Türkiye İhracatçılar Meclisi 2012 İhracat Rakamlarını açıkladı.
Türkiye’nin 2012 yılı toplam ihracatı 151 milyar 860 milyon dolarla yeni bir cumhuriyet rekoruna imza attı. Yılın tamamında geçen yıla göre yüzde 12,57 artan ihracat aralık ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,38 düşüşle 11 milyar 877 milyon dolar oldu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre 2012 yılının sektörler bazında ihracat şampiyonu 19 milyar dolar ile Otomotiv oldu. Otomotiv sektörünün ihracatı geçen yıla göre yüzde 5.5 azalmasına rağmen birinciliği kaybetmedi. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile birlikte Ankara’da düzenlediği basın toplantısıyla açıklanan rakamlara göre 2012 yılında 17,5 milyar dolar ihracat yapan kimyevi maddeler sektörü ikinci sırada yer alırken üçüncü sırayı ise 16,1 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon aldı.
Yıllık bazda ihracatını en fazla artıran sektör yüzde 43 ile savunma ve havacılık sanayi oldu. Bu sektörü yüzde 42 artışla mücevher, yüzde 25 artışla tütün sektörü takip etti. 2012 yılında ülke bazında en fazla ihracat yaptığımız 3 ülke Almanya, Irak ve İngiltere oldu. Bu 3 ülkeyi sırasıyla, Rusya, İtalya, Fransa, ABD, Suudi Arabistan ve İspanya takip etti.
Alternatif pazarlar ihracatçıyı krizden korudu
2012 yılında ihracatımızın önemli oranda arttığı ülkeler başında ; yüzde 188 artış oranı ile Libya, yüzde 80 ile Venezuela, yüzde 76 ile Yemen geliyor. Bölgesel olarak baktığımızda AB yine en fazla ihracat yaptığımız bölge oldu. Ancak AB’ye ihracatımız 2012 yılında yüzde 7 gerileyerek 58 milyar dolara indi. AB’nin ihracatımızdaki payı da yüzde 46’dan yüzde 38,2’ye düştü. Ancak 7 sektörümüz AB’ye ihracatını artırdı. Elektrik-elektronik, kimya ve fındık ihracatını en fazla artıran ilk 3 sektör oldu. Ortadoğu’ya ihracatımız 2012 yılında yüzde 12 arttı ve 27 milyar dolar oldu. 20 sektörümüz Ortadoğu’ya ihracatını artırdı. En fazla ihracat artışını tütün, mücevher ve savunma ve havacılık sektörleri yaptı. 2012 yılında Afrika’ya ihracatımızda yüzde 27 artış gerçekleşti. 24 sektörümüzün Afrika’ya ihracatı arttı. En çok ihracatı kimya sektörü, en fazla artışı da savunma ve havacılık sektörü gerçekleştirdi.
İhracatını en fazla artıran il Gaziantep
2012 yılında en fazla ihracat yapan ilimiz 61 milyar dolarla İstanbul oldu. İstanbul’u 13 milyar dolar ihracat ile Kocaeli, 11,9 milyar dolar ihracat gerçekleştiren Bursa takip etti. En fazla ihracat yapan ilk 10 ilimiz arasında ihracatını en fazla artıran ilimiz Gaziantep oldu. Gaziantep ihracatını geçtiğimiz yıla göre yüzde 19 artırdı.
Gaziantep’i 10 ihracat artışı ile Ankara,yüzde 8 ile Adana, yüzde 5 ile İzmir, yüzde 4 ile Kocaeli,yüzde 3 ile İstanbul takip etti.
TİM Başkanı Büyükekşi’den mesajlar
TİM Başkanı Büyükekşi konuşmasında ihracatımız açısından çok başarılı bir yılın geride kaldığını ve bu gurur ile yeni bir yıla başladıklarını belirterek, bu yıl 20. Yılını kutlayacak TİM’in bu süreye birçok başarıyı sığdırdığını ifade etti.
