Endeksin dolar seviyesi konsolidasyon beklentisini artırabilir
Eklenenler: OTKAR, THYAO
Çıkanlar: TOASO, TUPRS, YKBNK
Model Portföy Hisse Önerileri
* Model portföy hisse önerileri çalışması, Ak Yatırım Araştırma ekibinin araştırma kapsamındaki hisselerden, takip eden bir aylık dönemde getiri açısından öne çıkmasını beklediklerine ilişkin görüşlerini paylaşma amacıyla yayınlanmaktadır. Öne çıkması beklenen hisseler zaman zaman hızlı yükselişle 12 aylık fiyat hedeflerine yakın seviyelerde fiyatlanabilmektedir. Böyle durumlarda eğer kısa vadede yukarı yönlü eğilimin korunacağına dair bir görüşü varsa analist fiyat hedefi güncellenene kadar hisse yi portföyde tutabilmektedir. Hisselerde fiyat güncellemeleri yapılırken de dönem bilanço açıklaması gibi şirketin değerlemesinde maddi önem taşıyan gelişmelerin gerçekleşme tarihi de dikkate alınmakta ve bu açıklamaya kadar model güncellemesi ertelenebilmektedir.
Endeks dolar bazında kritik seviyelerde: BİST-100’ün dolar bazlı getirisi Nisan başından bu yana %12,5; YBG getirisi %26 oldu. Endeksi sürükleyen bankalar da YBG %40 dolar bazlı getiri sağladı. Ralli sonrası BIST-100 dolar endeksi 318 puana ulaştı. Bu seviye endeksin 2015’in ikinci yarısından bu yana gördüğü 325 puan zirvesinin sadece %2 altında bulunuyor. Türkiye’nin 5 yıllık CDS primi de geçen hafta GOÜ’deki eğilime paralel gerilemenin ardından 292 puana düştü. Ne var ki, 2015 – 2018 arası CDS priminin160baz puana kadar gerilediği dikkate alınırsa BIST’in beklentiyi bir miktar önden fiyatlamış olma ihtimali var.
– Ekonomi politikalarına güvenin artması ve kurda istikrarlı seyir Kasım’dan itibaren TL aktiflere dönük ilgiyi belirgin artırdı. TCMB verisi Nisan’ın son iki haftasında yurtdışı yerleşiklerin tahvillerde 0,7 milyar dolarlık net alım ancak hisse senetlerinde 0,3 milyar dolarlık net satış yaptığını gösteriyor. Banka çarpanlarının belirli bir doygunluğa gelmesi, sektör net faiz marjında toparlanmanın ikinci yarıya kalması ve finans dışı şirketlerde enflasyon muhasebesine göre düzenlenmiş finansalların öngörülebilirliği sınırlamış olması gibi faktörler hisse piyasasında ivmenin zayıflamasına neden olabilir.
– Bununla birlikte (i) enflasyonun ana eğiliminde kalıcı düşüş belirginleşinceye kadar faizlerin yüksek seyrini koruyacağı, (ii) kredi maliyetine duyarlı (dayanıklı tüketim, otomotiv, mobilya, konut/inşaat) sektörlerinde ciro artışlarının hız keseceği, (iii) dış kaynak ihtiyacı olan şirketlerde finansman giderlerinin artacağı, (iv) TL’deki reel değerlenme ile özellikle emek yoğun ihracatçı sektörlerde kâr marjlarının daralacağı, (v) ülke risk priminin gerileyeceği; not artışlarının devam edeceği; özellikle mali sektörün yurt dışı borçlanma koşullarının iyileşeceği, (vi) BIST’e orta vadeli yabancı girişlerinin süreceği ve (vii) banka, sigorta, holding, gıda perakendeciliği, gıda/içecek, sağlık hizmetleri, telekom sektörlerinin olumlu ayrışacağı beklentilerinden oluşan baz senaryomuzu koruyoruz.
– Bu araştırma notu ile birlikte kısa vadeli fiyatlamalar ve beklentileri dikkate alarak portföyümüzde değişiklikler yaptık: Bu çerçevede Otokar ve Türk Hava
Yollarını öneri listesine ekleyip Yapı Kredi Bankası, Tüpraş ve Tofaş Oto’yu öneri listesinden çıkarıyoruz.
• Türk Hava Yolları’nın (i) küresel tedarik zincirinde yaşanan gelişmelerin kargo operasyonlarına ve (ii) bazı rakiplerin GTF motor sorunları ile Asya’da beklenenden hızlı toparlanmanın dış hat operasyonlarına sağlayacağı fırsatlar nedeniyle güçlü bir risk/getiri profiline sahip olduğunu düşünüyoruz. Her ne kadar 2024 yılında FAVÖK’te yıllık düşüş beklesek de, THY’nin güçlü filo genişleme planları nedeniyle FAVÖK tarafında rakibi Pegasus’a kıyasla daha iyi uzun vadeli büyüme sağlayacağını düşünüyoruz.
