Halkbank 2C21 Bilanço Analizi
Öneri AL
Hisse Fiyatı, TL 4,65
Hedef Hisse Fiyatı, TL 5,80
Yükselme Potansiyeli 25%
Halkbank 2Ç21 konsolide olmayan finansallarında 63 milyon TL’lik piyasa beklentisi paralelinde 64 milyon TL net kar açıkladı. Bankanın net kar rakamı %8.3 ç/ç artarken, %93 y/y daraldı ve dönemsel özsermaye karlılığı %0.6 olarak gerçekleşti.
Halkbank için AL önerimizi ve 5.80 TL hedef fiyatımızı koruyoruz. Hakbank’ın 2Ç21’deki zayıf kar performansı yıllık bazda 440 baz puan civarındaki swap dahil net faiz marjı daralmasına bağlanabilir. TL fonlama maliyetlerindeki yüksek seyrin etkisi ile TL kredi/mevduat faiz makası daralmaya 256 baz puan katkı verirken, kısa vadeli TL fonlama da 193 baz puanlık katkı sağlamıştır. Halkbank’ın yılın ikinci yarısında ilk yarıya kıyasla daha iyi bir performans göstermesini beklemek ile birlikte yıllık özsermaye karlılığı rakamının %1 seviyelerinde şekillenmesini bekliyoruz. Marjlar TÜFE’ye endeksli bonoların getirisindeki artış, kredilerin daha yüksek faizden yeniden fiyatlamasının etkisi ve yılın son çeyreğinde kısa vadeli TL faizlerdeki olası gerileme ile birlikte ikinci yarıda bir miktar daha iyi olacaktır. Halkbank 1 yıl ileriye dönük tahminlerimize göre 0.26x F/DD çarpanı ile işlem görmektedir. Karlılıktaki toparlanma beklentimizi biraz daha uzun zamana yaymakla birlikte düşük çarpan nedeni ile Halkbank hisseleri için AL olan önerimizi koruyoruz.
Bu dönem öne çıkan hususlar: Halkbank’ın TL cinsi kredileri 2Ç21’de bir önceki döneme göre %2.7 artarken, YP cinsi kredileri ise Dolar bazında yatay kalmıştır. Kredi kartı kredilerindeki %0.9’luk büyüme haricinde, bireysel segmentte belirgin bir büyüme gözlenmemiştir. TL Ticari krediler ise %4.1 artış kaydetmiştir. Mevduat tarafında ise kredilerin tersine bir seyir izlenmiştir. TL mevduatlar %1.7 ç/ç daralırken, YP mevduat hacmi Dolar bazında %14.5 ç/ç genişlemiştir. Bankanın toplam mevduatının krediye dönüşüm oranı %87 ile rahat bir seviyededir. Sermaye Yeterlilik Oranları ise toplamda %13.7 çekirdekte ise %9.5 olarak gerçekleşmiştir. Net takibe intikal 27 milyon TL gibi oldukça düşük olarak gerçekleştiği için takipteki kredi oranı yaklaşık 8 baz puan düşüş ile %3.41 seviyesinde gerçekleşmiştir. Grup 2 kredilerinin payı bir önceki döneme göre 30 baz puan artış ile %9.3 olurken Grup 2 ve 3 krediler için ayrılan karşılık oranları sırası ile %4.3 ve %59.1 olarak gerçekleşmiştir (4Ç20: %8.8 ve % 65.3). Karşılık oranları belirgin bir şekilde değişmemesine rağmen karşılıklardaki çözülme ile net kredi risk maliyeti oranı -%0.8 olarak gerçekleşmiştir. Tüm yıl için beklentimiz 80 baz puan gerileme %0.9 seviyesindedir. 33 baz puanlık çeyreksel marj genişlemesine TL kredi/mevduat tarafı 8 baz puanlık negatif katkı verirken TÜFE’ye endeksli bonolar ve YP kredi/mevduat pozitif katkı sağlamıştır. 2021 tüm yıl için beklentimiz swap dahil net faiz marjının 260 baz puan gerileyerek %1.1 seviyesinde olabileceği şeklindedir. Bankacılık hizmet gelirleri 1Y21’de yıllık bazda %34 artarken, faaliyet giderleri ise aynı dönemde %9 oranında artış kaydetmiştir. Bankacılık hizmet gelirlerinin 2021 yılının tamamında yıllık %18 artış kaydederken, operasyonel giderlerin ise %14 yıllık artabileceğini tahmin ediyoruz.
Kaynak: Dinamik Menkul