Büyükekşi şunları söyledi:
2013 yılının tüm Türkiye’ye, tüm ihracat camiamıza ve tüm dünyaya hayırlı olmasını; sağlık, mutluluk ve barış getirmesini diliyorum. 2012 yılı Türkiye açısından başarılı geçti. Olması gereken oldu. İhracat, büyüme, istihdam ve diğer pek çok alanda Türkiye ekonomisi bir adım daha ileriye gitti. Dünyanın lider ekonomilerinin krizle sarsıldığı bir dönemde Türkiye’nin ortaya koyduğu bu başarılar takdire şayandır. Türkiye ilk 9 ayda yüzde 2,6 büyüdü. İhracatımız ise 2012 yılında 151 milyar 860 milyon dolara ulaştı. Bu rakam Cumhuriyet tarihinde yeni bir ihracat rekorudur. Ancak ihracatta rekorlar kendiliğinden kırılmadı Türkiye ihracatçılarına güvendi. Biz de bu güveni boşa çıkarmadık. Ekonomiyi sırtlamaya devam ettik. Yatırım yaptık, istihdam ürettik. Büyümeye net katkı verdik. Cari açıkla mücadelede en ön saflarda yer aldık. Ekonomideki kırılganlıklar ihracat sayesinde azaltıldı.
Bu, büyük bir başarıdır
Bu, ihracatçılarımızın başarısıdır.
Bu, ihracatçılarımıza her platformda büyük destek veren hükümetimizin başarısıdır. Bu, kenetlenen Türkiye’nin başarısıdır
Çünkü; Başta Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül ve Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, bizleri her platformda desteklediler. Sayın Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan da hiçbir organizasyonumuzda bizleri yalnız bırakmadı.
Yurtdışı olsun, yurtiçi olsun nereye gitsek sayın bakanımız hep yanımızda oldu, bize yol gösterdi.
Bunun için kendisine çok teşekkür ediyor ve bütün ihracatçılarımız adına alkışlıyorum.
“İhracatçılara güvenin, Türk malı damgasını dünyaya vuralım”
2013 Türkiye’nin tüm kurum ve kuruluşları ile, ihracatçılarına daha çok güvendiği ve kulak verdiği ve bir yıl olsun. Biz de Türk malı damgasını tüm dünyaya yayalım. 2012 yılında 237 gümrük bölgesinde dalgalanan Türk malı bayrağını, Afrika’dan Ortadoğu’ya, Asya’dan Avrupa’ya her bölgede dalgalandırmaya devam edelim. Bu çerçevede 2013 yılında tüm ekonomi aktörlerinden ihracata destek bekliyoruz.
Ancak finans kesiminin de daha fazla yanımızda olmasını bekliyoruz. İhracatçılara pozitif ayrımcılık istiyoruz. İhracatçıya daha rekabetçi şartlarla kaynak kullandırılmasını arzuluyoruz.
Biz Merkez Bankamızın öngörülerine güveniyoruz. Diğer yandan Merkez Bankası’nın ihracatçımızı, sanayicimizi ilgilendiren konularda daha cesur adımlar atmasını, yolumuzu aydınlatmasını bekliyoruz. Önümüzü açmasını, daha fazla yatırımı ve ihracatı teşvik etmesini istiyoruz.
Bizi 2023 hedeflerimize götürecek yeni perspektiflere ihtiyacımız var. Konjonktüre uyma kaygımız bizi uzun vadeli hedeflerimizden uzaklaştırmamalı
Kısa vadeli konjonktürde uzun vadeli perspektifi kaybetmemeliyiz. Şimdi 2023 stratejisinin üzerine daha fazla eğilme vaktidir.
“İnovasyon konusunda yeni açılımlar yapacağız”
İnovasyon, AR-GE ve tasarımın bu uzun yürüyüşümüzde en büyük dönüşüm araçlarımız olduğuna inanıyoruz.
