Türkiye İhracatçılar Meclisi 2013 Ağustos Ayı İhracat Rakamlarını açıkladı.
Ağustosta ihracat yüzde 1,4 arttı: 10.5 milyar dolar
Türkiye’nin ağustos ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 1,4 artışla 10 milyar 594 milyon dolar oldu. Yılın ilk 8 ayında toplam ihracatımız ise yüzde 1,3 artarak, 98 milyar 887 milyon dolara yükseldi.
Son 12 aylık ihracatımız yüzde 5,3 artarak 151 milyar 389 milyon dolar oldu. Ağustos ayında ihracatını en fazla arttıran sektör, yüzde 145 artışla zeytin ve zeytinyağı sektörü oldu. Ağustos ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 447 milyon dolarla, Kimyevi maddeler sektörümüz gerçekleştirdi. Bu sektörü, hazırgiyim ve konfeksiyon ve otomotiv sektörleri takip etti.
Birlik kaydından muaf ihracat kalemleri hariç, net mal ihracatına baktığımızda, ilk 8 aydaki kümüle artış performansımız yüzde 5 oldu. İller bazında baktığımızda, en fazla ihracat yapan ilk 10 ilimiz arasında ihracatını en fazla artıran il yüzde 128 artış ile Sakarya oldu.
Sakarya’yı yüzde 9 artışla Kayseri takip etti. Muğla’nın ihracatı ise Ağustos ayında yüzde 9 artış göstererek 17 milyon dolar oldu. İlk 8 ayda ise Muğla’nın ihracatı, yüzde 4 artarak 170 milyon dolara ulaştı.
Ağustos ayında, AB pazarındaki güçlü ihracat artışımız sürdü. AB’ye ihracatımız Ağustos ayında yüzde 6 arttı. Ağustos ayında Afrika’ya yüzde 17, BDT ülkelerine yüzde 5, Kuzey Amerika ülkelerine yüzde 3 ihracat artışı yakaladık. Ortadoğu’ya ihracatımız yüzde 17, Uzakdoğu’ya ihracatımız ise yüzde 3 azaldı. Ülkeler bazında baktığımızda ön plana çıkan ülkeler ise şunlar oldu:
Ağustos ayında Etiyopya’ya ihracatımız yüzde 262, Litvanya’ya yüzde 136, Malta’ya yüzde 117, Macaristan’a yüzde 45, Hollanda’ya yüzde 29, İspanya’ya yüzde 23, Çin’e yüzde 19 artış gösterdi. Mısır’a ihracatımız ise, yaşanan siyasi sıkıntılara rağmen Ağustos ayında yüzde 13 artış gösterdi. Suriye’ye ise Ağustos ayında yüzde 134 oranında bir ihracat artışı yakaladık.
Gelişmiş Ekonomiler Toparlanma Sinyalleri Verirken FED’in Tahvil Alımlarını Sonlandırma İhtimali Gelişmekte Olan Piyasaları Etkiliyor
Dünya ekonomilerindeki gelişmelerle ilgili değerlendirmelerini paylaşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, gelişmiş ülkelerdeki toparlanma belirtilerinin güçlendiğini fakat dış ticaret verilerinin durağan seyrettiğini, Çin’in verileri hariç bakıldığında, dünyanın ilk 69 ülkesinin ihracatının yüzde 0,1 gerilediğini bildirdi. Büyükekşi, Türkiye’nin yılın ilk 8 ayındaki yüzde 1,3’lük toplam ihracat artışı ve yüzde 5’lik mal ihracatı artışı ile Dünya ekonomilerine nispeten olumlu bir performans sergilediğini kaydetti.
ABD ekonomisiyle ilgili değelendirmelerde bulunan TİM Başkanı Büyükekşi, FED’in tahvil alımlarını, ABD ekonomisindeki iyileşme paralelinde, 2014’te tamamen sonlandırma ihtimalinin güçlendiğini açıkladı. Büyükekşi, FED’in bu politikalarının neticesinde sıcak paranın gelişmekte olan ülkelerden çıkmaya başladığını ve bu ülkelerin para birimlerinin ve paralelinde Türk Lirasının da değer kaybettiğini bildirdi.
Avrupa Pazarındaki Toparlanma İhracatımıza Olumlu Yansıyor
TİM Başkanı Büyükekşi, AB’nin, 6 çeyrek sonra resesyondan çıkma sinyalleri verdiğini ve yılın ikinci çeyreğinde, önceki çeyreğe göre yüzde 0,3 büyüdüğünü ifade etti. Bu toparlanma paralelinde ihracata yönelik olumlu beklentilerin de yükseldiğini, son 2 ayda AB’ye yaşanan ihracat artışının da bunu destekler nitelikte olduğunu bildiren Mehmet Büyükekşi, son zamanlarda AB’ye ihracata engel teşkil eden bir gelişmenin Avusturya’nın, Türk tırlarının geçişine kota uygulaması olduğunu, bu haksız tutumu protesto ettiklerini ve AB’yi kendi imzaladığı sözleşmelere uymaya davet ettiklerini belirtti.
