Hangi dalda okuyor olursanız olun ya da eğitiminiz hangi dalda olursa olsun mutlaka hukuk öğrenmeye çalışın. Bu bilgi size gireceğiniz sınavlarda olduğu kadar yaşamınız boyunca karşılaşacağınız pek çok olayı anlayıp doğru yorumlamanızda da yardımcı olacak. Hukuk, kuşkusuz bir derya. Dolayısıyla neresinden başlayıp neresine kadar gitmek gerekiyor sorusunu sorarak başlamak gerek.
Ben hukukçu değilim ama neredeyse bir hukukçu kadar hukuk dersi aldım. Benim okuduğum zamanlarda Mülkiye’de ilk iki yıl dersleri ortak olduğu için hukuk yoğun okutulurdu. hukuka giriş, borçlar hukuku, eşya hukuku, miras hukuku, anayasa hukuku, idare hukuku, ticaret hukuku, vergi hukuku, ceza hukuku, iş hukuku okuduğum hukuk dersleri arasındaydı. Bunların hepsinin çok yararını gördüm. Her şeyden önce girdiğim sınavlarda yararını gördüm. Çünkü sınavlarda hukuk soruları soruluyor. Yaşamda da hukuk okumuş olmanın yararını gördüm. Maliye Müfettişliği yaptığım dönemde soruşturmalarda, vergi incelemelerinde, teftişlerde hukuk bilgisi öteki bilgilerden daha fazla işime yaradı. Yöneticilik dönemimde de önüme gelen konuları incelerken işin ekonomik yanı kadar hukuka uygunluğuna da bakmamı bu bilgiler sağladı.
Buna karşılık biliyorum ki şimdi ekonomi, işletme, maliye, finans ve benzeri dallarda okuyanlar bu kadar hukuk dersi almıyorlar. Bu durumda ne yapmak gerekir? Bence anayasa hukuku, borçlar hukuku, ticaret hukuku ve vergi hukuku bu saydığım dallarda öğrenim görenler için olmazsa olmaz bilgiler arasında yer alıyor. Hatta bunlara iş hukukunu da eklemek gerekir. Bundan ötesi hangi mesleğe girmişseniz o konudaki hukuku öğrenmekten geçiyor. Örneğin müfettişlik mesleğini seçmişseniz ceza hukuku, ceza muhakemeleri hukukunu mutlaka çalışmanız gerekir. Eğer bir kamu kurumunda müfettişlik mesleğine girmişseniz memurların yargılanma usulüne ilişkin yasal mevzuatı öğrenmeniz gerekir. Karşınıza bir soruşturma çıktığında bu bilgileri kullanmanız gerekir. Diyelim ki bir işletmeye uzman olarak girdiniz ve sizin gibi giren sosyal bilim eğitimi almış birçok kişi var. Kimi ekonomi, kimi işletme, kimi hukuk okumuş. Eğer siz ekonomi, işletme veya finans okumuşsanız ve hukuk bilginizi derinleştirirseniz ekonomi ve işletme okumuş olanlar arasında farklı bir yere gelirsiniz. Hukuk okumuş olanlardan ekonomi ve işletme çalışmış olanları bir yana bırakırsak onlar arasında da farklı bir konumda olursunuz çünkü ekonomi bilginiz onlardan fazla, onlar kadar olmasa da hukuk bilginiz de mevcut olur. Bu durumda siz, arkadaşlarınıza göre öne geçersiniz.
Bütün bunların yanında hukuk bilgisinin yaşamınız boyunca size yardımcı olacağını söyleyebilirim. Başınıza gelebilecek bir vergi olayından veya bir anlaşmazlıktan ya da bir suçlamadan dolayı dönüp başvurabileceğiniz bilgi hukuk bilgisidir.
Burada elbette avukat kadar bilgi sahibi olmaktan söz etmiyorum. Ama hukukun her dalında genel ilkeleri bilmek çok önemlidir. Bunlar günlük tartışmalarda karşınıza çıkabilecek pek çok sorunun yanıtını bulmakta size yardımcı olur.
Hukuk bilgisi edinmek, mevcut bilginizi geliştirebilmek için hukuk fakültelerinde okutulan kitaplardan yararlanabileceğiniz gibi bu konularda piyasada bulunan yardımcı kitaplardan da yararlanabilirisiniz. Ayrıca Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi’nin kitapları pdf formatında ücretsiz olarak yararlanmaya açık bulunuyor.
Aşağıda Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi’nde okutulan çeşitli hukuk derslerine ait kitapların pdf formatında bulunabileceği linkleri veriyorum (aşağıdaki sıralama benim önerdiğim okunma sırasıdır):
Hukukun Temel Kavramları
Temel İdare Hukuku
Borçlar Hukuku
Ticaret Hukuku I
Vergi Usul Hukuku
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku