Aydın Eroğlu – 07.10.2016
Geçen hafta Deutsche Bank spekülasyonları piyasaları dalgalandırıyordu. Bu sorun halen netleşmemiş ve risk bitmemiş iken, şimdi yeniden Brexit gündemi etkilemeye başladı. İngiltere’nin bir an önce AB’den çıkması yönünde yapılan açıklamalar Sterlin/TL ve Sterlin/Dolar paritesinde sert düşüşler yaşattı.
Anlayacağınız sadece bizi değil, tüm dünyayı etkileyecek ABD seçimleri, Almanya’nın seçimleri, FED faizleri, ECB’nin 2017 Mart ayına vadesini uzattığı aylık 80 Milyar Euro’luk varlık alımlarının akıbeti, İngiltere’nin Brexit konusu, Suriye’de ABD-Rusya gerilimi, Deutsche Bank’ın durumu, AB bankalarının olası riskleri gibi piyasaları gerecek bir çok konu önümüzde önemli riskler olarak duruyor.
Bu saydıklarımıza, Türkiye’yi daha da fazla etkileyecek Musul operasyonu, Irak Başika krizi, Moody’s not indiriminin artçı riskleri, Fitch not riski, Suriye’de olası Rakka, El Bab operasyonları, içeride PKK ve FETÖ örgütlerine yapılan operasyonlar ve ilgili risk ve gelişmelerini de ekleyince bize öyle huzurlu günler bir süre daha yok gibi duruyor.
Ekim Yükselişi Yaşanacak Mı?
Normalde Ekim ayında BIST’de önemli bir yükseliş yaşanmasını bekliyordum. Şimdi ise gelişen tüm bu riskler ve özellikle de olası Moody’s artçıları nedeniyle BIST’in yükselişlerinin sınırlı olmasını, 79.756 gap seviyesi ve biraz üzerindeki 80.000 direncinin çok güçlü dirençler olduğunu. Eğer görülür ve geçilecek olursa da, 15 Temmuz tarihli 82.825 gap seviyesinin şimdilik geçilmesini beklemiyorum. Hatta arada 81.110 olarak görülen bir önemli direnç daha sayabiliriz.
Tarım Dışı İstihdam Günü!
Bugün ABD tarım dışı istihdam verisi gelecek. 160.000 – 170.000 civarı bir beklenti hakim. Eğer beklenti ve üzerinde bir veri gelecek olursa, FED faiz artışı riski yükseleceği için Dolar’daki yükseliş 3,0963 seviyelerini görecek şekilde sürebilir. Ama sonrasında dövizlerin genelinde kısmi bir gevşeme yaşanmasını bekliyorum.
Ama ABD tarım dışı istihdam verisi beklentilerden çok düşük gelecek olursa, bu takdirde döviz kurlarında yeni bir yükseliş yaşanmadan, mevcut seviyelerden gevşemeler gelecektir. Tabii, FED faiz artışı riski azalacağı için, BIST bu veriden olumlu etkilenir.
Gördüğünüz gibi, önümüzde çok önemli sonuçlar doğurabilecek gelişmeler var. Ben şu ana kadar gayet iyi dayanan bir BIST görmüş olsak da, BIST hakkındaki çekincelerimi bir süre daha koruyacağım. Bu nedenle hisse bazlı beklentiler dışında genele yayılacak çok sayıda yeni hisse öngörüsü yapmayı düşünmüyorum.
10 Ekim’de Bloomberg Radyo’dayım!
10 Ekim Pazartesi 12:00-14:00 arası Bloomberg Radyo’da Aslı Şafak’ın konuğu olacağım. Piyasalar hakkındaki sorularınızı bekliyorum. Beni yalnız bırakmamanızı diliyorum.
NOT: Ons altın hakkındaki görüşlerimi 5 Eylül tarihli ”Ons altını ECB ve FED Vurdu!” başlıklı yazımda okuyabilirsiniz.
Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.