Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Daimi Temsilcisi Mark Lewis, “Para akışı, aslında iyi bir şeydir. Hem piyasadan, Türkiye ekonomisine, piyasalarına belli bir güven duyulduğunun göstergesidir” dedi.
Türkiye’nin krizden hızlı çıktığına işaret eden Lewis, güçlü temelleri ve görünümü ile Türkiye’nin notunda yakın zamanda bir artış beklediğini söyledi.
Türkiye’de cari açık sorunu olduğunu hatırlatan Mark Lewis, CNBC-E’ye şöyle konuştu:
Zorluklar benzer
“Cari açığın finansmanına baktığımızda kompozisyonda sıcak paranın daha ağırlıklı olduğunu görüyoruz. Ve burada konu aslında bu. Küresel bağlamda, büyük gelişmiş ekonomilerde gevşek para politikalarının uygulandığı, dışarıda çok fazla bir likiditenin olduğu bir dönemde oluyor. Burada Türkiye’nin karşılaştığı zorluk, diğer büyük gelişmekte olan piyasaların da yaşadığı bir sorun. Şu aşamada, borçlanma ve borçluluk oranı açısından büyük bir risk görmüyorum. Zaman içinde cari açığın kademeli olarak düşmesi, kısa vadeli para girişe bağlı finansmandan, zamana yayılmış bir para girişine geçilmesi önemli olacaktır.”
Seçimle ekonomi farklı
Türkiye’deki seçim sürecini de değerlendiren Mark Lewis, şu bilgileri verdi: “Ben seçim takvimi ile Türkiye’deki ekonomik gelişmeler arasında doğrudan bir bağ görmüyorum.
Enflasyon hedefini yakalamak çok zor
YÜZDE 5.5’lik enflasyon hedefini değerlendiren (IMF) Türkiye Daimi Temsilcisi Mark Lewis, “Ancak mevcut şartlar göz önünde tutulduğunda, artan emtia fiyatlarını dikkate aldığımızda gerçekleşmesi daha zor bir hale geldi. Dış gelişmeler yerel mal ve hizmet fiyatlarını üzerinde ekstra bir bası yapmakta. Özellikle direkt olarak petrol ve gıda fiyatlarına etkisi olacaktır ancak zaman içinde diğer mal ve hizmet fiyatları üzerinde de etkili olacaktır. Yani 5.5’den fazla olma olasılığı, altında gerçekleşme olasılığından daha yüksek” dedi.
Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/17209280.asp?gid=254