Merkez Bankası’nın tedbirlerinin ilk etkileyeceği sektör bankacılık olmakla beraber sanayi üretimini de etkilemeye başladı. Bu nedenle İMKB’de sektörlerdeki değişimler gözlenerek seçimler yapılacak.
Piyasalar yaz aylarını sıcak geçiriyor. Hisse seçimi bundan sonra daha fazla önem kazandı. Son açıklanan sanayi üretim verileri beklentilerin altında geldi. Verilerden ortaya çıkan sonuçlar pek de iç açıcı değil.
Geçen yılın aynı ayına göre yapılan kıyaslamada sermaye malları imalatı, basın, makine ve ekipman imalatı, motorlu taşıt imalatı, mobilya imalatı dikkat çekerken toplamda sanayi üretimi artış oranı yüzde 8.3 olarak gerçekleşti. Bu yılın verilerini dikkate aldığımızda mart ayından itibaren duraklama ve soğuma, daha açık anlatımıyla nisan ayı itibariyle bir frene basma olayı söz konusu.
Bir önceki aya göre değişimlerde mart ayından nisan ayına geçildiğinde ciddi duraklama veya hız kesme mevcut. Nisan ayı itibariyle toplamda sanayi üretiminde yüzde 3.8 küçülme görülüyor. Merkez Bankası tedbirlerinin ilk etkileyeceği sektör bankacılık olmakla birlikte sanayi üretimini de etkilenmeye başlamış görünüyor.
Sanayi verileri izlenecek
Bankacılık sektörüne benzer bir soğuma, nisan itibariyle sanayide de görülüyor. Bu değerlendirmeye nazaran yine de az sayıda da olsa bazı sektörlerin kendisini koruduğu görülüyor. Madencilik, içecek imalatı, diğer ulaşım araçları imalatı, makine ve ekipmanları kurulumu ve onarımı büyüme oranlarını koruyan sektörler oldu. Ancak önümüzdeki dönemde sektörlerdeki değişimler gözlenerek hisse seçimleri konusunda sanayi üretim verilerinin daha yakından izlenmesi gerekecek.
İlk vurgu yapmak istediğimiz sektörler bu aşamada mevsimsellik açısından turizm ve gıda, içecek ile madencilik sektörünün bundan sonraki süreçte daha yakından izleneceği hususu.
Bankaların kârı düşüyor
Bankacılık sektöründe kârlar düşüyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) 7 Haziran’da yaptığı açıklamaya göre, bankacılık sektörünün nisan itibariyle net dönem kârı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19.3 düşüşle 6.9 milyar lira olarak gerçekleşti. BDDK’nın kesinleşmemiş geçici verilerine göre, nisan sonu itibariyle bankacılık kredileri toplamı yüzde 36 artışla 573.9 milyar liraya ulaşırken, geçen yıl sonundan nisan sonuna kadar olan kredi artışı ise yüzde 9.1 oldu.
Bankacılık sektörünün aktif toplamı nisan itibariyle yüzde 24.7 artışla 1.07 trilyon liraya, özkaynakları da yüzde 15.7 artışla 136.98 milyar liraya ulaştı. Mevduatlar ise nisan sonunda yüzde 18.3 artışla 628.7 milyar liraya çıktı. Sektörün geçen sene nisanda yüzde 20, aralıkta yüzde 19 olan sermaye yeterlilik rasyosu da Nisan 2011 itibariyle yüzde 17.9 olarak gerçekleşti.
Bu açıklama Merkez Bankası’nın ocak ayından bu yana aldığı tedbirlerin bankacılık sektörü üzerindeki etkisinin kısmen görülmeye başladığını gösteriyor. Kredi artışında bir gerilme yok aksine yüzde 36 oranında artış var. Zaten mart sonu itibariyle açıklanan banka bilançolarında benzer durum görülmüş ve banka karları geçen yılın altında kalmıştı. Nisan ayında da bu görünümün devam etmesi şaşırtıcı olmadı. Ekonomi yönetiminden gelen açıklamalar dikkate alındığında bu görünüm bir süre daha devam edecek gibi görünüyor.
MEVSİMSELLİĞİN ÖNE ÇIKARDIKLARI
Gelişmelere bakıldığında hisse seçiminin daha fazla öne çıkacağı gözleniyor. Bunu söylerken piyasa veya yabancı yatırımcıların banka hisselerini göz ardı etmesi çok zor. Yine alacak ise veya satacaksa banka hisselerini göz önünde tutacaklardır. Ancak bankacılık sektörü ile bu görünüm ortada iken yüksek prim beklemek için en azından kârların tekrar yükseldiğini görmek gerekecek. Bunun için de biraz zamana ihtiyaç olacak.
Öte yandan sanayi sektöründe de seçicilik öne çıkacak. Yaz mevsimi içinde olduğumuz için turizm sektörünü bir köşeye yazmak gerekir. Sonrasında se gıda sektörü gündemde kalabilir. Mayıs ayı enflasyon verilerine göre bir önceki yılın aynı ayına göre TÜFE’de en yüksek artış yüzde 12,61 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşmişti. Bu veri bile gıda sektörünü dikkate almamıza neden olacak bir gelişme.
Talep canlı, yaz mevsimine rağmen fiyat düşüşü bir yana artış söz konusu. Yatırımcıların, temettü potasnsiyeli yüksek, kar potansiyeli taşıyan şirketlerin yanı sıra yaz aylarında canlı sektörleri göz önünde bulundurmasında fayda var.
Zeynep Aktaş / Milliyet
Kaynak: http://ekonomi.milliyet.com.tr/hisse-secimi-onem-kazanacak/ekonomi/ekonomidetay/12.06.2011/1401468/default.htm