Haftalık Piyasa Beklentileri
Borsa İstanbul dalgalı bir haftayı geride bıraktı. Bu görünümde dış piyasalardaki gelişmelerin önemli payı var. Japonya kaynaklı carry trade pozisyonları, ABD’deki resesyon kaygıları ve Ortadoğu’da artan gerilimin bir araya gelmesi fırtınaya dönüştü. Geçen pazartesi sabahı piyasalar Tokyo Borsası’ndaki %12’yi bulan sert düşüşe bağlı bir şokla açıldı. Doğal olarak Borsa İstanbul da bu görünümden nasibini aldı. BIST100 Endeksi’de düşüş, döviz kurlarında hafif yükseliş görülürken Türkiye’nin 5 yıllık ülke risk primi (CDS) tekrar kritik seviye olan 300’ün üzerine çıktı. Hatırlanırsa geçtiğimiz aylarda 250’li seviyelere kadar çekilmişti. Dış piyasalara duyarlılık artınca iç ekonomik gündemde bu şoku karşılayacak özel bir çıpa veya dengeleyecek bir gündemin eksikliği duyuldu. Uygulanan ekonomik program ve yüksek faiz kısmen bir kalkan görevi sağlıyor. Ancak oluşan dalga oldukça büyüktü. Dışarıda yaşanan türbülansın kısa zamanda toparlanması BIST100 Endeksi’ndeki düşüşün daha fazla derinlik kazanmasını önlerken tepki alımlarının gelmesine neden oldu. Bu gelişmeler yaşanmadan önce de Borsa İstanbul’da güç kaybı vardı. Para girişlerinin yetersizliği, yabancı yatırımcıların devam eden satışları, 06/2024 dönem bilançolarının düşük performansları, beklentisizlik ve yaz durgunluğu gibi birçok etken Borsa İstanbul üzerinde kendini gösteriyordu. Borsada yaşanan düşüş tepki alımları için bir fırsat verdi. Ancak para girişi ve olumlu fiyatlamaya konu olacak beklenti ihtiyacı halen sürüyor. Bu açıdan tepki yükselişlerinde daha yukarı hedefleri telaffuz etmek fazlaca iyimserlik olacak. Diğer yandan gerek Ortadoğu, gerekse ABD ve Japonya’daki sorunlar tamamen ortadan kalkmış değil. Borsaya cuma günü gelen satışları ise biraz da geçen pazartesi benzeri bir şok yaşamamak için yatırımcıların gardını almasına bağlamak doğru olacak.
Perşembe günleri açıklanan TCMB verileri ve yabancı işlemleri en önemli data akışları haline geldi. Son dönemde yabancı yatırımcıların alışık olduğumuz hisse senetlerinde satış, tahvil bonoda alım yönündeki politikaları geçen hafta biraz değişim gösterdi. 02 Ağustos ile biten haftada yabancılar; Hisse senetlerinde 169,2 milyon dolar, tahvil bonoda ise 162.1 milyon dolarlık satış yaptılar. Aynı hafta; TCMB rezervlerinde ve bankalar yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatında yükseliş, kur korumalı mevduatta (KKM) ise düşüş görüldü. Borsa İstanbul’da hisse senetlerinde yabancı yatırımcıların payı yukarı yönlü bir hareketlenme yaşasa da güç kazanamadı tekrar %37 seviyelerine çekildi. Yabancı bu aşamada hisse senetlerine uzak duruyor. Japonya kaynaklı carry trade pozisyonlarına ilişkin tedirginlik sonrası bir süre daha ilgisiz kalması olasıdır. Fakat Türkiye gelişen ülke piyasaları içinde önemli bir yere sahip. Uzun süre Türkiye’ye duyarsız kalmaları beklenemez. Diğer yandan ABD ve Avrupa’da faiz indirimleri gündeme iyice yerleşti. Dünyada en yüksek faizi veren ülkeler arasında yer alan Türkiye ile dış piyasalar arasındaki faiz makası daha da açılacak. Enflasyon ile mücadele açısından Türkiye’nin mevcut koşullarda en azından bir süre daha faizi yüksek tutması bekleniyor. Bu bakımdan yabancıların tahvil bonoda alıcılı tavırlarını sürdürmeleri beklenebilir. Dış piyasalarda faiz oranlarındaki gerileme aynı zamanda Türkiye’nin de dahil olduğu gelişen ülkeler için bir fırsat da sunuyor. Bu durum şu anki dalgalanma durulduğunda orta ve uzun dönemde Türkiye’ye portföy yatırımlarının devamını getirebilir. Küresel faiz oranlarındaki düşüş aynı zamanda hisse senetlerine yönelimi öne çıkarabilir.
Carry trade pozisyonlarına ilişkin teminat açıklarının giderilmesi ve likidite ihtiyacı için varlık satışlarından altın da nasibini aldı ve ons fiyatı 2.364 dolar seviyesine kadar geriledi. Likidite açığının azalması, düşen ABD tahvil faizleri, Fed faiz indirim beklentilerinin güç kazanması, Ortadoğu’da gerginliğin sürmesi ve zayıflayan doların etkisiyle altın fiyatları toparlandı. Tepki yükselişiyle tekrar 2.430 dolar seviyesine ulaşıldı. Yukarı yönlü altın fiyatını besleyen etkenler halen geçerliliğini koruyor.
Borsa İstanbul temkinli ve dalgalı seyrin devamı beklenmekle birlikte destek noktalarında tepki alımlarının geldiği, direnç seviyelerinin geçilmekte zorlanıldığı yapı korunabilir.
Haftalık Hisse Önerileri
Kaynak: Meksa Yatırım Haftalık Bülten