İşte İbrahim Turhan’ın sözlerinden satır başları:
İMKB Başkanı İbrahim Turhan, “Bir borsalar network’ü oluşturmak lazım. Avusturya borsası ile işbirliği yaptık, Kore ve Tokyo borsası ile son aşamaya geldik, Singapur ile görüşüyoruz” dedi.
Kanunla birleşen iki borsa İMKB ve İAB; adı Borsa İstanbul olacak. Borsa İstanbul da VOB’a birleşecek. Bu birleşme ile 1/20 oranıyla olacak. Birleşmeden sonra kamunun payı yüzde 49, Borsa İstanbul’un payı yüzde 41, VOBAŞ’ın yüzde 5, İMKB üyelerinin yüzde 4, aracı kurulusların yuzde 1, İstanbul Altın Borsası üyelerinin payı binde 3 olacak. Sonra satılacak kısım kamu payı ve Borsa İstanbul’un payı olacak. Bu yüzde 41’lik pay üç yıl içinde satılmazsa hazineye devredilecek.
İMKB’nin özel şirket haline dönüşmesinin ardından amacımız Borsa İstanbul’u halka açmak.
Borsa İstanbul’a talip çok. Ataşehir’e taşınma konusunda biz lokasyonla ilgili fikri sabit içinde değiliz. İstanbul Finans Merkezi Ataşehir’le çok özdeşleştirildi. Halbuki İstanbul’un topyekün finans merkezi olması planlanıyor. İMKB’nin mevcut mekanı, bu düşünülerek yapılmıştı, başarılı da oldu. Finans kururluşları bu lokasyonda yoğunlaştı. Şu an itibariyle Ataşehir’e taşınma diye bir şey yok. İMKB’nin gayrimenkulün değerlendirilmesi için TOKİ’yi düşünmüştük ama rahatsızlık duyuluyorsa yeniden değerlendirilebilir.
Borsa İstanbul’un ne kadarının halka açılacağı benim yetkimi aşar. Ama bana göre mümkün olan en yüksek oranda açılmalı. Mümkünse kamunun sahip olacağı yüzde 49’unun tamamının açılmasından yanayım.