Endekste alım için destekleri izliyoruz
Geçtiğimiz haftaya olduğu gibi bu haftaya da Yunanistan krizinin yansımaları ile başladık. Önceki haftasonu kreditörlerle bir anlaşmaya varamayan Yunanistan hükümeti referandum kararı almış, alınan bu karar Yunanistan’ın Euro’dan çıkışına neden olabilir şeklinde yorumlanmıştı. Bu nedenle haftaya küresel ölçüde negatif bir hava ile başlanmıştı. Dün ise referandum gerçekleşti, %60’ın üzerinde bir oyla hayır kararı çıktı. Çıkan hayır kararı ilk anda piyasaları olumsuz etkilese de, görüşmelerin kilit isimlerinden Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis’in istifası, Yunanistan hükümetinin kreditörlere görüşmelerin yeniden başlaması için uzattığı bir zeytin dalı olarak yorumlandı. Bu nedenle sabah saatlerinde olumsuz etkinin sınırlandığını gördük. Sabah saatlerinde gelen bu açıklama ve piyasalara etkisini göz önünde bulundurunca, hafta içinde Yunanistan krizindeki gelişmelerin piyasalardaki volatiliteyi artıracağını tahmin etmek zor olmuyor.
Yunanistan’da görüşmeler daha yavaş ilerleyecek
Yunanistan’daki referandumun ardından gözler başta Almanya ve Fransa’nın vereceği tavra çevrildi. Ancak öncesinde Avrupa Merkez Bankası’nın Yunanistan’a likidite desteği verip vermeyeceği izlenecek. Özellikle bu üçlüden gelecek açıklamalar dikkatle takip edilmeli. Yunanistan’da halkın kemer sıkmaya hayır demiş olması, bu üçlünün de bu talebe olumlu cevap vereceği anlamına gelmiyor. Referandum sonrası halka karşı sorumluluğu daha fazla artan bir Yunan Hükümeti ile Yunanistan’ın izlediği yolun ödüllendirilmesine karşı çıkacak bir kreditör grubu ile karşı karşıyayız. Bu nedenle görüşmelerin bir anlaşma ile sonuçlanma ihtimali, geçtiğimiz haftalara göre daha da azalmaya başladı. Bu nedenle referandum sonrası Yunanistan’ın Euro’dan çıkma ihtimalini %70’in üzerinde gösteren raporlar görmeye başladık. Bizim görüşümüz öncelikle müzakerelerin gecikmeli de olsa yeniden başlayacağı ancak mesafe kat etmenin önceki haftalara göre çok daha zor olacağı yönünde. Bu da ilerleyen dönemlerde Euro’dan çıkış da dahil çok farklı seçenekleri gündeme getirebilir.
BİST’te destekler alım getirebilir
Bu hafta endeks herhangi bir nedenle 80,500’ün de altına sarkacak olur ise 79,000’deki destek test edilmek istenecektir. Endekste 78,000/79,000 aralığı orta vadedeki en güçlü destek bölgesi. Bu seviyelerin altında oluşacak panik ile seçim sabahı görülen 75 binli rakamlar çok kısa bir sürede gündeme gelebilir. Bu nedenle 78/79 bin aralığını alım için değerlendirenler mutlaka bir stop loss bulundurmalılar. Endeks mevcut durumda 22 günlük, 50 günlük, 100 günlük ve 200 günlük ortalamaların bulunduğu 81,500/83,500 aralığının etrafında dalgalanmaktadır. Bu ortalamaların üzerinde kalıcı bir hareket başlayabilmesi için faizlerde keskin bir düşüş yaşanması gerekmektedir. Aşağıda ise seçim sabahı test edilen ve teknik olarak yeniden hedef konuma gelen 77 bin civarındaki 500 günlük ortalama bulunmaktadır. Son günlerdeki satış baskısı ile endekste aşağıdaki desteklerin daha önemli hale geldiğini düşünüyoruz. İçeride hükümetin kurulacağına yönelik bir kanaat oluşmadan da endeksteki yükselişlerin hele ki bahsettiğimiz ortalamaların bulunduğu aralığın üzerindeki bir hareketin sağlıklı olmayacağını düşünüyoruz.
Gedik Yatırım’ın Takibinde Olan Hisseler İçin Tıklayın.