Ortadoğu’da Yaşanan Gelişmeler Vicdanları Sızlatıyor
Ortadoğu’da yaşanan gelişmelerin, insanlık vicdanını sızlatır bir noktaya geldiğini belirten Büyükekşi yaşanan olayları şu sözlerle ifade etti: “Mısır’daki darbe ve sonrasında çoluk-çocuk demeden devam eden katliamları ve gelişmiş batı ülkelerinin, bu katliamlara sessiz kalmalarını adeta hayretle izliyoruz. İnsan bu çifte standarda adeta isyan ediyor. Diğer yandan, Suriye’de devam eden iç savaşta masum insanlara karşı kimyasal silah kullanılmasını esefle kınıyoruz. Umuyoruz ki, insanlık vicdanı artık Suriye’yi görmezden gelmeyecek ve bu ülkelerdeki kardeşlerimiz en kısa sürede feraha çıkacaklar.”
Kurdaki Ani Yükselişe Karşı Firmaları Önlem Almaya Çağrı
Dünya genelindeki ve bölgesel tüm bu gelişmelerin Türkiye’deki piyasaları doğrudan etkilediğini belirten Büyükekşi, bölgesel risklerin ve mali piyasalardaki gelişmelerin kurda ani yükseliş getirdiğini belirtti. FED’in açıklamaları sonrasında, yurtiçinde doların değerlendiğini, Merkez Bankası’nın Türk Lirasındaki değer kaybını önlemek için çeşitli önlemler aldığını ve faiz koridorunu genişlettiğini ancak son 1 ayda bölgemizde tetiklenen jeopolitik riskler paralelinde de doların 2,07’ye, Euro’nun 2,76’ya, sepet kurun 2,40’a yükseldiğini söyledi.
Bu ortamda herkese itidal çağrısı yapan Büyükekşi, bu konudaki görüşlerini “Hepimiz aynı gemideyiz. Tansiyonu arttırıcı hareketler ve kur spekülasyonları hiç kimseye uzun vadeli kar sağlamaz. Bunun bilinciyle hareket etmemiz gerekiyor. Geçtiğimiz ay açıkladığımız ihracatçı eğilim anketine göre de, İhracatçılarımız ağırlıklı olarak, dolar kurunda 1,90, sepet kurda ise 2,20 seviyelerini rekabetçi seviyeler olarak görüyorlar” sözleriyle ifade etti ve dengeli kur taleplerini yineledi.
Kurlarda spekülatif kazanç sağlama beklentisine girilmemesi gerektiğinin altını çizen Büyükekşi, ihracatçıların, kendilerini belli bir kur seviyesinde güvende hissediyorlarsa döviz gelirlerini bu seviyelerden mutlaka hedge etmeleri gerektiğini, bu konuda TİM’in web sitesinde ve TİMTV’de detaylı ve yönlendirici bilgilerin mevcut olduğunu hatırlattı.
Merkez Bankası ve BDDK’nın Önemli Adımlarıyla İhracatçıların Finansman Koşulları İyileşiyor
İhracatçıların finansman maliyeti probleminin, öncelikli gündem maddesi olmaya devam ettiğini açıklayan Büyükekşi, düzenledikleri eğilim anketinde, ihracatçıların finansman talebinin, bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 42’ye yükseldiğini, 3. çeyrek beklentisinin de artış trendini koruyarak yüzde 45,8’e ulaştığını, firmaların yüzde 43,4’ünün, finansman maliyetlerini yüksek enerji maliyetleri ve döviz kurlarındaki dalgalanmanın ardından en önemli 3. sorun olarak gördüğünü söyledi.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Merkez Bankası’nın ihracatçılara yönelik reeskont kredilerinin limitini, 6 milyar $’dan 12 milyar $’a yükseltmesinin, vadeleri 120 günden ortalama 240 güne çıkarmasının ve firma limitlerini yükseltmesinin adeta devrim niteliğinde kararlar olduğunun altını çizdi. BDDK’nın da, KOBİ ve ihracat kredileri için ayrılan karşılık oranlarının indirilmesine yönelik önemli adımlar attığını söyleyen TİM Başkanı Büyükekşi, bu adımlarla birlikte ihracatçıların finansman koşullarının iyileşeceğini ve finansman maliyetlerinin düşeceğini sözlerine ekledi.
Türkiye Ekonomisi Rekabet Odaklı ve İhracata Dayalı Büyümeli
Dünyadaki olumsuz ortama rağmen, Türkiye ekonomisinin, büyüme momentumunu sürdürdüğünü belirten TİM Başkanı, ihracatçıların yılsonunda ekonominin yüzde 4,8 büyüyeceğini tahmin ettiklerini fakat 2023 hedeflerine ulaşmak için, Türkiye’nin her yıl ortalama yüzde 5-6 büyümesi gerektiğini ve ihracatını her yıl yüzde 11 arttırması gerektiğini vurguladı.
Daha fazla ihraç etmek ve daha az oranda ithal etmek için de katma-değere yönelmekten başka yol göremediklerinin altını çizen Büyükekşi, TİM olarak, toplumsal refah gelişiminin itici gücü olan rekabetçiliğin en önemli bileşeni olan inovasyona büyük önem verdiklerini, bu kapsamda 28-30 Kasım tarihleri arasında, Türkiye İnovasyon Haftası etkinliklerini düzenleyeceklerini bildirdi.
TİM – Türkiye İhracatçılar Meclisi