Piyasalara Bakış
Güne alımlarla başlayan BIST100 endeksi gün içinde 2,148 seviyesine kadar yükselse de kapanış %0.5 artışla 2,144 seviyesinden gerçekleşti. İşlem hacmi nispeten düşük seviyede 26.7 milyar TL seviyesinde gerçekleşirken, endekse dahil olan 54 hisse değer kazandı, 39 hisse ise değer kaybetti. Dolar/TL kuru bu sabah saatlerinde 14.82 seviyesinden işlem görürken, yurt dışı vadeli hisse piyasalarında ise satıcılı bir seyir izleniyor.
Geçtiğimiz hafta küresel hisse piyasalarında 2020’den beri en iyi performans sergilendi. ABD endeksleri hafta içinde 3 gün üst üste yükselirken %5’in üzerinde getiri sağladı, Avrupa endekslerinde de güçlü seyir izlendi. Rusya-Ukrayna arasındaki diplomatik görüşmeler devam ederken, Rusya’nın Ukrayna şehirlerindeki bombardımanı sürüyor. Bu açıdan belirsizlik halen yüksek olsa da gelen açıklamalar diplomasinin de ilerleme kaydettiğine işaret ediyor. Öte yandan piyasaların FED kararlarını da sindirdiğini anlıyoruz. 2018’den bu yana ilk kez faiz artıran FED’in ardından piyasalarda toparlanma görüyoruz. Bunu üç sebebe dayandırıyoruz; ilki 25 baz puan artırımın piyasa beklentilerine paralel olması(50 baz puan da bir ihtimaldi), ikincisi Powell’ın ekonomiye yönelik «sağlam» ifadesi ve üçüncüsü Mayıs ayına dek önümüzde manevra alanı olması şeklinde düşünülebilir. FED’in ardından İngiltere Merkez Bankası da BoE üst üste 3.kez faiz artırırken, petrol fiyatlarındaki dengelenme ve Rusya’nın yabancı para cinsinden tahvilinin kupon ödemesi de iyimserliğe katkı sağladı. Ancak bu konuda halen belirsizlik sürüyor, zira farklı para birimi üzerinden yapılan ödemenin temerrüt olarak sayılabilir, bunun için 15 Nisan tarihini takip edeceğiz. Bugün için Almanya’da üretici fiyat endeksi, ECB Başkanı Lagarde’ın konuşması ve ABD’de Powell’ın açıklamaları takip edilebilir. Hafta boyunca da yine merkez bankası başkanlarının açıklamaları, PMI verileri ve Rusya-Ukrayna arasındaki görüşmeler izlenecek.
BIST100 endeksinin güne yatay başlangıç yapmasını bekliyoruz. Kısa vadede 2,100 seviyesi üzerinde kalınmasını oldukça olumlu buluyoruz. Bu aşamada 2,150-2,200-2,350 direnç seviyeleri, 2,100-2,050 ise destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Yatırımcılara mevcut pozisyonlar için 2,100 seviyesini zarar-kes seviyesi olarak izlemelerini öneriyoruz. Sektörel bazda, bankacılık, madencilik, demir-çelik, rafineri ve elektrik şirketlerinin ön planda kalmasını bekliyoruz.
Takip Listesi
Kaynak: Vakıf Yatırım Günlük Strateji Bülteni