Kritik Fed haftası 1. Gündem maddesi..
Bu hafta Çarşamba günü başlayacak ve Perşembe günü (Amerika Merkez Bankası) Fed Başkanı Jannet Yellen’ın konuşması ile sona erecek Fed FOMC toplantısı küresel piyasalar açısından oldukça önemli. Fed’in bu toplantısında faiz artırımına gidip gitmeyeceği konusunda piyasalar ikiye ayrılmış durumda. Bu nedenle faiz artırımı konusunda kesin net bir şey söylemek zor görünüyor. Ancak Fed bu toplantıda faiz artırmada bile 2015 yılında bir artırım geleceğini biliyoruz. Bu nedenle özellikle Fed Başkanı Yellen’dan piyasaları hazırlayıcı söylemler gelebilir. Başka bir değişle bu hafta küresel piyasalarda doların diğer para birimleri, varlık fiyatlamaları ve emtialar üzerindeki ağırlığı hissedilir nitelikte olacak.
Bu hafta Merkez Bankası kararları takip edilecek.
Fed dışında, bu hafta diğer ülke Merkez Bankaları kararları ve MB Başkanlarının konuşmaları oldukça yoğun bir şekilde takip edilecek.
*Salı günü – Avustralya Merkez Bankası’nın (RBA) iki hafta önce gerçekleştirdiği para politikası toplantı tutanakları alınacak.
*Salı günü – Japonya Merkez Bankası (BoJ) basın konferansı gerçekleştirecek.
*Çarşamba günü – Avustralya Merkez Bankası (RBA) Başkan yardımcısı Debelle konuşması,
*Perşembe günü – Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Kuroda’nın Konuşması,
*Perşembe günü – Amerika Merkez Bankası (Fed) FOMC toplantı kararları ve Fed Başkanı Jannet Yellen konuşması,
*Cuma günü – Avustralya Merkez Bankası (RBA) Başkanı Stevens’ın Konuşması,
*Cuma günü – Japonya Merkez Bankası (BoJ) toplantı tutanakları,
Bunun dışında, Çarşamba günü ABD ve Euro Bölgesine ait enflasyon oranları açıklanacak. Fed toplantısından önce alınacak Ağustos ayı enflasyon oranı rakamları, piyasada oluşan beklentinin altında kalması dolarda olası kayıplar getirebileceği gibi, tahminlerin üzerinde bir veri ise dolara olan talebi artırabilir. Benzer bir şekilde Ağustos ayına ait Euro Bölgesi enflasyon datalarını alacağız.
Yurt içerisinde 18 Eylül kritik…
İçeride ise gündem maddelerimiz veri akışından çok daha önemli. Ancak genel olarak bu haftaya baktığımızda Salı günü işsizlik ve bütçe dengesi ile Cuma günü açıklanacak yılsonu enflasyon tahmini takip edilecek olan verilerimiz. Yalnız bu hafta içeride takip edilecek en kritik olay, 18 Eylül’de Fitch’in Türkiye kredi notu ve görünümü üzerine yapacağı değerlendirme olacak. Hatırlanacağı üzere Uluslararası Kredi ve Derecelendirme kuruluşları gelişen ülkelerin ekonomik görünümlerinde negatif revizeler yapacağı konusunda uyarmıştı. Uyarının ardından ise S&P Brazilya’nın kredi notunu “çöp” düzeyine indirmişti. Bu noktada, Fitch değerlendirmesi halen daha siyasi belirsizlikleri halledememiş ve iç güvenlik sorunları ile baş etmek durumunda kalan ülkemiz için oldukça önemli olacak.
Diğer yandan global rüzgar Gelişen ülkeler aleyhine esmeye devam ediyor. Bu nedenle Fed’in bu hafta alacağı kararlar, gelişen ülke para birimlerindeki hassasiyeti artırabilir. TL ise şuan ki görünümü itibariyle de bundan negatif tarafta fiyatlanmaya devam ediyor. Lira’da 3,00 seviyesi üzerinde ataklar görülmeye devam etmesi yukarı yönde yeni atakların oluşma potansiyelini artırıyor. Bu durumda güç kazanamayan BİST 100 endeksinde 70000 seviyesine doğru geri çekilmeyi tetikliyor. Şu an endekste 71250 seviyesinde tepki alımları yaşansa da, genel görünüm oldukça zayıf. Aynı zamanda sepet kur 3,26 seviyesine doğru güçlenirken 2 yıllık gösterge tahvil faizleri 11,29 seviyesinde seyrediyor. Sonuç olarak bu hafta Fed FOMC toplantısı ve Yellen’ın konuşması GOP’lar için olumsuz rüzgarın devam edebileceğini gösterebilir.