• Otokar’ı (i) artan ve genişleyen jeopolitik endişelerin zırhlı araçlar segmentinde şirketin coğrafi genişlemesini hızlandırması, (ii) güçlenen bayi ağı ve stratejik iş ilişkileri ile ticari araçlar segmentinde büyüme potansiyeli ve iii) güçlü nakit yaratım kabiliyeti nedeniyle en çok tercih edilen hisseler listemize ekliyoruz.
Diğer taraftan,
• Tofaş’ın Stellantis satın alımının 6 ay daha ertelenmesi riskinden olumsuz etkileneceğini düşünüyoruz. Aralık 2023’te Tofaş, Rekabet Kurulu’nun Stellantis Otomotiv’in devralınmasına ilişkin nihai incelemeyi başlattığını duyurmuştu. Önümüzdeki haftalarda bu konuda yeni gelişmeler görmeyi bekliyoruz. Ayrıca yılın ilk çeyreğini güçlü bitiren otomotiv sektörü iç piyasa satışlarında Nisan ile birlikte belirgin bir yavaşlama yaşadı. Mevcut dinamiklerle hisse fiyatını hala cazip bulsak da risk/getiri profilinde zayıflama gördüğümüz için Tofaş’ı öneri listemizden çıkarıyoruz.
• Tüpraş’ı sene başından bu yana %50 mutlak, %8 rölatif performansın ardından 2Ç24’ün büyük bölümünde etkili olacak bakım duruşu ve son dönemde dizel marjlarındaki zayıflama sebebiyle model portföyümüzden çıkarıyoruz. Tüpraş hedef hisse fiyatımıza yaklaşmış olmakla beraber herhangi bir revizyon için 1Ç24 sonuçlarını görmeyi bekliyoruz.
• Yapı Kredi Bankası YBG %65 getiri ile endeksi %20 yendi, buna karşılık son öneri listesi güncellememizden beri endeksin %3 gerisine kaldı. Yapı Kredi’yi 12 aylık getiri beklentisi sınırlı kaldığı ve bankalarda güçlü performans sonrası kâr satışı ihtimali gördüğümüz için öneri listesinden çıkardık. Bankaların 1Ç24 kârları fonlama maliyetinde artış ve komisyon gelirlerinin üzerinde artan faaliyet giderleri nedeniyle beklentiye paralel önceki çeyreğin belirgin altında gerçekleşti. Marj baskısının devamı ve karşılık giderinde bir miktar artış riskleri ile birlikte sektörün performansında toparlanmanın ikinci yarıya kalacağını tahmin ediyoruz. Bankalarda yabancı ilgisi güçlü kalmaya devam edebilir. Bununla birlikte sonuçlarını açıklayan bankalarda cari F/DD’nin 1.4’ün ve 2024T F/D’nin 1.0x üzerinde olması, son on yılın bu bankalar için yıllık ağırlıklı ortalama F/DD aralığı (0.4x – 1.2x) dikkate alındığında getiri potansiyelinin sınırlı kalabileceğine işaret ediyor.
Model Portföy Performansı
• Hisse öneri listemiz gösterge endeksi yenmeyi sürdürdü. Öneri listemizin getirisi en son güncelleme yaptığımız 4 Nisan’dan bu yana %17,6 ile BIST-100 toplam getiri endeksini %4,0 geçti. Böylece öneri listemizin YBG getirisi %57,0 oldu ve gösterge endeksin aynı dönemdeki %39,3’lük getirisini belirgin şekilde geçti. Bu dönemde öneri listesine en büyük katkıyı listeye geçen ay aldığımız Lokman Hekim ile birlikte Mavi ve Kardemir yaptı. Buna karşılık Tofaş, Yapı Kredi ve BİM portföy getirisini negatif etkileyen hisseler oldular.
• Portföyümüzün 2014 başından bu yana birikimli değeri ise dolar bazında 4,1 katına ulaşarak aynı dönemde dolar bazında yaklaşık %37 değer kazanan BIST-100 toplam getiri endeksini önemli oranda geçti. (Portföy getirilerimiz takip eden dönemde model portföy raporumuzun yayınlanma tarihindeki fiyat ortalamalarına göre düzeltilmektedir. BIST100toplamgetiri endeksi hisse fiyatları temettü ödemeleri için düzeltilerek hesaplanıyor).
Rapor için tıklayın.
Kaynak: Ak Yatırım Hisse Senedi Portföy Önerisi