Türkiye inovasyon konusunda belirli bir ivmeyi yakaladı. İşte biz, Türkiye İnovasyon Haftası’nı farkındalık oluşturmak amacıyla yaptık. İstedik ki kamuoyu gündemine inovasyonu daha fazla taşıyalım. İnovasyonun önemini tekrar tekrar vurgulayalım.
Çünkü inovasyon, Türkiye’nin geleceğidir.
İnovasyona yönelik toplumsal farkındalığı artırma çabalarımız, yoğunlaşarak devam edecek. Bu konuda farklı açılımlar yapacağız. Çünkü, bugün geldiğimiz noktada inovasyon ihtiyacı, siyasal, kurumsal, toplumsal algı, kabul ve alışkanlıklarda köklü değişimleri dayatıyor. Bilişim teknolojisindeki gelişmeler, geleceği öngörülemez bir hızda yakınlaştırıyor.
“Geleneksel yapılarla geleceği inşa edemeyiz”
İşte bu yüzden, eğitimden sivil anayasaya dek yeni bir atılıma ihtiyacımız var.
Çünkü 2023 hedeflerimize ulaşmamızın yolu, yeni atılımlardan geçiyor. Bugün geleneksel anayasa, geleneksel kurumlar, geleneksel siyasal işleyiş ve geleneksel toplumsal davranış kodlarıyla geleceği kurmak, Geleceği şekillendirmek artık imkansız hale geldi.İktidarıyla, muhalefetiyle öyle bir yeni anayasal düzen kurmalıyız ki;
Tüm bu gelişmeler karşısında gerekli esnekliği gösterebilsin, ekonomide güvensizliği ve belirsizliği ortadan kaldırsın, toplumun sağduyusu ve yaratıcı potansiyelini hayata geçirebilsin, toplumun önünü açsın, statikliği ile topluma ayak bağı olmasın
2013 öngörüleri
Şimdi biraz da 2013 yılında bizi nasıl bir tablo bekliyor ona değinmek istiyorum:
Yeni yılda küresel ekonominin daha ılımlı bir seyir izleyeceğine inanıyoruz. Avrupa bölgesinde kısmi bir toparlanma olasılığını yüksek görüyoruz. 2012 yılında yüzde 0,4 küçülmesi beklenen AB’nin 2013 yılında yüzde 0,2 büyüyeceği tahmin ediliyor. Biz bu durumun ihracatımıza olumlu yansımasını bekliyoruz.
Amerika tarafında da ılımlı büyüme temposunun devam etmesi bekleniyor. Gelişen ülkelerin büyüme temposu hız kesmeden devam ediyor. 2012 yılında gelişen ülkelerin büyüme beklentisi yüzde 5,1. Bu rakamın 2013 yılında yüzde 5,6’a yükseleceği tahmin ediliyor.
“2013 ihracat hedefimiz de OVP’nin üzerinde “
Sonuç olarak dünya ticareti için 2013 yılı daha olumlu koşulları barındırıyor. Biz de bundan Türkiye olarak en iyi şekilde yararlanacağız. Alternatif pazar adını verdiğimiz pazarlardaki genişlememiz sürecek.
Ortadoğu, Afrika ve BDT ülkelerinde yeni açılımlar yapacağız. Avrupa ekonomileri beklentilerimiz dahilinde toparlanmaya başlarsa, bundan da fayda sağlayacağız.
Bu da bizim ihracat hedeflerimize olumlu yansıyacak.
Geçen yıl OVP’ye göre 2012 yılında ihracat hedefimiz 148,5 milyar dolardı. Daha sonra bu rakam 149,5 milyar dolar olarak revize edilmişti. Biz bu yıl bu hedefi de aştık. Orta Vadeli Program’da 2013 ihracat hedefi ise 158 milyar dolar olarak belirlendi. Biz 2013 yılında bu rakamı geçerek 160 milyar dolar ihracat yapmayı hedefliyoruz.
TİM – Türkiye İhracatçılar Meclisi