Cem Şengezer 08.08.2018
Borsa için son yazımda toparlanmadan bahsetmiştim. Bunu mikro dalgalanmaları modelleyerek tespit etmiştim ve o günden bu yana %6.0 – % 6.5 yükseliş görülüyor. Siyasi ve finansal dalgalanmalara rağmen neden ? Bu yükselişe paralel gelişmede dolar TL karşısında %9 – %10 değer kazandı. Altın %3e yakın değer kaybetti.
Piyasalar arası ilişkilerin farklı bakış ile değerlendirilmesi gerektiğini yazılarda belirtiyoruz. Bakış değişmedi ve farklı bakışı da sözlü değil sayısal model ile kurabiliriz. Doğrulanmış bir model tutarlı sonuçlar verir.
Kırılımlar neden olur? Sürdürülebilir piyasa hareketini geçmiş kırılımlar ne şekilde belirler ve geleceği inşa eder? Kırılımları ne belirler? Sürdürülebilirlikten kopma anlamına gelen bu hareketler yeni model arayışının temelidir.
Endekse dönersek
Aylık bazda bakarsak 120 periyodluk ortalamadan aşırı sapma yaşanması düzeltmeyi getirdi. Ortalamaya yaklaşıldıkça yükseliş tepkileri devam edecektir.
2 saatlik dilimlerde geçmişe bakalım:
Son 6 ay üzerinden 2 saatlik dilimleri kullanarak yapılacak bir çalışma ile vaka vermiş olalım, önemli cinsinden olsun. Ocak 2018 içinde borsa endeksi 120.000 üzerinde iken model öncü göstergesi 1.07 – 1.08 bandında idi. O tarihten geriye doğru 6 ay işletirsek görüntü yükselen riskler içeriyordu. Model göstergesi sıkça 1.00 altını görmüş ve 0.95 seviyeleri de 2 saatlik bazda seri şekilde test edilmişti. Bir başka deyişle: borsa endeksi ortalamalarından pozitif yönde aşırı sapma gösterirken, model göstergesi ortalama olarak son 6 ayında zayıflama başladığına işaret ediyordu. Aşağıdaki ilk grafik buna işaret etmektedir. Aşırı ısınmaya karşılık iç potansiyel (enerji) azalıyordu.
2 saatlik dilimlerle günümüze bakalım:
Son 6 ay üzerinden 2 saatlik dilimleri kullanarak referansımızı bozmuyoruz. Geçmişe göre çıta yükseldi ve 94.000 seviyesine yaklaştıkça tepki hareketi oluşmaktadır. Sert düşüş sonrası görülen bu mikro hareketler ise toparlanma getirmektedir. Öncü göstergenin 1.00 üzerine yerleşmiş olması değerli veridir. Önümüzdeki saatlerde 1.03 – 1.05 bandının birkaç kez görülmesi de gelecek haftaların daha canlı geçmesini sağlayacaktır.
Yani gösterge kendini 1.00 üzerine atma eğilimi içindeyken, geçmiş ilk değerleri 1.05 – 1.03 arasına serpilmeye başladı. Aşırı düşen endeks ve istikrara işaret eden öncü gösterge içindeyiz. Aşağıda görülen ikinci grafik günümüz üzerinedir.
Artık borsa endeksi için her düşüş alım fırsatı olarak görülebilir. Bu ne kadar sağlıklı ilerler? Model gösterge değerlerindeki 0.95 – 0.99 seviyeleri hesaplamalardan çıkana dek bu şekilde sürecektir. Bu süreçte alımları sıkça görebileceğiz ama satışları da %5 getirilerde bekleyebiliriz. Genel eğilim bu yöndedir.
İhracat yazım: http://www.ekonomist.com.tr/kapak-konusu/ihracati-artirma-yollari.html
Geçmiş değerlendirmesi 1.grafik.
Günümüz değerlendirmesi 2. grafik.