Açıklama:
Hürriyet Gazetesi’nin 06 Şubat 2014 tarihli nüshasında ve internet sitesinde yayımlanan “1,9 milyarlık yakın takip” başlıklı yazıda; Sayıştay’ın Bankamız ile ilgili 2012 yılı Raporu’nun “II.Grup-Yakın İzlemedeki Krediler” ve 2 kredi müşterimizin kredileriyle ilgili olarak yaptığı tespitlere atfen yapılan haberler gerçeğe aykırı ve kamuoyunu yanıltıcı niteliktedir.
Konuyla bağlantılı olarak 04 Şubat 2014 tarihli Kamuyu Aydınlatma Duyuru’sunda gerekli açıklamalar yapılmasına karşılık söz konusu Sayıştay Raporu’ndaki bir kısım tespitlerin, Bankanın güven ve itibarını zedeleme amaçlı olarak gerçeğe aykırı ve kamuoyunu yanıltıcı nitelikte haber konusu yapılmaya devam edildiği görülmektedir.
Haberde bahsi geçen konular ile ilgili açıklamalarımız aşağıdaki gibidir.
1-) Sayıştay, Bankamız ile ilgili 2012 yılı Raporu’nun “II.Grup-Yakın İzlemedeki Krediler” bölümünde; söz konusu kredileri, ticari krediler ve bireysel krediler ve ticari kredileri de 1 Milyon TL üstü ve altı ticari krediler olarak sınıflandırmış olup rakamsal gelişmeleri de 2011 yılı ile karşılaştırmalı olarak vermiştir.
Bankamızın 2011 yılına göre 2012 yılında “II.Grup-Yakın İzlemedeki Krediler” bakiyesi %198 artışla 1.910.627 Bin TL’ye yükselmesindeki ana unsur, bir grup firmasına ait kredi risklerinin “II.Grup-Yakın İzlemedeki Krediler” hesabına aktarılmasından kaynaklanmaktadır. Genele yaygın bir artış söz konusu değildir. Bu durum, Bankanın 2012 yılından itibaren 3’er aylık dönemler itibarıyla bağımsız denetimden geçmiş kamuya açıklanan finansal tablolarında ve dipnotlarında kamuoyu ve yatırımcılar ile paylaşılmıştır.
Bilindiği üzere BDDK’nın Bankalarca Kredilerin ve Diğer Alacakların Niteliklerinin Belirlenmesi ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre sayısal kriterler baz alındığında kredi anapara, faiz ve ödeme vadelerinde 30 ila 90 gün arasında gecikme bulunan krediler, II. Grup-Yakın İzlemedeki Krediler hesabında izlenmektedir. Bu gruptaki krediler, anılan Yönetmeliğe göre takipteki krediler hesaplarında sınıflandırılan kredi niteliğinde bulunmamaktadır.
Sektördeki II. Grup-Yakın İzlemedeki Kredilerin toplam nakdi krediler içindeki payı 2011 yılsonunda %2,8, 2012 yılsonunda %4,1 ve Eylül 2013’te %3,7 olurken Bankamızda bu oranların sırasıyla %1,2, %2,9 ve %2,8 ile sektör ortalamasının altında olduğu görülmektedir. II. Grup-Yakın İzlemedeki Krediler riski açısından Bankamız, sektörün önde gelen ilk 7 bankası arasında 6. sırada bulunmaktadır.
2-) Haberde bahsedildiği gibi 4787 no’lu Grup firmasının kredi işlemi için Hazine arazisi teminat alınmamış ve bankacılık usul ve esasları çerçevesinde kullandırılan kredi için kredi riskini karşılayacak düzeyde teminat tesis edilmiştir.
3-) 2185 no’lu grup firmalarına bankacılık usul ve esasları çerçevesinde kredi kullandırımı yapılmış ve kredi riskini karşılayacak düzeyde teminat tesis edilmiştir. Ödemelerini düzenli olarak yerine getiren Grubun kredileri, 26.06.2013 tarihinde takipteki krediler hesabından çıkarılarak “Yenilenen ve İtfa Planına Bağlanan Alacaklar” hesabına aktarılmıştır.
Sayıştay Raporu’nda habere konu işlemlerle ilgili bankacılık usul ve esaslarına aykırı bir durum tespiti yapılmamış olup bahse konu haber için adı geçen Gazete’ye yasal haklarımız saklı kalmak üzere tekzip metni gönderilmiştir.
Kamuoyunun bilgisine sunulur.
KAP’taki ilgili haberin detayı için: www.kap.gov.tr