Haftalık Piyasa Yorumu / ALB Forex – (14-18 Eylül 2015)

Mevcut riskler dahilinde yurtiçinde satıcılı seyir devam etti

Geçtiğimiz hafta global bazda veri akışı sakinken yurtiçinde ise haber ve ekonomik veri akışının yoğun olduğu bir haftaydı. Çin Shanghai Composite endeksinin haftanın ilk günlerinde alıcılı seyretmesinin ardından Avrupa ve ABD endeksleri de bu alımlara ayak uydururken haftanın son işlem gününe doğru Fed’in 17 Eylül’de yapacağı toplantının piyasalar üzerinde belirsizlik yaratmasıyla birlikte dalgalı bir seyir izledik. Yurtiçinde ise global bazda borsalara gelen alımlara rağmen yurtiçindeki risklerden ötürü sınırlı tepki verdik ve haftayı satıcılı kapattık.

Avrupa tarafında genel itibariyle sakin geçen haftada 2.çeyrek büyüme verileri gündemimize konu oldu. Bir önceki hafta Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin büyüme beklentilerini aşağıya çektiklerini açıklamasının ardından gözler 2.çeyrek büyüme verisine çevrilmişti. Ancak büyüme sürpriz bir şekilde yüzde 1,5 ile piyasa beklentilerinin üzerinde açıklandı. Draghi’nin konuşmaları da dikkate alındığında Euro Bölgesi’nde 3.çeyrekte zayıf bir büyüme ile karşılaşabiliriz.

17 Eylül’de yapılacak kritik Fed toplantısının öncesindeki hafta ABD tarafında da Avrupa’ya benzer bir şekilde ekonomik veri akışı oldukça sakindi. Haftanın son işlem gününde Ağustos ayına ait ÜFE verileri aylık ve yıllık bazda piyasa beklentilerinin üzerinde açıklanırken, Michigan tüketici güveni ise piyasa beklentisinin altında kaldı.

Yurtiçinde ise yoğun bir haftayı geri bıraktık. Haftaya Dağlıca’da verilen şehit haberleriyle oldukça negatif bir başlangıç yaptık. Artan güvenlik endişeleri ve tansiyon nedeniyle haftanın ilk işlem gününde dolar/TL kendine yeni tarihi zirve seviyeleri edinirken borsa ise satıcılı seyretti. Ardından bu sefer Iğdır’dan gelen şehit haberleri neticesinde ülke risk primimiz 294 puanın üzerine yükselirken kur tarafında 3,06 ile yeni rekorlar kırıldı. Borsa ise 71.263 seviyesine kadar geriledi. Hafta içerisinde gelen 2.çeyrek büyüme verisi ise piyasa beklentilerinin bir hayli üzerinde açıklandı. Cari açık ise beklentilerin altında gerçekleşti. Gelen bu olumlu veriler yurtiçinde oldukça sınırlı fiyatlanırken, siyasi belirsizlik ve artan güvenlik endişeleri nedeniyle haftayı kur tarafında yukarıda borsa tarafında ise aşağıda tamamladık. Tahvil faizlerinde de yükselişler söz konusuydu. TL’nin hafta boyunca gelişmekte olan ülke para birimleri içerisinde dolar karşısında en kötü performansı gösterdiğinin altını çizmekte fayda var. Bu gelişmelerle birlikte sepet kur ise 3,25 ile tarihi zirve seviyesini güncelledi.

Bu hafta yoğun bir gündem bizleri beklemektedir. Haftanın en önemli gelişmesi kuşkusuz Fed’in 17 Eylül akşamı açıklayacağı faiz kararları olacaktır. Piyasalarda Fed’in faiz artırması yönünde bir beklenti var. Faiz kararının ardından ise Fed Başkanı Yellen’ın basın toplantısı takip edilecek. Fed toplantısından önce ABD tarafında perakende satışlar ve enflasyon verileri yapılacak olan toplantıya dair beklentileri değiştirebilir. Fed’in olası bir faiz artırımı durumunda bundan en çok etkilenecek ülkelerden biri biz olabiliriz. Euro Bölgesi’nde ise açıklanacak olan enflasyon verileri yakından takip edilecektir. Yurtiçinde ise piyasaları hareketlendirebilecek önemli bir veri akışı bulunmamakla birlikte ekonomi dışından gelebilecek haber akışları yine sert hareketlere neden olabilir.

Teknik açıdan endeks geçtiğimiz hafta satış baskısı altında olmasına rağmen 71.200 seviyesi üzerinde tutunmayı başarmıştır. Fed’in faiz artırımını pas geçmesi durumunda global bazdaki hareketlere paralel olarak endekste alımlar görebiliriz. Ancak resmin geneline bakıldığında yurtiçindeki mevcut risklerin bitmemesi durumunda ki kısa vadede bitmesi zor görünmektedir. Endekste gelebilecek alımların etkisi de kısa vade ile sınırlanabilir. İçerideki risklere bir de Fed’in faiz artırımı eklenirse endeksteki satış baskısının derinleşmesini bekleyebiliriz. Bu kapsamda 71.200 desteği ön planda olacaktır. Bu desteğin kırılması durumunda 69.800 ve 67.000 destek seviyelerine doğru gerilemeler etkili olabilir. Endeksin 72.00 direncini aşması durumunda ise ilk etapta 74.500 ve sonrasında 76.000 seviyeleri izlenecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir