Haftalık Değerlendirme ve Strateji
Borsa İstanbul geçen haftayı yüzde 3 yukarıda tamamladı. Geçen haftalarda sanayi endeksinin güçlü itici gücünü bu hafta bankacılık endeksi devralmış görünüyor. BİST30 sektör endeksi içinde en çok değer kazanan yüzde 8 ile bankacılık endeksi olurken, onu %7.7 metal eşya makine sektörü izledi. Madencilik sektöründe beklentinin altında zayıf açıklanan bilançoların etkisiyle %15,1 değer kaybı yaşandı. Taş toprak ve GYO şirketleri de satıcılı tarafta yer alırken, iletişim sektöründeki toparlanma eğilimi dikkat çekti.
Deprem fiyatlaması halen daha devam ediyor. Bunu sektörel ayrışmalardan izliyoruz. Çimento şirketlerindeki sert yükseliş sonrası kar realizasyonları daha ağır basıyor. Geçtiğimiz dönemde oldukça iyi performans gösterdikten sonra geride kalan güneş enerji şirketleri yeniden sahneyi almış görünüyor. Telekomünikasyon şirketlerine açılan soruşturmalar var. Bununla birlikte deprem bölgesinde alt yapı düzenlemelerinin ya da yapılacak yatırımların büyüklüğü henüz bilinmiyor. Dolayısıyla Telekom şirketlerinde tepkiler gelse dahi zayıf kalma durumu halen daha sürebilir. Zaman zaman konut projelerinde ön plana çıkması beklenen ve konutu destekleyecek yan sektörlerde yükseliş eğilimi görebiliriz. Her ne kadar gündemde seçim oldukça fazla yer alsa da ana gündemimiz deprem. Dolayısıyla sektörel ayrışmaların bu açıdan ön planda olmasını beklemekteyiz. Varlık fonu alımına ilişkin henüz bir netlik yok. Alım miktarı piyasada konuşuldu ancak detaylar henüz yok. Varlık fonu içinde yer alan KOZAL zayıf bir bilanço açıkladı ve haftayı %19.1 satıcılı kapattı. TCELL haftayı yatay tamamlasa da TTKOM haftayı %1 aşağıda bitirdi. Varlık fonunu hali hazırda alımlara devam ediyor ancak burada yeni bir giriş olacak mı olacaksa nasıl olacak bu detaylar henüz belli değil.
Siyaset sahnede!
Cuma günü ve hafta sonu siyasete yönelik yaşanan gelişmeler seçim sürecinin akıbeti açısından önemliydi. İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Muhalefetin masasından çekileceğini açıklaması seçime yönelik yeni bir belirsizlik yarattı. Bu şimdiye kadar olan fiyatlama dinamiğinde bu durum olmadığından haftanın son günü borsaya satıcılı yansıdı. Muhtemelen bu noktadan sonra her tür gelişme piyasa için yeni olacağından tepki gösterme olanağı da artacaktır. Siyasi iklim ne kadar sertleşecek görüceğiz. Mevcut gündem deprem olsa da ister istemez siyasetin fiyatlaması anlık olarak hissedilecektir. Henüz muhalefetin adayı net değil. Pazartesi günü saat 14:00’te beşli masa toplanacak. Muhalefetin adayının saat 19:00’da açıklanacağı bildirildi. Dolayısıyla pazartesi günü bu konunun netlik kazanması bekleniyor. Seçim takviminin ise son açıklanma tarihi 10 Mart. Dolayısıyla haftaya flu hava dağılıp daha net bir resim orataya çıkacak.
Küresel tansiyon yüksek!
Bu Cuma günü TSİ 16:30’da tarım dışı istihdam verisinin açıklanması bekleniyor. Geçen ay açıklanan yüksek rakam sonrası küresel piyasaların Fed’e olan yaklaşımı ve fiyatlama dinamiği bozulmuştu. Dolayısıyla bu hafta açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin detayı önemli olacak. Cuma günü ayrıca işsizlik oranı ve ABD’de ortalama saatlik kazançlar verileri de açıklanacak. ABD ekonomisinde temel unsur ücretlerdeki artışlar. Son gelen verilere göre istihdam piyasasının oldukça güçlü olduğuna işaret etti. Dolayısıyla bunun bu şekilde sürmesi Fed’in 22 Mart’ta gerçekleştireceği toplantıda sözel yönlendirmenin de değişmesine yüksek ölçüde zemin hazırlayabilir. Dolar endeksi mevcut gündemle 104 – 105 arasında denge arayışında. ABD 10 yıllık tahvilleri de %4 civarında seyrediyor. Verinin detayı bu dengelenme sürecini sonlandırabilir. S&P 4000 seviyesi üzerinde tutundukça teknik anlamda tepki yapma şansı artabilir.
Yatay eğilimde kırılma noktasına geldik mi?
Borsa endeksi kabaca 5045 – 5350 arasında sıkışmaya devam ediyor. Teknik olarak güçlü bir yükseliş için teknik göstergelerden net bir sinyal yok. Buna karşın düşüş için de net bir sinyal yok. Muhtemelen yatay eğilimin kırılma noktasını haber akışları ile yaşayacağız. Geçtiğimiz hafta endeks teknik olarak 5350 seviyesindeki direnci sıklıkla test etmesine karşın bu seviyenin üzerine yükselmekte ısrarcı olamadı. Buna karşın teknik göstergeler pozitif bölgede olmaya devam ediyor. Teknik olarak yükselişte hızlanma için 5350 seviyesi üzerine yerleşik seyirlerin izlenmesi şart. Aksi takdirde 500 seviyesine doğru aşağı yönlü güç kaybı izlenebilir.
Not: Pozisyon girişleri Pazartesi açılış seansında oluşan fiyatlardan yapılacaktır. Giriş maliyetine göre satış hedefi ve stop loss seviyeleri belirlenecektir. Açılış seansının ardından tablomuz giriş fiyatları ile güncellenip tekrar gönderilecektir.
Kaynak: İntegral Yatırım Haftalık Borsa Bülteni