Hisse senedine vergi beklentisi ve yurt dışı ilginin azalması BIST’de ivmeyi zayıflattı
Model Portföy Hisse Önerileri
Model portföy hisse önerileri çalışması, Ak Yatırım Araştırma ekibinin araştırma kapsamındaki hisselerden, takip eden bir aylık dönemde getiri açısından öne çıkmasını beklediklerine ilişkin görüşlerini paylaşma amacıyla yayınlanmaktadır. Öne çıkması beklenen hisseler zaman zaman hızlı yükselişle 12 aylık fiyat hedeflerine yakın seviyelerde fiyatlanabilmektedir. Böyle durumlarda eğer kısa vadede yukarı yönlü eğilimin korunacağına dair bir görüşü varsa analist fiyat hedefi güncellenene kadar hisseyi portföyde tutabilmektedir. Hisselerde fiyat güncellemeleri yapılırken de dönem bilanço açıklaması gibi şirketin değerlemesinde maddi önem taşıyan gelişmelerin gerçekleşme tarihi de dikkate alınmakta ve bu açıklamaya kadar model güncellemesi ertelenebilmektedir.
Endeks dolar bazında son 10 yılın zirve seviyelerinden geriledi. Son bir ayda hisse senedi getirileri gelişmekte olan ülkelerde zayıflarken, ABD borsalarında hafifçe arttı. BIST-100’ün dolar bazlı getirisi ise (kuvvetli geçen Nisan ayının ardından) son bir ayda -%3 oldu ve YBG getiri %22’ye geriledi. Mayıs içerisinde dolar bazlı BIST-100 endeksi 344 dolar seviyesine yükselerek, son on yılın zirvesine (364) yaklaştı ve ardından Yapı Kredi satış haberlerinin sonuçsuz kalması ve hisse senedi işlemlerine vergi haberleri ile %10’a yakın düşüş gösterdi. Hisse senetleri Mayıs’ta CDS priminin 30 baz puana yakın gerileyerek 260 baz puan düzeyinde istikrar kazanmasından da olumlu etkilendi. Ancak CDS’in TÜFE enflasyonunun tek haneli ve ülke kredi notunun yatırım yapılabilir düzeyde olduğu 2015 – 2018 arası dönemin dibinin sadece 100 baz puan üzerine olduğu dikkate alınırsa, mevcut seviyelerde bir süre yatay seyretmesi makul görünüyor.
– TCMB rezervlerinin 2020 başından bu yana ilk kez artıya geçmesi TL aktiflerdeki risk iştahını güçlendiriyor. Ancak yurtdışı yerleşiklerin YBG 10 milyar dolara ulaşan tahvil alımlarına karşılık, Mayıs ayında 959 milyon dolar ve YBG göre 0,8 milyar dolar net hisse senedi satışı yatırım tercihlerindeki ayrışmayı ortaya koydu. Hisse tarafındaki görece zayıflığın banka çarpanlarının belirli doygunluğa ulaşması ve finans dışı sektörlerde enflasyon muhasebesinin yarattığı analiz zorluğundan kaynaklandığını düşünüyoruz. Ancak, muhasebe değerlendirmelerinin yılın ikinci yarısından itibaren daha sağlıklı bir zemine oturmasını bekleriz.
– Mayıs’ta işlenmiş gıda ve hizmet enflasyonu tarafındaki katılıklar daha çok gündeme geldi. Bununla birlikte önümüzdeki 1-3 aylık dönem için baz etkilerinin de katkısıyla manşet enflasyonda belirgin düşüşler göreceğimizi, yurt dışı kaynak girişleri ve yurt içi yerleşiklerin TL’ye yönelimi ile birlikte TL’de değerlenmenin ve olası not artışları ile ülke risk priminde düşüşün (yavaşlayarak da olsa) devam edeceği bir tablo öngörüyoruz. Ancak, küresel tarafta enflasyonist eğilimlerin tahmin edilenden uzun süreceği ve faizlerin bir süre daha yüksek kalacağı değerlendirmeleri GOÜ hisseleri için aşağı yönlü riskleri öne çıkarabilir. Bu varsayımlar altında sigorta, holding, gıda perakendeciliği, gıda/içecek, sağlık hizmetleri ve telekom sektörlerinin olumlu ayrışmaya devam etmesi beklenebilir. Mayıs ayındaki satışların ardından bankalarda da kısa vadede olumlu alım tepkisi görebiliriz. Bu değerlendirmeler ışığında portföyümüzde şimdilik değişiklikler yapmadık.
Model Portföy Performansı
* Hisse ve portföy getiri hesaplaması raporun yayınlandığı günün ağırlıklı ortalama fiyatları dikkate alarak güncellenmektedir.
** BIST-100 toplam getiri endeksi dikkate alınarak hesaplanmaktadır.
• Son bir ayda belirgin olumlu ayrıştık. Öneri listemizin getirisi en son güncelleme yaptığımız 7 Mayıs’tan bu yana %5,3 ile BIST-100 toplam getiri endeksini %8,7 geçti. Böylece öneri listemizin YBG getirisi %65,2 oldu ve gösterge endeksin aynı dönemdeki %36,2’lik getirisini belirgin şekilde geçti. Bu dönemde öneri listesine en büyük katkı Lokman Hekim, Turkcell ve BIM’den geldi. Buna karşılık Koç Holding ve Türk Hava Yolları BIST getirisinin altında kaldı.
• Portföyümüzün 2014 başından bu yana birikimli değeri ise dolar bazında 4,5 katına ulaşarak aynı dönemde dolar bazında yaklaşık %36 değer kazanan BIST100 toplam getiri endeksini önemli oranda geçti. (Portföy getirilerimiz takip eden dönemde model portföy raporumuzun yayınlanma tarihindeki fiyat ortalamalarına göre düzeltilmektedir. BIST100 toplam getiri endeksi hisse fiyatları temettü ödemeleri için düzeltilerek hesaplanıyor).
Rapor için tıklayın.
Kaynak: Ak Yatırım Hisse Senedi Portföy Önerisi