TÜYİD’in yatırımcı ilişkileri çalışan profil anketine göre, pek çok halka açık şirketin resmi konuşmacısı aynı zamanda yatırımcı ilişkileri yöneticisi görevini sürdüren çalışanların yüzde 95’i ekonomi, işletme ve uluslararası ilişkiler mezunu iken çalışma hayatında bulunma süresi 10 yıl ve üstü.
Yeni Yatırımcı İlişkileri Derneği, Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin yatırımcı ilişkilerinden sorumlu yöneticilerin profilini araştırdı. İlki 2008 yılında yapılan ve halka açık 420 şirketi hedef alan anketin katılım oranı yüzde 17 iken 2014’de artış gösterdi. Eylül 2014’de yapılan ankete katılım yüzde 25 seviyesinde.
Ankete göre şirketlerin yatırımcı ilişkileri birimlerinde çalışanların yüzde 95’i ekonomi, işletme ve uluslararası ilişkiler mezunu ve çalışanların ortalama çalışma hayatı 10 yıl ve üstü. Mesleğin kritik özelliğine bakıldığında ise finans bilgisi, ekonomi bilgisi, mevzuat bilgisi ve iletişim kabiliyeti önde gelen özellikler olarak görülüyor.
Çalışanların ortalama çalışma hayatı 10 yıl ve üstü
Yatırımcı ilişkileri alanında çalışanların yüzde 64’ünün ortalama iş tecrübesi on yıl ve üstü; yüzde 22’sinin ise altı ile on yıl arasında bulunuyor. Bunun karşılığında, yatırımcı ilişkilerinde ağırlıklı çalışma süresinin iki ila beş yıl arasında değiştiği görülüyor. Anketten çıkan önemli bir başka çıkarım ise kariyerine yatırımcı ilişkilerinde devam etmek isteyenlerin oranının yüzde 60 seviyesinde olması.
Mevzuata uyum ve diğer yatırımcı ilişkileri fonksiyonu aynı ekipte
2008 yılında yapılan ankete göre yatırımcı ilişkileri departmanında iki ila dört kişi çalışan oranı yüzde 17 iken, bu sayı 2014’de yüzde 23,4 seviyesinde görülüyor. Ekiplerin kompozisyonuna bakıldığında katılımcıların yüzde 55’inin mevzuata uyum ve diğer yatırımcı ilişkileri fonksiyonunda ortak hizmet verdikleri görülüyor. Farklı ekipte farklı kişilerle bu hizmeti verenlerin oranı yüzde 22, aynı ekipte farklı kişilerle bu hizmeti verenlerin oranı yüzde 23 olarak görülüyor. Özellikle iki farklı ekip bulundurma maliyetine katlanabilen, kurumsal yatırımcı oranları yukarıda seyreden yüksek işlem hacimli şirketler farklı ekipleri istihdam etmeyi tercih ediyor ve yüzde 45’lik orana göre de şirketler bu durumdan fayda sağlıyor..
Yurtdışı toplantı ve roadshow’lara katılmayanların oranı %40
Ankette yer alan bir diğer çarpıcı sonuç ise yurtdışı yatırımcı toplantı ve roadshow’lara katılım oranı 2008 verilerine göre gerilemiş gözüküyor. Borsa İstanbul’un yüzde 60’ın üzerinde yabancı yatırımcısı bulunurken katılımcıların mensup oldukları şirketlerin yüzde 40’ı yurtdışı yatırımcı toplantı ve roadshow’lara hiç katılmıyor. Ülkemizde yatırımcı ilişkileri bütçesi global ortalamanın yüzde 35 altında olması bu durumun bir açıklaması olabilir.
Yatırımcı İlişkileri Bölümlerinin yarısından fazlası CFO’ ya raporluyor, yatırımcı İlişkilerinde dünyada da ülkemizde de sosyal medyayı kullanım sıklığı ise %22-27 arasında seyrediyor.