Haftalık Piyasa Stratejisi
Borsa İstanbul geçen haftayı dünyadaki negatif eğilime karşın yüzde 0.63 değer kazancıyla tamamladı. Haftayı en kötü kapatan sektör %7.4 değer kaybıyla iletişim oldu. Geçen hafta değer kaybeden diğer sektörler ise ulaştırma, madencilik, petro kimya ve bankalardı. Bankacılık endeksi teknik anlamda anlamlı bir yerden kapanış yapsa da geçen haftayı kötü bir performansla kapadı. Şu an bankacılık üzerinden konuşabileceğimiz ve itici güç olacak bir senaryo yok. Borsa endeksindeki taşıyıcı sanayi endeksi gibi görünüyor. Her ne kadar makro ihitiyati tedbirler bankacılık endeksi üzerinde baskı oluştursa da önümüzdeki günlerde geri kalmışlığın satın almasını yaşayabilir ve buralardan gelen bir alım dalgası görebiliriz. Buna karşın ya bankacılık endeksi özelinde ya da bütüncül bir alım dalgası olmadığı sürece bankalarda bir ralli beklememekteyiz. Bir diğer yandan borsada sanayi endeksindeki alımlarla birlikte genele yayılmak isteyen bir hareket alanı görünüyor. Ancak şimdilik yükselişin sınırlı kalması bu alım isteğini de sınırlıyor.
Hikayeye göre odak!
Depremle birlikte tüm gündem değişti. Şirketler özelindeki hikaye de değişti. Geçen haftanın en çok getiri getiren sektörleri, gayrimenkul, inşaat, çimento ve tekstil, deri idi. 30 sektör endeksleri içinde beş sektör dışında hepsi yükseliş eğilimine geçti. Geçen hafta Cuma günü bireysel emeklilik fonlarının hisse alım süresinin son günüydü ve alımlar gerçekleşti. Dolayısıyla borsayı destekleyecek önlemleri en önemlisinden bir tanesi gerçekleşmiş oldu. Önümüzdeki dönemde borsa oluşacak hikayeye odaklanacak. Yakın dönemdeki hikayeleri sektör bazlı alımlar, pay geri alımların oluşturacağı itici güç, depremin ekonomik faturası, seçim ve enflasyonun seyri olarak sayabiliriz. Ancak şu an içinde bulunduğumuz ortam biraz daha belirsiz olduğundan gündem maddelerinde değişiklik oluşabilir. Henüz net değil ancak seçim takviminin değişmeyeceğine yönelik güçlü bir algı var. Seçime 60 gün kala seçim kararının alınması gerekiyor. Dolayısıyla seçimle alakalı tüm netlik 10 Mart’ta gerçekleşecek. Seçim odaklı genişleyici politikaların bilançosunu enflasyonda yavaş yavaş görmeye başlanabileceğine yönelik görüşler arttı. Dolayısıyla enflasyonun tekrar gündeme geldiği ortamda getiri arayışı da tekrar gündeme gelecektir. Evet biz 2022 kadar enstrüman açısından yoksun değiliz. Ancak dışarıda ABD ekonomisine ilişkin algıların değişmesi dolar endeksinin tekrar yükselmesine neden olurken dolar karşısında hareket eden enstrümanları baskıladı. Dolayısıyla tekrar hisse senedi piyasasında talebin artacağı bir ortam yükselen enflasyon dinamikleriyle olabilir.
Sektörel değişim ön planda olacak!
Gelecek süreçte inşaata yönelik sektörlerde ayrışmanın devam etmesi beklenebilir. Bununla birlikte inşaat sektörünün tamamlayıcıları olan mobilya, pimapen, cam, beyaz eşya ve seramik sektörlerinde yukarı yönlü eğilim oluşabilir. Ayrıca mevcut konutların güçlendirilmesine yönelik yapılan açıklamalar kompozit ve elyaf üreticisi olan şirketlerde yükseliş eğilimini hızlandırabilir.
Türkiye’de veri gündemi yoğun!
Pazartesi günü Şubat ayına yönelik ekonomik güven endeksi ile dış ticaret dengesi açıklanacak. Yüksek dış ticaret açığı ile ilerlememize karşın gelen veriler Borsa endeksinde önemli bir etki oluşturmaya bilir. Yurt dışında ise ABD dayanıklı tüketim mal siparişleri ile Euro Bölgesi tüketici güveni açıklanacak. Salı günü Türkiye büyüme verisi takip edilecek. Çarşamba günü içeride imalat PMI Almanya verileri ile dünyada imalat sektörüne ilişkin PMI rakamları ön planda olacak. Perşembe Euro Bölgesi TÜFE verisi Euro için önemli olabilir. Haftanın son günüde ise dünyada hizmet PMI verisi ile içeride Ocak ayı TÜFE verisi izlenecek.
Sıkışma yaşanıyor!
Borsa endeksi dengede kalmaya çalışıyor. Buna karşın geçen hafta genel olarak bir sıkışma eğiliminin yaşandığından bahsetmek mümkün. Teknik gücün yeniden kazanılması için 5200 seviyesi üzerinde yerleşik seyirlerin izlenmesi şar. Bu durumun gerçekleşmesi halinde yükseliş hızının artabileceğinden bahsetmek mümkün olacak. Buna karşın teknik göstergelerde kısa vadeli oluşan yataylaşma eğilimi endeksin 5200 seviyesi üzerine yerleşmekte başarısız olması halinde 5200 – 4880 arasında dalgalanabileceğine işaret etmekte. Bu hafta teknik yön belirli olabilir.
Not: Pozisyon girişleri Pazartesi açılış seansında oluşan fiyatlardan yapılacaktır. Giriş maliyetine göre satış hedefi ve stop loss seviyeleri belirlenecektir. Açılış seansının ardından tablomuz giriş fiyatları ile güncellenip tekrar gönderilecektir.
Kaynak: İntegral Yatırım Haftalık Borsa Bülteni