Yabancı kurumlardan gelen, özellikle banka raporlarındaki değerlemelerin zıtlıklar içermesi nedeniyle bankalarda büyük oynaklıklar ve realizeler yaşanıyor.
Bazı raporlar bankalarda düzeltmenin bittiğini ve yeniden alınabileceklerini önerirken, bazı raporların içeriklerinde ise bankaların yeterince değerlenmiş olduğu ve artık Türk bankalarından çıkılabileceği gibi öneriler içeriyorlar. İşte bu nedenle de gördüğünüz oynaklıklar yaşanıyor.
Benim 87.000 endeks sonrasında bir süre bankalardan uzak kalınmasını doğru bulduğumu biliyorsunuz. Bu düşüncemi aradaki zamanda bir not artışı gelmezse koruyacağım. Endeks hesaplaması içerisinde bankaların ağırlıklarının yüksek olması nedeniyle de, endeks bir süre yukarı aşağı oynamalar gösterebilir. Bu nedenle bir süre hisse bazlı düşünmenin olduğunu düşünüyorum.
Yıl sonu bilançoların gelmeye başladığı bu dönemde, hem yıl sonu kârları, hem olası temettü açıklamaları ve hem de olası bedelsiz verme potansiyeli yüksek hisselerde hareketlenmelerin görülebileceği bir dönemde olduğumuz için, bu saydığım açılardan olumlu potansiyeller içeren hisseleri takip etmekte fayda olacaktır. Bana hemen bu hisseler hangileridir diye sormayınız. Yüksek bedelsiz potansiyelli hisseler listesini bir kaç ay evvel yayınlamıştım(11/12/2012 tarihli beklenti yazım). Bunun dışında yüksek kâr ve temettü açıklamalarını şirketler açıkladıkça göreceğiz. Bu konuda özel bir çalışmam yok.
Bilanço verileri için özel bir çalışmam olmamakla birlikte, olası gelişmeleri teknik analiz ile yakalamaya çalıştığımız için, tekniklerinde dikkat çekmem gereken görüntüler oluşan hisseleri ”borsaanalizci.com’da” sizlerle paylaşmayı sürdüreceğim. Ama endeks için yaşanan realizelerin sağlıklı teknik düzeltme hareketi olduğu konusundaki düşüncemi bir kez daha tekrarlayarak, endeksin gelişiminden korkulmaması gerektiğinin, sadece içinde bulunduğumuz dönemde hisse bazlı düşünmenin daha doğru olacağını düşündüğümün de altını çizmek istiyorum.