Haftalık Değerlendirme ve Strateji
Bist 100 endeksi dünyadan negatif ayrışmaya devam etti ve haftayı %7.4 değer kaybıyla kapadı. HEX General Finlandiya endeksi %5.7 kayıpla bizi takip etti. Dünyada da satıcılı bir hava var ancak biz önden ve daha yüklü bir satış içerisindeyiz gibi görünüyor. Geçen hafta Dow Jones %1.6, DAX %2.5, S&P %2.3 ve Nasdaq %3.1 geriledi. Jeopolitik tansiyonun başlamasıyla birlikte toplam %11.5 satış yedik. Dünyadan daha agresif bir havanın olduğunu söylemek mümkün.
Borsa endeksi son iki haftada %10’un üzerinde gerilemesine karşın baz hisselerde bu %20’nin üzerinde kayıpla karşılandı. Dolayısıyla bu dönemde hisse seçiminin önemi hissedildi diyebiliriz. Bilanço beklentilerinin jeopolitik risklerin gölgesinde kaldığı bir ortam geçirdik ancak bilanço beklentisi olan hisselerde bu olumsuz tansiyondan daha dirayetli bir görünüm ortaya çıkabilir.
16 – 20 Ekim haftasında %14.1 kayıpla madencilik, %9.8 kayıpla kimya, petrol plastik ve %8.5 kayıpla tekstil deri sektörü en çok etkilenenler arasında oldu. Bankacılık endeksi %7.2 geriledi. Risk unsurlarına yeni bir dinamik eklenmediği sürece bu hafta borsa endeksinde bilanço etkisinin yavaş yavaş görülmeye başlamasını beklemekteyiz. Bilanço gerçekleşmelerine bağlı olarak gün içi tepkilerin izlendiği bir hafta olabilir.
Borsa endeksindeki geri çekilmede yüklü kredili pozisyonların kapanmasının etkili olduğunu düşünmekteyiz. Bununla birlikte beklenen hızda yabancı yatırımcıların gelmeyecek olması algılama olarak piyasadaki yükselişi zayıflatmış olabilir.
Borsa endeksindeki geri çekilmeyi düzeltme olarak okumaya devam ediyoruz. 7400 ve ana destek olan 7000 seviyesinden tepkilerin gelebileceği görüşümüzü koruyoruz. Görüşümüzü destekleyen temel nedenler arasında enflasyonist ortamın varlığı, devam eden negatif reel faiz ortamı ve mevduat faizlerindeki geri çekilme olarak sıralanabilir. 26 Ekim’de TCMB’nin faiz kararı ve yurt dışında ABD büyüme verisi izlenecek.
Teknik göstergeler aşırı satım bölgesinden tepkiye açık duruyor. İlk izlenecek güçlü destek 7400 seviyesinde. Ancak bu seviyeden satışların karşılanmakta zorlanması halinde 22 haftalık ortalama olan 7000 seviyesine doğru satışların hız kazanması beklenebilir. Aşağı yönlü eğime karşın haftalık göstergeler güçlü konumunu sürdürüyor. Dolayısıyla kısa vadeli aşağı yönlü hareketin orta ve uzun vade için geçerli olmadığını belirtelim.
Not: Pozisyon girişleri Cuma kapanış seansında oluşan fiyatlardan yapılacaktır. Giriş maliyetine göre satış hedefi ve stop loss seviyeleri belirlenecektir. Pazartesi açılış seansı öncesi tablomuz giriş fiyatları ile güncellenip tekrar gönderilecektir.
Kaynak: İntegral Yatırım Haftalık Borsa Bülteni