Haftalık Değerlendirme ve Strateji
Borsa İstanbul geçen haftayı yüzde 5.4 değer kaybıyla kapattı. Bankacılık endeksi %11 ile en çok değer kaybeden sektör olurken, finansal kiralama ve faktöring ile tekstil sektörü %9, kağıt, sigorta ve turizm sektörleri %8 civarı değer kaybetti. Geçen hafta değer kazanan ve haftayı getiri ile tamamlayan sektör olmadı.
KKM’nin cazibesini artırmak için açıklanan yeni kararlar borsadaki baskıyı artırdı. Hem mevduat faizlerinde yükselen seviyeler hem de KKM’ye olan ilginin yeniden canlanacak olması borsadaki baskıyı artırmış görünüyor. 2022 yılın da yatırım enstrümanları açısından elimiz oldukça dardı. Ancak 2023 yılı böyle değil. Küresel piyasalarda Fed ve dolar baskısının azalmasıyla yatırım yapılacak enstrümanlarda konusunda daha rahat olduk. Bununla birlikte liralaşmanın yaygınlaşması adına makro ihtiyati tedbirlerin daha da artması yeni olanakları beraberinde getirdi. Buna karşın henüz Borsanın getiri potansiyeli denk olarak karşılattıracağımız bir enstrüman yok. Ancak Türk yatırımcısının yatırım geleneğinde ön sıralarda olan altın ve mevduatın geçen yıldan daha cazip olması ve borsadaki getirinin 2022’de olduğu gibi yükselen bir eğilimde olmaması kar realizasyonlarını hızlandırıyor.
Bankacılık endeksi geçen hafta çıkışların en güçlü olduğu taraf oldu. Son dört haftadır bankacılık endeksinde volatil seyirler izleniyor. Alınan makro ihtiyati kararların bu dalgalı seyirde etkili olduğunu düşünüyoruz. Buna karın bankacılık endeksi 4075 seviyesi üzerinde tutunmakta başarısız olması halinde satışların daha fazla hız kazanması ve endeksteki negatif katkının artması beklenebilir. Dolayısıyla bu hafta gelecek olan 4. Çeyrek banka bilançolarının ne derecede itici güç olacağını izleyeceğiz. Bu taraftan güçlü bir destek gelirse borsa endeksinin 5100 üzerinde güç kazanması beklenebilir. Yarın Akbank, 1 Şubat’ta Garanti ve 2 Şubat’ta ise Yapı Kredi’nin bilançolarının açıklanması bekleniyor.
Borsadaki satıcılı seyrin hız kazmaması kısa vadeli yatırımcıyı olumsuz etkiliyor. Bu açıdan pozisyon değişimlerinin ağırlıklı olarak bu dönemde yaşandığını söylemek mümkün. Endeksin 5185 seviyesi altında kapanış gerçekleştirmesi satıcılı seyrin artmasına olanak sağlayabilir. Bu hafta gelecek bilançolarının etkisi önemli olacak. 5185 altı seyirlerin oluşması halinde yeni yatay bandımız 5185 – 4600 arasında olabilir. Dolayısıyla 2022 yılındaki getiri oranı dikkate alındığında 4600 aşağı yönde kırılmadığı sürece henüz derin bir düzeltme gelmiş sayılmayacak.
Bu hafta küresel gündem yoğun!
Haftanın en önemli iki günü Çarşamba ve Cuma olacak. Her iki günde de veri akışı oldukça yoğun. Çarşamba günü PMI verileri ile Fed Başkanı Powell’ın konuşması takip edilecek. 1Şubat’ta gerçekleşecek Fed toplantısı öncesinde Powell’ın önemli mesajlar vermesi beklenemeyebilir. Ancak para politikası ile ilgili yapacağı açıklamalar piyasanın odağında olacak. Cuma günü ise içeride TÜFE, dışarıda tarım dışı istihdam takip edilecek. Fed toplantısı öncesinde sinyal alacağımız son tarım dışı verisi olacak. Verinin beklentilerden farklı bir sapma göstermesi halinde kısa vadeli oynaklık yaşanabilir. Perşembe günü ise Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankasının faiz kararları takip edilecek.
5700 – 4600 arasında geniş hareket!
Borsa endeksi 4600 seviyesinde yaptığı düzeltme hareketi sonrası buraya önemli bir virgül koydu. 5185 üzerindeki hareket güç kazanarak devam etmesi halinde teknik olarak 5700 bandına doğru hız kazanılması muhtemel olacak. Buna karşın 5185 seviyesi altındaki gün sonu kapanışlarının artması ise endeks teknik hareket alanının 5185 – 4600 arasına kaydıracak. Alçalan tepelerin orta noktası şimdilik 5185 gibi görünüyor. Teknik olarak haftalık grafikte teknik göstergeler hala güçlü dolayısıyla teknik olarak düşüş trendinden bahsetmek için 4600 seviyesinin altında bir alana ihtiyacımız var. Teknik göstergeler şimdilik bu kadar derin bir düşüş eğilimi için güçlü sinyaller vermiyor. 5185 seviyesindeki akıbet borsa endeksinin hareket alanını belirlemesi açısından önemli olacak gibi görünüyor.
Not: Pozisyon girişleri Pazartesi açılış seansında oluşan fiyatlardan yapılacaktır. Giriş maliyetine göre satış hedefi ve stop loss seviyeleri belirlenecektir. Açılış seansının ardından tablomuz giriş fiyatları ile güncellenip tekrar gönderilecektir.
Kaynak: İntegral Yatırım Haftalık Borsa Bülteni