Hiss-i kable’l-vuku

Nuri Sevgen – 29.09.2017

Bir hareket ya da duruma karşı reaksiyonun refleks gibi kolay bir hale gelmesi için uzmanlar en az 5000 tekrar gerektiğini söylerler. Bu durum en çok sporcularda ya da el sanatları yapanlarda kolayca gözlemlenir. Mesela ben bir mantı dilimini katlarken annemin bir tepsi mantıyı katlayıp fırına verecek hale getirmesi de bu örnekten sayılabilir.

Bir de bu durumun beyinsel fonksiyonlar açısından karşılığı var ki buna önsezi ya da eski Osmanlıca terim ile “hiss-i kable’l-vuku” deniyor. Bu duruma örnek vermek gerekirse; mesleğinde uzman olan bir dedektifin sadece geçmiş deneyimlerinden oluşturduğu önsezi ile suçlu hakkında ipuçlarına kolayca ulaşması sayılabilir.

“Ne anlatıyorsun hocam?” demeyin. Konuyu borsaya getiriyorum hemen. Piyasada belirgin bir tecrübeye sahip trader hiss-i kable’l-vuku özelliğini geliştimiştir. Yani “burnu iyi koku alır” derler ya, işte tam öyledir. Piyasanın düşeceğini ya da yükseleceğini katı bir şablona bağlı kalmadan hisseder. Bu hissetme durumunda sadece grafikler de yeterli değildir. Zira grafiklere bakarken geçmiş deneyimler ve şablonların yanında piyasanın güncel fiyatlardaki oynaklık yapısını da hisseder. Oynaklığın şeklinden birşeylerin farklı olduğunu hissetmeye başlar. Bu his oluştuktan sonra ikinci aşamaya geçer.

İkinci aşamada ise; bu değişime neden olacak haberler ve etkileri gözlemler. Bu gözlem evresi çok geniş de olabilir çok kısıtlı da. Bu durumu belirleyen de işte o hassas burundur. Koku alınmıştır bir kere. Şimdi kokunun kaynağına inilmesi gereklidir.

Tamam, tamam kızmayın. Meramımı anlatma noktasına geldim.

Piyasanın dip yaptığı ve dönüş hazırlığı içinde olduğu kokusu var havada. Bu duruma inanıp inanmamak size kalmış. Ancak iyi bir trader bu kokuyu aldığında bu seviyelerden az miktarda pozisyon alır. Kokunun doğruluğuna inanışını pekiştiren bir piyasa yapısı sürdükçe de pozisyonunu yön doğrultusunda artır da artırır. Ancak bu artış sırasında daima aşağıda bir yerde stop seviyesi hep vardır ve bu stopu da her pozisyon artırdığında yukarı yönde revize eder. Buna “iz süren stop” (trailing stop) da derler.

Neyse lafı fazla uzattım. Şimdi işi grafik üzerinden izaha çalışayım.

Aşağıda günlük datalardan oluşan logaritmik eksendeki grafik var. Bu grafikte yeşil okla gösterdiğim seviye olan 125,000 civarındaki yatay destekte tutunma yaşandı. Bu tutunma sonrası piyasa kritik 126,800 direncini aştı. Şimdi önünde daha önceki yazılarımda vurguladığım siyah renkli kısa vdeli düşen trend kanalı alt bandının geçtiği seviye var. Bu seviye bugün için 128,500 civarından geçiyor.

128,500 bu nedenle (bugün için) ilk direnç bölgemiz olacaktır.

Ancaaaak, 128,500 civarından bugün için geçen (bugün için deyip durmamın nedeni yarın düşen trend etkisi ile bu seviye değişecektir) bu seviye geçilirse kanalın üst bandına doğru bir hamle için hazırlıklı olmak lazım.

Ancak hareket hemencecikı olup bitmeyecek.Biraz bezdirici olacak gibi.

Eğer beklediğim gibi olursa; 128,500 civarında konsolidasyon ile yatay bir bant oluşacak. Bu bant ince mavi renkli 5-10-21 üssel hareketli ortalamaların birbirlerine iyice yaklaşmasına neden olacak. Bu bant için tahminim 127,000-130,000 aralığıdır. Bu beklediğim hareket sonrası yaklaşan ortalamalar yukarı yönde hareketin hızlanması için baskı yapacaklar ve yukarı yönde kırmızı renkle görülen ana yükselen trend kanalı alt bandına doğru bir pull back hareketi yaşayacağız.

Burada net bir not düşeyim: Bu yazdıklarım sadece hiss-i kable’l-vuku. Bu önsezim 125,000 altında kalınması bu sezgiyi sekteye uğratabilir. Bu nedenledir ki 126,800 hala çok kıymetli bir kerteriz noktasıdır. Burayı izleyeceğim. Bu seviye sonrası da 125,000 seviyesini. Eğer koku almada bir değişiklik olursa bunu da yazacağım. Ancak şu an için B planı olarak 126,800 altında stop, üzerinde long pozisyon teknik görünüme göre en rasyonel tavırdır.

Ve’l hasıl-ı kelam; dip oluşumu var. Düşüş bir süreliğine bitmiş gibi duruyor. Görünüm biraz gözleri yukarı çevirme zamanıdır gibi…

Dr. Nuri SEVGEN
Yatırım Finansman Menkul Değerler A.Ş.
Türev Ürünler Müdürü