Sıkılaşma sürecinde mali sektör, telekom, sağlık, gıda/içecek, perakendecilik öne çıkıyor
* Model portföy hisse önerileri çalışması, Ak Yatırım Araştırma ekibinin araştırma kapsamındaki hisselerden, takip eden bir aylık dönemde getiri açısından öne çıkmasını beklediklerine ilişkin görüşlerini paylaşma amacıyla yayınlanmaktadır. Öne çıkması beklenen hisseler zaman zaman hızlı yükselişle 12 aylık fiyat hedeflerine yakın seviyelerde fiyatlanabilmektedir. Böyle durumlarda eğer kısa vadede yukarı yönlü eğilimin korunacağına dair bir görüşü varsa analist fiyat hedefi güncellenene kadar hisseyi portföyde tutabilmektedir. Hisselerde fiyat güncellemeleri yapılırken de dönem bilanço açıklaması gibi şirketin değerlemesinde maddi önem taşıyan gelişmelerin gerçekleşme tarihi de dikkate alınmakta ve bu açıklamaya kadar model güncellemesi ertelenebilmektedir.
Dezenflasyonun makro politika önceliği olmasını bekliyoruz: Yerel seçimlerin ardından enflasyonla mücadelede siyasi kararlılığın artacağı ve yurt içi talebi yavaşlatıp makro istikrarı tesis etmeye dönük para ve maliye politikaları kolaylaştırıcı bir zemin olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle yılın geri kalanında büyüme yanlısı politikalardan kısmen feragat edilerek dezenflasyonun politika önceliği olduğu ve artan makro finansal istikrar vurgusu ile ülke risk priminin ve kredi notunun iyileştirilmesi yönünde parasal ve mali disiplinin güçlendirileceği bir süreç bekliyoruz.
Bu süreçte (i) enflasyonun ana eğilimde kalıcı düşüş eğilimi belirginleşinceye kadar politika ve piyasa faizlerinin aşağı gelmeyeceği, (ii) kredi maliyetine duyarlı (dayanıklı tüketim, otomotiv, mobilya, konut/inşaat) sektörlerinde ciro büyümelerinin hız keseceği, (iii) yatırım ve işletme sermayesinde dış kaynağa ihtiyaç duyan şirketlerde finansman giderlerinin arttığı, (iv) TL’nin reel olarak değerlendiği ve özellikle emek yoğun ihracatçı sektörlerde kâr marjlarının daralacağı, (v.) kur istikrarının sağlanmasıyla ülke risk priminin gerilediği; özellikle mali sektörün yurt dışından borçlanma koşullarının iyileşeceği ve (vi) BIST’de yabancı girişlerinin de katkısıyla orta vadeli yükseliş eğiliminin süreceği bir görünüm bekliyoruz.
Bu kapsamda banka, sigorta, holding, gıda perakendeciliği, gıda/içecek, sağlık hizmetleri, telekom sektörlerinin olumlu ayrışmasını; buna karşılık dayanıklı tüketim, otomotiv, inşaat, çimento sektörlerinin, büyüme hisselerinin ve elektrik ekipman üreticilerinin BIST’de geride kalmasını öngörüyoruz.
Model portföyümüzün yapısı büyük ölçüde bu temayı vurguladığından hisse bazlı değişiklik sınırlı kaldı. Yılbaşından bu yana %68 getiri ile endeksi güçlü şekilde yenen ve yakın dönemde hisse ortak satışı açıklayan Tav Havalimanlarını model portföyden çıkarıp, makro ekonomik çerçeveden olumlu etkilenmesini beklediğimiz Lokman Hekim’i portföye aldık. Ayrıca yine YBG getirisi %48’e ulaşan Yapı Kredi’nin ağırlığını 2 puan azalttık.
Model Portföy Hisse Getirileri
• Hisse öneri listemiz gösterge endeksi yenmeyi sürdürdü. Öneri listemizin getirisi en son güncelleme yaptığımız 30 Ocak’tan bu yana %11,8 ile BIST-100 toplam getiri endeksini %4,9 geçti. Böylece öneri listemizin YBG getirisi %31,4 oldu ve gösterge endeksin aynı dönemdeki %20,9 getirisini belirgin şekilde geçti. En son dönemde öneri listesine en büyük katkıyı Yapı Kredi, Tav Havalimanları, ve Koç Holding sağladı. Bu dönemde Kardemir D, Tüpraş ve BIM portföy getirisini belirgin negatif düzeyde etkileyen hisseler oldu.
• Portföyümüzün 2014 başından bu yana birikimli değeri de 63 katına ulaşarak aynı dönemde yaklaşık 19 katına ulaşan BIST-100 toplam getiri endeksini önemli oranda geçti. (Portföy getirilerimiz takip eden dönemde model portföy raporumuzun yayınlanma tarihindeki fiyat ortalamalarına göre düzeltilmektedir. BIST100 toplam getiri endeksi hisse fiyatları temettü ödemeleri için düzeltilerek hesaplanıyor).
Rapor için tıklayın.
Kaynak: Ak Yatırım Hisse Senedi Portföy Önerisi