Holdingler (XHOLD): Piyasa temel göstergelerine göre değerini aştı mı?
Temmuz yazımızda pozitif geri dönüşten bahsetmiştik: borsa endeksine göre geri kalan holding endeksi açığı kapatmak üzere sürekli hamle yapmıştı. Ortalama 30 puanlık zirve yükselişi sonrası kırılım başladı. Likidite bolluğu ortamında kırılım ufak düzeltme olarak mı görülebilir? Elbette endekse göre sapmaların hesabı üzerinden gitmek gereklidir. Endeks A.Ş. yaklaşımıyla durumu modellersek: Fiyat/Kazanç oranı açısından pahalı görüntü çizmeye başlamıştır. Piyasa fiyatını belirleyen performans gelişimine karşılık kazancın yani göstergelerde biriken enerjinin düşüşe geçmesi problemi büyütüyor. Matematiksel izler bu yönde iken, holding bilançolarına dayalı temel analiz gecikmeli cevaplar verebilir.
Haftalık bazda piyasa göstergeleri: Performans gelişimini destekleyen kazanç var mı?
Risk iştahındaki dalgalanmalar göstergelerde farklı yapıların oluşmasını sağlar. Bunun sonucu olarak da yapılarda, katmanlar arası biriken enerji bir sonraki piyasa hareketinin belirleyicisi olur. İki yıllık dönem üzerinden XHOLD şirket göstergelerine bakarsak performansa göre kazancın azalmaya başladığını sayısal anlamda belirtebiliriz. Geçmişte gösterdiği standart sapmaların dağılımına karşı düzeltme ihtiyacı oluşmaktadır.
Şöyle de ifade edebiliriz: 2020 sonbaharında pozitif değerlenme süreci, kış 2021 döneminde belirginleşti. Buna düzeltme olarak 2021 yılı geri kalanı “düzeltme” ve “dengeleme” olarak geçmiş olsa da şirketin kazanç biriktirmesini sağladı. Performans düşüp de kazancın artmasıyla tekrar yeni iştah artışı başladı.
Sonucu olarak 2022 içinde başlayan ve yılın 2. yarısı belirginleşen alım dalgası 2023 içinde üst vitese geçti: sebep arıyorsak geçmiş raporlarda görülen işaretlere bakmak gereklidir. Bu işaretler “doğrusal olmayan” anlamda o kadar kuvvetliydi ki Endeks A.Ş.için değerlemeyi hızlıca yukarıya geçti.
Aynı ölçü üzerinden devam ettiğimiz sürece aynı iletişim dilini kullanmayı sürdürebiliriz. Son haftalarda görülen yorulma işaretleri de aslında pahalı değerlemenin normalleşmesi için gerekliydi. Böylece eski ölçü değerlerine dönüş gelişecektir. Temel analizde yapılan da bu değil midir aslında? Aynı metrikler farklı dönemlerle kıyaslanarak ucuz/pahalı algısı oluşur.
Pozitif sapmada haftalık seriler oluştu
– bir algının dönüm noktası olarak bu tür serileri “alarm” düzeyinde incelemek gereklidir
– her alarm kırmızı renkte olmayabilir ama uyarıcıdır
– buna göre: geçmişteki negatif sapmayı dengeleyecek gelişmelerin sonu sayısal olarak görünmeye başladı