Türkiye İhracatçılar Meclisi 2013 Mart Ayı İhracat Rakamlarını açıkladı.
Türkiye’nin ihracatı bu yılın mart ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,3 artışla 12 milyar 550 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile birlikte Türk Hava Yolları Genel Müdürlüğü’nde düzenlediği basın toplantısında açıklanan verilere göre ilk 3 ayda ihracatımız yüzde 3,3 artarak 36 milyar 484 milyon dolara yükseldi.
Son 12 aylık ihracatımız ise yüzde 10,8 artışla 153 milyar 714 milyon dolar oldu. Mart ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 869 milyon dolar ile otomotiv sektörümüz yaparken, hazır giyim ve konfeksiyon sektörümüz ikinci, çelik sektörümüz ise üçüncü sırada yer aldı.
Avrupa Birliği’ne ihracatımız Mart ayında yüzde 4 azalırken, Ortadoğu’ya ihracatımız yüzde 4, Afrika’ya yüzde 4, BDT’ye ihracatımız yüzde 1 artış gösterdi. Mart ayında ihracat artışında ön plana çıkan ülkeler; Yüzde 62 artış ile Libya, yüzde 27 artış ile Çin, yüzde 30 artış ile Bulgaristan, yüzde 30 artış ile Brezilya oldu.
İller bazında baktığımızda, en fazla ihracat yapan ilk 10 ilimiz arasında ihracatını en fazla artıran il yüzde 28 ile Hatay oldu. Hatay’ı yüzde 5 artış ile Denizli, İstanbul, Bursa, yüzde 4 artış ile Gaziantep, yüzde 3 ile Ankara izledi. İzmir’in ihracatı yüzde 3 düşerken, Sakarya’nın yüzde 16, Kocaeli’nin yüzde 20 ve Manisa’nın yüzde 30 düştü.
TİM Başkanı Büyükekşi, bu ayki ihracat rakamlarını neden THY Genel Müdürlüğü’nde ilan ettiklerini açıklarken, ” Biliyorsunuz, ihracat rakamlarını her ay farklı bir ilimizde açıklıyoruz. Bu ay ise güzel bir bahar gününde, Türk Hava Yolları’na konuk olduk. İhracat rakamlarını bugün burada açıklamamızın farklı nedenleri var: Birincisi, ihracatımıza büyük katkı sağlayan THY’ye, ihracatçılarımız adına bizzat kendi evinde teşekkür etmek İkincisi ise, THY’nin Houston’a düzenleyeceği ilk seferin duyurusu yapmak. Öncelikle ihracatımızın gelişmesine, rekorlar kırmasına büyük katkı verdiği ve bizi burada ağırladığı için THY’ye teşekkür etmek istiyorum.” İfadelerini kullandı.
“GÜMRÜK BİRLİĞİ CANIMIZI YAKIYOR’
Büyükekşi basın toplantısında Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın, geçtiğimiz hafta Gümrük Birliği konusunda yaptığı açıklamalara değinerek, “Bu konuyu net bir şekilde gündeme getirdiği için Sayın Bakanımıza müteşekkiriz. Çünkü biz de canımızı acıtan bu konuyu yıllardır kamuoyu ile paylaşmaya çalıştık. Bu yüzden Sayın Bakanımız, bu açıklamaları ile adeta hislerimize tercüman oldu. Bu çerçevede AB’den; Türkiye’nin Gümrük Birliği üyesi olarak Avrupa Birliği’nin STA anlaşmalarına taraf olamama, Ve bu yüzden Ortak Gümrük Tarifesi’nin adaletsiz uygulaması ve vize konusunda yaşadığımız sıkıntıları en kısa sürede çözmesini bekliyoruz. Biz, Gümrük Birliği konusunda, devletimizin ve bakanlığımızın, Türkiye’nin ekonomisine ve ihracatına en uygun çözümü müzakere edeceklerine inanıyoruz. ” diye konuştu.
“BARIŞ SÜRECİNİ DESTEKLİYORUZ”
Türkiye son derece sıcak bir gündem yaşadığını ve terörün önlenmesini hedef alan barış sürecinde gelinen noktanın ülkeyi umutlandırdığını belirten Büyükekşi, şunları söyledi:
Görüşmeler, iç siyasi istikrar açısından belki de son yılların en büyük ve en olumlu adımı olacak.
Barış süreci, yatırımların önünü açarak, üretime, ihracata, istihdama ve turizme yeni bir ivme kazandıracak. Terörün sona ermesinin yabancı sermaye girişini de olumlu yönde etkilemesini bekliyoruz. Ayrıca önemli bir kaynak ayırmak zorunda kaldığımız askeri harcamalar da önemli ölçüde azalacak. TİM olarak terörün önlenmesine yönelik barış sürecini yürekten destekliyoruz.
“TÜRKİYE ARTIK BELİRLEYİCİ BİR AKTÖR ”
İsrail’in, Mavi Marmara baskını dolayısıyla Türkiye’den özür dilemesi ve tazminat ödemeyi kabul etmesinin de bir diğer önemli gelişme olduğunu kaydeden Büyükekşi, “Biz daha önce de İsrail’in, Türkiye’nin taleplerini yerine getirmesinin iki ülke için de olumlu sonuçlar doğuracağını ifade ettik. Dolayısıyla İsrail’in özür dilemesini son derece olumlu karşılıyoruz. Bu gelişmeyle birlikte Suriye sorununun da çok daha kısa sürede çözülmesini ve bölgenin arzulanan istikrara kavuşmasını bekliyoruz. İsrail ile yeniden sıcak ilişkilerin başlayacak olması, Türkiye’nin bölgesindeki siyasal etkinliğini daha da artırmasını sağlayacağını düşünüyoruz. Türkiye, bölgesindeki ekonomik potansiyelden daha fazla yararlanacak. Bu durum ayrıca turizme de olumlu katkı verecek. Sonuç olarak, bölgedeki ihtilaflar azaldıkça, Türkiye’nin hem siyasi hem de ekonomik ağırlığının daha da artmasını bekliyoruz. ” diye konuştu.
Sayın Bakanım,
“İHRACAT BÜYÜMENİN MOTORU OLDU”
Bugün açıklanan 2012 Gayri Safi Milli Hasıla ( GSMH) rakamlarında ihracatın katkısının büyük olduğunu anlatan Büyükekşi şunları söyledi:
“Türkiye’nin büyümesini ihracat sırtladı. Bundan dolayı da büyük mutluluk duyuyoruz. İhracatçılarımız Türkiye için üretmeye, ihracat yapmaya azimle, gururla devam ediyor. Biliyorsunuz, 2013 yılının tamamı için yüzde 4 büyüme beklentisi var. Ancak bu yıl net ihracatın büyümeye katkısının sınırlı olacağı tahmin ediliyor. Çünkü ithalat cephesinde kıpırdanmalar gözleniyor. İlk 2 ayda ithalat yüzde 8,3 arttı. Ekonomimizde dengelenmenin sürdürülmesi için net ihracatın katkısı en az 2 puan olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle ihracatımızın artış hızını yükseltmemiz gerekiyor.Bu noktada ihracatçılarımıza finansman desteği vermemiz büyük önem taşıyor.
Ekonominin dengeli büyümesi için kredi mekanizmasını yavaşlatmamak gerektiğini düşünüyoruz. Kredi süreçlerinde seçici olunmasını, reel sektörü ve ihracatı destekleyecek adımlar atılmasını bekliyoruz. Bir konuya dikkat çekmek istiyorum. İhracatın katkısı ve ekonomideki dengelenme Türkiye’yi tüm dünyadan pozitif yönde ayrıştırıyor. Zaten kredi derecelendirme kuruluşları da bunun sinyalini veriyor. Geçen Çarşamba günü, bir kredi derecelendirme kuruluşu Türkiye’nin notunu arttırdı. Biliyorsunuz bu kurum bize en az notu veren kurumdu. Şimdi notumuz bir basamak yükseldi. Ama bu kuruma göre hala yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altındayız. Bu not artışlarının ne kadar geç kaldığını hepimiz çok iyi biliyoruz. O yüzden geç de olsa, güç de olsa bu not artışını da olumlu buluyoruz. Temennimiz, Türkiye’nin notunun, hak ettiği seviyelere çıkarılmasıdır. Çünkü Türkiye’nin yatırım yapılabilir ülke notunu çoktan hak ettiğine inanıyoruz. Türkiye, yükselen ihracat performansı sayesinde de hak ettiği notları en kısa zamanda alacaktır, bundan da hiçbir şüphemiz yok. ”
THY, TÜRKİYE’NİN PARLAYAN YILDIZI
Konuşmasının son bölümünde ihracatçın en önemli paydaşlarından biri olarak tanımladığı Türk Hava Yolları’ndan bahseden Büyükekşi şöyle devam etti:
THY, sınır tanımayan hayal gücü sayesinde, yükselen Türkiye’nin parlayan yıldızı oldu. Avrupa’nın en iyi, dünyanın en büyük havayolundan birisi haline geldi. THY, aynı zamanda Türkiye’nin ihracat artışına katkı sağlayan en önemli kurumlardan biri. Nasıl mı? THY dış hatlarda, hem uçtuğu şehir, hem de uçuş sayısını artırarak ticaret ve yatırım hacmimize katkı sağlıyor. Irak’tan Suudi Arabistan’a, Libya’dan Kenya’ya, Senegal’den, İran’a, Brezilya’dan, Kanada’ya, Gana’dan ABD ve Rusya’ya dek açılan her yeni hat, ihracatımıza pozitif yansıyor.
İşte birkaç örnek:
İlk hattımızın açtıktan sonra, Brezilya’ya ihracatımız 3 senede yüzde 159 arttı. Kanada’ya 3 yılda yüzde 213 yükseldi. Gana’ya 2 yılda yüzde 132 artış sağladık. Yakın coğrafya yanında THY, Avrupa’da birçok kente günde birden fazla sefer yapıyor. Sabah gidip müşterisi ile görüşen iş adamlarımız akşam evine dönebiliyor. Eskiden birçok Afrika ülkesine gitmek için yaklaşık 2 gün harcarken, şimdi bir kaç saatte direk uçuyoruz. Pazarlara bu denli yakın olmak bize gerçek anlamda rekabet üstünlüğü sağlıyor. THY ayrıca, hiç uçmadığı ülkelere hat açarak, o ülkelerle ticaret, yatırım ve turizm ilişkilerimizin hızla gelişmesini sağlıyor. Bu anlamda bugün bir ilke imza atmanın da mutluluğunu yaşıyoruz. Çünkü bugün THY, Houston’a ilk seferini açıyor. Toplantımızın ardından Sayın Ekonomi Bakanımızla birlikte Houston’a hareket edeceğiz. Bu hat neden bu kadar önemli? Çünkü biz ABD’ye ihracat stratejimizi değiştirdik. Artık, ABD’yi eyalet bazında değerlendiriyoruz. Her eyalete farklı yaklaşıyoruz. İşte bu yüzden ABD’nin farklı eyaletlerine açılan hatlar büyük önem taşıyor. Bu yeni hat sayesinde ABD’nin güney eyaletlerine ihracatımızda ciddi bir artış yaşanmasını ümit ediyoruz. Diğer taraftan, Türk Hava Yolları ile birlikte hayata geçirdiğimiz bir protokolümüz var. Bu protokol çerçevesinde THY, yeni açtığı hatlarda ihracatçı heyetleri için bize kontenjan sağlıyor. Böylece ihracatçılarımız bu hatları, sadece uçuş vergisi ödeyerek kullanma fırsatını yakalıyor. Tüm bu olumlu gelişmeler için başta THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu olmak üzere tüm THY yönetimine ve çalışanlarına çok teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki tüm dünyayı uçuran THY, ihracatımızı da uçuracak. Çünkü THY büyüdükçe ihracatımız büyüyor, ihracatımız büyüdükçe Türkiye büyüyor.
TİM – Türkiye İhracatçılar Meclisi