Ziyaret Notu
Önümüzdeki dönemde çekirdek makasta çok iyileşme. Halkbank’ın kredi portföy vadesi 12 ay olup, bu anlamda tipik özel bir bankadan yaklaşık 6 ay daha fazla vade süresi sunmaktadır. Bunun nedeni, bankanın kredi portföyünün %15’ini kooperatifler aracılığı ile mikro KOBİ’lere yaklaşık 2.5-3 yıl vadeli kredi veriyor olmasıdır, ve bu kredilerin faizleri %16’dan kullandırılmaktadır. Dolayısıyla, fonlama maliyetlerinin düşüş trendine girdiği ortamda, vade uyumsuzluğunun yarattığı avantaj (mevduat vadeleri 45 gün) ile Bankanın çekirdek makasının yıl sonuna kadar 100 baz üzerinde genişleyeceğini tahmin etmekteyiz. Öte yandan, ikinci çeyrekte durgun seyreden kredi büyümesinin üçüncü çeyrekte %5’lik büyüme ile toparlanma sürecine gireceği beklenmektedir.
TL bazlı kredi mevduat oranı 1Y19’da %150’ye ulaşmış olup, üçüncü çeyrekte %140’e gerilemesini bekliyoruz. Bunun sebebi, müşterilerin repo piyasasından mevduata geçiş yapması ile birlikte, bankanın çeyreksel bazda mevduatını %15 büyütebilmiş olmasıdır. Ek olarak, geçen çeyrek bir aydan az olan mevduat vadeileri 45 güne yükselmiştir.
Komisyon gelirleri, göreceli olarak normalleşmekle birlikte, yüksek bazda seyretmeye devam etmesi bekleniyor. Komisyon gelirleri 2017-2018 döneminde çeyreksel 400-450 milyon TL bandından düzenli olarak artarak 2Ç19’da 720 milyon TL’ye ulaşmıştır. Yönetim, ek ücret gelirleri açısından potansiyelin devam ettiğini ve 600 milyon TL’nin üzerinde çeyreksel komisyon gelirinin yeni baz olarak devam edeceğini beklemekte.
İkinci çeyrekte 1,4 milyar TL olan ticari zararların, üçüncü çeyrekte 1 milyar TL’ye düşeceğini söyleyebiliriz. Düşen maliyetlere rağmen, Bankanın swap maliyetlerinde söz konusu porföyün genişlemeye devam etmesinden dolayı bir düşüş beklenmemektedir (2Ç19’da 17 milyar TL’den şu anda 21 milyar TL’ye). Öte yandan Banka bono portföyünde düşen faizlerle birlikte yüksek Ticari kar’ı elde etmeyi beklemektedir.
Provizyon giderleri çeyreklik bazda 1 Milyar TL yükselebilir. BDDK’nın bankaların sorunlu kredileri yeniden sınıflandırmalarını istemesi üzerine, yönetim takipteki alacak oranının yıl sonunda %3,9’dan %5’in seviyesine yükselmesini beklemektedir. Yönetim, ayrıca, risk maliyetinin yılı 181 baz puan seviyesinde (2019 ilk yarı 191 baz puan) tamamlamasını beklemektedir. Bununla birlikte, bankanın provizyon oranını önemli ölçüde azaltmadığı müddetçe (cari: %84,8), yönetimin verdiği takipteki alacak tahminine göre, karşılık giderlerinin 1 milyar TL’nin üzerinde olabileceğini düşünüyoruz.
Sonuç. Halkbank’ın çeyreksel net kar’ı 300-350 milyon TL aralığında normalize olmuş gibi görünmekte olup, banka son dört çeyreğe göre %4’ün üzerinde bir özkaynak kârlılığı getirmiştir. Bankanın önümüzdeki dönemde operasyonel faaliyet ortamının 2020 yılında karlılığa katkı sağlamaya beklemekle birlikte, 2Y19 net kar’ı daha yüksek beklenen karşılık zararları ve TÜFE’ye endeksli menkul kıymetlerden daha az elde edilecek kazanç ile baskı altında kalmaya devam edebilir.