda sözleşme aşamasındayız. Endeks hazır, hesaplanmaya da başlandı. Bunun içinde ilk başta 14 ülke var. 14 ülkeden gelen ve bu ülkelerde işlem gören hisse senetlerini kapsayan ve İslami kurallara uygun faaliyet gösteren şirketler üzerine yapılacak. Bunu İslami Kalkınma Teşkilatı bizlerden istemişti. Biz de bu çalışmalara önderlik ediyoruz” dedi.

Kaynak: http://ekonomi.haberturk.com/finans-borsa/haber/588900-imkbde-katilim-endeksi-donemi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir