Türkiye İhracatçılar Meclisi 2013 Eylül Ayı İhracat Rakamlarını açıkladı.
İhracat eylülü yüzde 11 artışla tamamladı: 12.5 milyar dolar
Türkiye’nin eylül ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 11,1 artışla 12 milyar 555 milyon dolar oldu. Yılın ilk 9 ayında toplam ihracatımız ise yüzde 0,6 artarak, 111 milyar 980 milyon dolara yükseldi. Birlik kaydından muaf ihracat kalemleri hariç, net mal ihracatına baktığımızda, ilk 9 aydaki kümüle artış performansımız yüzde 5,6 oldu.
Son 12 aylık genel ihracatımız yüzde 3,3 artarak 151 milyar 530 milyon dolar oldu. Eylül ayında ihracatını en fazla arttıran sektör, Yüzde 695 artışla gemi ve yat sektörü oldu. Bu sektörü, yüzde 82 ihracat artışıyla zeytin ve zeytinyağı sektörü, Yüzde 31 artışla otomotiv sektörü takip etti. Eylül ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 966 milyon dolarla, otomotiv sektörümüz gerçekleştirdi. Bu sektörü, hazırgiyim ve kimyevi maddeler sektörleri takip etti.
Eylül ayında, AB pazarındaki güçlü ihracat artışımız sürdü. AB’ye ihracatımız Eylül ayında yüzde 12 arttı. Eylül ayında BDT ülkelerine yüzde 12, Ortadoğu’ya yüzde 7, Afrika’ya yüzde 4, Kuzey Amerika ülkelerine yüzde 3 ihracat artışı yakaladık. Eylül’de ön plana çıkan ülkeler ise şunlar oldu:
Eylül ayında Gine’ye ihracatımız yüzde 438, Malezya’ya yüzde 200, Suriye’ye yüzde 140, Litvanya’ya yüzde 131, Güney Kore’ye yüzde 125, Japonya’ya yüzde 90, Birleşik Arap Emirlikleri’ne yüzde 80, Çin’e yüzde 44 artış gösterdi.
Türkiye’nin Eylül 2013 ihracat gerçekleşmelerini Artvin’de düzenlenen basın toplantısıyla açıklayan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye ve dünya ekonomisi hakkında değerlendirmelerde de bulundu.
Küresel ekonomik toparlanmanın kademeli ve beklentilerin altında bir hızla devam ettiğinin altını çizen Büyükekşi, “Gelişmiş ülkelerdeki iktisadi faaliyetler ve büyüme yukarı yönlü iken, gelişmekte olan ülkelerde bu trend, yaşanan sermaye çıkışlarının da etkisiyle, aşağı yönlü seyrediyor. Gelişmekte olan ülkeler her halükarda gelişmiş ülkelerden hızlı büyümeye devam edecek, ancak bir normalleşme süreci yaşıyoruz” diye konuştu.
Gelişmekte olan ülkeler cephesinde yaşanan finansal çalkantılarla beraber, büyümenin azalan bir trend izlediğini hatırlatan Büyükekşi şöyle devam etti:
“Hindistan, Meksika, Güney Afrika ve Rusya’da büyüme yavaşlıyor. Çin’in, güçlü büyümesini halen sürdürdüğünü görüyoruz. Yılın ilk yarısında yüzde 7,6 büyüyen Çin’de, sanayi üretim verileri son 17 ayın en yüksek artışını gerçekleştirdi. AB cephesine baktığımız zaman, ülkeler arasında farklılaşma olmakla birlikte bir bütün olarak Euro Bölgesi’nde iktisadi faaliyetler toparlanmaya işaret ediyor. Almanya Ağustos ayında üretimde son yedi ayın en güçlü performansını sergiledi. Büyümedeki toparlanma 3. çeyrekte de devam ediyor. ”
TİM – Türkiye İhracatçılar Meclisi