Yeşil İnşaat, borsadan kendi hisselerini alanlara indirimli konut satacak.
Y ve Y Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş (Y&Y GYO) ile birleşen Yeşil İnşaat Yapı Düzenleme ve Pazarlama Tic. A.Ş, bundan sonra faaliyetlerine Y&Y GYO çatısı altında devam edecek.
Y&Y YGO Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Işık Gökkaya birleşmeye ilişkin düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Y&Y GYO’nun yüzde 68 olan halka açıklık oranının Yeşil Yapı’yı bünyelerine aldıktan sonra yüzde 7,78 olduğunu bildirdi.
SPK tebliği gereğince halka açıklık oranının minimum yüzde 25 olması gerektiğini anımsatan Gökkaya, “Bunu da bir yıl içinde Engin Yeşil’in şahsi kararıyla hisselerini, yüzde 25’lik halka açıklık oranını tutturabilmemiz için ya bir özel fona plase edebilir, belki pazarda satışını yapabiliriz. O Engin Bey’in vereceği karar. Zaten o zaman GYO statüsünde kalabiliyoruz ve kurumlar vergisi muafiyeti sağlayabiliyoruz” dedi.
Devir sonrasında en büyük aktiflerinin İnnovia projesi olduğunu ifade eden Gökkaya, birleşme nedeniyle şirketin çıkarılmış sermayesinin 24 milyon 151 bin 319,01 liradan 235 milyon 115 bin 706,01 liraya yükseldiğini söyledi.
Gökkaya, “Portföyümüzde birleşmeden önce iki ana projemiz vardı. 27 villa ve AVM’nin yer aldığı Güzelşehir projemizde 26 villa satıldı. AVM’yi de en kısa sürede değerlendireceğiz. Bunun dışında bir de Tekirdağ’da bir arsamız var. Ona da bu yıl bir proje geliştireceğiz” dedi.
Soruları da yanıtlayan Gökkaya, iki şirketin birleşmesinden ciddi sinerji doğduğuna inandıklarını vurgulayarak, “2 yıl içinde Türkiye’nin 3 büyük GYO’sundan biri olmayı hedefliyoruz. En büyük hedefimiz yatırımcılara karlı bir şirket sunmak” diye konuştu.
“LEVENT’TE FAKO İLAÇ ARSASINA PROJE YAPACAĞIZ”
Y&Y GYO Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil de İnnovia projesinin bu birleşme ile Y&Y GYO çatısı altına girdiğini, projenin getirisinin artık halkın karı, getirisi haline dönüşeceğini belirtti.
İnnovia projesinde 3 fazın satışını tamamladıklarını, 4. fazın da 5 bin konuttan oluşacağını ifade eden Yeşil, “Bunun arkasında devam etmek istediğimiz projelerimiz var. Levent’te Fako İlaç arsasına yapacağımız yeni bir projemiz bulunuyor. Şu anda tasarımlarını yaptırıyoruz. O projenin GYO’ya devri için çalışmalara başladık. İstanbul’un silüetini değiştirecek, kendi enerjisini üreten, teknik olarak ileri seviyede özelliklere sahip bir proje. İki Amerikan iki Avrupa’lı mimari firma bunun için konsept yarışmasındalar. Mart sonu gibi kararımızı vereceğiz. Bunlar Cesar Pelli, Norman Foster, SOM, Richard Rogers” şeklinde konuştu.
HİSSEDARLARA PROJELERDE İNDİRİM
Yönetim Kurulu kararıyla Y&Y GYO’nun hissedarlarına gerçekleştirdiği projelerde indirim kararı aldığını da söyleyen Yeşil, 25 bin lot olanlara yüzde 5, 100 bin lot ve üzeri olanlara da projelerde yüzde 8 indirim yapacaklarını bildirdi.
Halka açılmanın şirketlerin ve ülke ekonomisinin büyümesine sağladığı katkıya işaret eden Yeşil, “Yeşil İnşaat ile Y&Y GYO’yu birleştirme kararını bu nedenle aldık. Biz eksiden bir proje yapabiliyorsak şimdi belki 5 proje yapabileceğiz. Türkiye’nin kredi notunun artması yabancı yatırımcıların ilgisini çekecek bir şey. Bunları belki Türk yatırımcıların sermayesiyle değil yabancı sermaye ile yapabileceğiz” dedi.
“ENERJİ ŞİRKETİNİ KISA DÖNEMDE HALKA ARZ EDECEĞİZ”
Konuşmasının ardından soruları da yanıtlayan Yeşil, Yeşil Kundura’yı halka arz edip etmeyeceklerinin sorulması üzerine, “Yeşil Kundura’yı kız kardeşim idare ediyor. Onunla ilgili şu anda halka arz planımız yok. Enerji şirketim var (Ortadoğu Enerji). İnşallah kısa dönemde onu halka arz edeceğiz” diye konuştu.
Halka açıklık oranının minimum yüzde 25 olmasıyla ilgili başka bir soruya karşılık da Yeşil, çeşitli yabancı fonlarla görüştüklerini, şirketin çok ilgi gördüğünü, dolayısıyla bir kaç önemli fonu şirkete hissedar olarak almayı planladığını, yabancı yatırımcıların sermayesini burada değerlendirmek için mümkün olduğunca şirketlerin borsaya açılmaları gerektiğini kaydetti.
İnnovia 4’ün lansmanıyla ilgili özel kampanya planladığını da ifade eden Yeşil, Ayazağa ile ilgili bir soruya karşılık da, orada açılan davalardan dolayı ihaleden çekilme kararı aldıklarını, kendileri çekilince de ihalenin Ağaoğlu’na kaldığını anımsattı.
Bir gazetecinin “Mahkeme süreci sonuçlanmadan inşaata başlanmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” şeklindeki sorusuna karşılık da Yeşil, “Türkiye’de bir çok şey bir çok şekilde yapılıyor. Biz daha kurumsal çalışmak zorundayız. Onu kendimiz açısından riskli gördük. Riski yatırımlar yapamayız. Hissedarlarımız var, dolayısıyla onların haklarını korumak zorundayım. Bizim daha ayağı basan projeler yapmamız lazım. Çok güzel bir yer Ayazağa. Ben orayı çok arzu ettim. Büyük ihtimalle Ağaoğlu orada projeyi yapacak, problem olmayacak ama bizim şu andaki konumumuzda o şekilde yol alamayız diye mecburen vazgeçtim” dedi.
Verilen bilgiye göre, devir sorası Y&Y GYO ortaklık yapısı ise “Yeşil İnşaat yüzde 0,24, Rudolph Younes yüzde 1,73, Engin Yeşil yüzde 89,26, küçük ortaklar yüzde 0,99, halka açık hisseler yüzde 7,78” oldu.
Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/16847950.asp?gid=254