Haftalık Değerlendirme ve Strateji
Borsa İstanbul’da yoğun ve oldukça dalgalı bir haftayı geride bıraktık. Geçtiğimiz hafta 7297 seviyesine kadar gerileyen endeks gelen tepki alımlarının gücüyle haftayı %0,55 ’lik artışla 7706 seviyesinden kapandı. Jeopolitik risklerin halen masada olması Borsa endeksindeki satıcılı seyirde oldukça etkili olduğunu izliyoruz. Diğer önemli bir unsur ise bilanço açıklanmadan önce bilanço beklentilerinin satın alınması satışların bir kısmında etkili olmuş olabilir. Ana resimde bir bozulma yok. Ancak jeopolitik risklerin ateşlenmesi endekste etkili olabilir. Dolayısıyla buradan gelecek haber akışları önemle takip edilmeye devam ediyor. Bu hafta konsolide bilançolar tamamlanacak. Özellikle endekse puan bazlı etkisi yüksek şirketlerin karlılığının beklentilerden sapması endekse katkı sağlamasına karşın beklentinin satın alınması durumunda endekste dalgalı hareketliliğin söz konusu olabileceğini de unutmamak gerek.
Enflasyonda hedef OVP’ye endekslendi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2023 yıl sonu enflasyon tahminlerini yüzde 58’den yüzde 65’e çıkardıklarını belirtti. 2024 enflasyon tahmini ise yüzde 33’ten yüzde 36’ya çıkarıldı. Sayın Hafize Gaye Erkan, enflasyonda düzelme görülene kadar parasal sıkılaşmanın devam edeceğini belirterek tek haneli enflasyon hedefinde kararlı olunduğuna vurgu yapıldı. Mayıs 2024’te enflasyonun zirve noktasını göreceğini belirten Erkan “Dezenflasyon sürecinin 2024’ün ikinci yarısında başlamasını bekliyoruz” diye konuştu.
Enflasyon Ekim’de yavaşladı. Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 3,43, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,36 olarak gerçekleşti. TÜİK verilerine göre aylık tüketici enflasyonu Ekim ayında hem aylık hem de yıllık bazda üç ayın ardından ilk kez yavaşlamış oldu.
Fed şaşırtmadı. ABD Merkez Bankası (Fed) küresel piyasaların beklediği faiz kararını açıkladı. Fed Ekim ayı toplantısında beklentilere paralel olarak politika faizini değiştirmeyerek 22 yılın zirve seviyesinde tuttu. Banka böylece 2 toplantı üst üste faizi değiştirmedi. Başkan Jerome Powell faiz indiriminin henüz gündemde olmadığını belirtti. Para politikasında temkinli olarak ilerleyecekleri mesajını verdi.
3. çeyrek bilanço dönemi devam ediyor. 3. çeyrek döneminde beklenti üzeri güçlü karlılıkla karşılandığını finansmana erişimin oldukça zor olduğu bu dönemde şirketlerin güçlü finansallar açıklamasını önemli buluyoruz. 4. Çeyrek için güçlü finansal yapısını ve borçluluğunu iyi yöneten şirketler ön plana çıkabilir. Bu hafta Konsolide olan şirketlerin bilançoları için son tarih 9 Kasım olacak. TTKOM, AKSEN, DOHOL, BIMAS, TCELL, ENKAI, PGSUS, SAHOL, PETKM, DOAS, ALARK, ULKER, TKFEN gibi şirketler bilançolarını açıklayacaklar.
ABD’de tarım dışı istihdam ekimde beklentilerin altında arttı. Piyasaların merakla beklediği veri açıklandı. ABD’de tarım dışı istihdam ekim ayında 150 binle 180 binlik beklentinin altında artış gösterdi. Ülkede işsizlik oranı ise yüzde 3,8’den yüzde 3,9’a yükseldi. Verinin ardından dolar endeksi 105,49 ile 10 günün en düşük seviyesine geriledi.
Teknik olarak 7400 seviyesi güçlü destek olmaya devam ediyor. Güçlü destek seviyesi olan 7400 üzerinde satışların karşılanmaya devam etmesi halinde düşüşler sınırlı kalabilir. Buna karşın 7400 altında satışların hız kazanması halinde 22 haftalık ortalama olan 7236 seviyesi destek seviyesi olarak takip edilebilir. 8000 seviyesi kritik direnç bölgemiz olmayı sürdürüyor.
Not: Pozisyon girişleri Cuma kapanış seansında oluşan fiyatlardan yapılacaktır. Giriş maliyetine göre satış hedefi ve stop loss seviyeleri belirlenecektir. Pazartesi açılış seansı öncesi tablomuz giriş fiyatları ile güncellenip tekrar gönderilecektir.
Kaynak: İntegral Yatırım Haftalık Borsa Bülteni