Haftalık Değerlendirme ve Strateji
Borsa endeksi geçen haftayı %4.6 değer kaybıyla bitirdi. Borsa endeksinde henüz bir hız kazanma için yeterli hikayenin olmadığını düşünüyoruz. Ocak ayının verdiği yorgunluk sonrası deprem felaketinin getirdiği oynaklıkla borsa endeksinin daha stabil bir hal alması kar satışlarını getirmiş olabilir. Bilanço dönemi geçen hafta sonlandı. Ancak değerlemeler ve oluşan beklentilerin yeniden hisse bazlı hareket eğilimi oluşturabileceği görüşündeyiz. Kısa vadede olağan üstü bir borsa hareketi beklememekle birlikte düşüşlerin nerelerden dönüş sağlayacağını izleyeceğiz. Geçen haftalarda Varlık Fonunun en az 1 milyar $’lık alım yapacağı belirtilmiş ancak detaylar paylaşılmamıştı. Hali hazırda kamu tarafından yapılan alımların bunun içinde olup olmadığını ya da yeni bir alım yapılıp yapılmayacağını bilmiyoruz. Yeni ve detaylarıyla Varlık Fonu alımı açıklanması halinde Borsa endeksinin desteklenmesi beklenebilir.
Borsa endeksinde yeniden dikkatler BİST 100 dışı şirketlere dönmüş olabilir .Geçen haftaki düşüş ağırlıklı olarak BİST30 şirketlerinde gerçekleşti. Tüm endeksten BIST100 şirketlerinden çıkarıldığında geriye kalan şirketlerden oluşan endeks haftayı neredeyse yatay tamamladı. BİST 100 içinde olmayan ve özellikle yeni halka arz olmuş beklentisi yüksek şirketler bulunuyor. Yatırımcı ilgisi daha çok BİST 100 dışı şirketlerde gibi görünüyor. Ancak seçimin daha da yaklaşması halinde daha defansif taraf olan BİST100’e doğru kaymalar olabilir.
Fed ve TCMB piyasa odağında!
Bu hafta Fed toplantısından çıkacak söylemler tüm piyasayı ilgilendiriyor. Biz bir süre dış piyasa dinamiklerinden uzak hareket etsek de Fed ‘in söylem değişikliğine girip gitmeyeceğine tepki verebiliriz. Muhtemelen son bankacılık krizinde yaşananlar Fed’in karar metninde yer alacaktır ve Powell2ın basın toplantısında yoğunlukla sorular buradan gelecektir. Son gelen TÜFE ve istihdam verileri Fed’in hareket alanını 25 baz puanda sınırlı tutacağı görüşündeyiz. 50 baz puana çıkmak için bankacılığa ilişkin gelişmeler sonrasında uygun görünmüyor. Faiz artırımı yapmadan da pas geçmesini beklememekteyiz. Dolayısıyla Fed’den 25 baz puanlık faiz artırım beklentimiz bulunuyor. Bu toplantıda ABD ekonomisinde ileriye yönelik öngörüler ile Fed FOMC üyelerinin beklentilerini içeren noktasal grafikler yayımlanacak. Piyasanın yönlendirilmesi açısından önemli bir toplantı olacak. TCMB ise Faiz kararını Perşembe günü açıklayacak. Geçen toplantıda 50 baz puanlık faiz indirimin deprem etkilerini tolere etmesi açısından yeterli olduğu ifade edilmişti. Bu toplantıda pas geçebilir. Sözel yönlendirmede ekstra bir beklentimiz bulunmuyor. TCMB’nin faiz kararına Türk Lirası ve TL varlıkları tepkisiz kalabilir.
Küreselde bankalar nereye gidiyor?
Son gelişmelerle birlikte UBS Credit Suisse’i satın aldı. Buradan riskin kontrol altına alınmaya çalışıldığını izliyoruz. Geçen hafta Biden’ın kongrede yaptığı çağrı da oldukça önemliydi. Fed ve 5 merkez bankasının likidite sağlama kararları piyasaya güven veriyor olabilir. Bununla birlikte geçen hafta ECB toplantısında konuşma yapan Lagarde gelecek ECB toplantısına ilişkin önemli bir sinyalde bulunmadı. Muhtemelen kendine hareket alnı yaratmak istemiş olabilir. Çünkü bankacılık sektöründeki riskin boyutunu henüz bilmiyoruz. Çap bizim bildiğimizden daha genişse Merkez Bankaları kullanmak isteyecekleri kurşunlarını bitirmek istemezler. Muhtemelen 22’sindeki Fed toplantısında da gelecek toplantı için atılacak adım muallakta kalabilir. Şimdilik önlemler alınmış gibi görünüyor. Ancak yeterli olup olmadığını zaman gösterecek. Dolayısıyla bu tarafta bir belirsizliğin olduğu çok açık. Gelişmeler oldukça önemli olacak. Dolaysıyla risk faktörlerini fiyatlamayı seven enstrümanlarda buradaki gelişmeler hareketlilik yaratabilir. Ya da tam tersi olarak riskli piyasalardan çıkışlar gerçekleşebilir.
Borsa’da 5000 desteği önemli!
Şimdilik 5000 – 5500 arasında sıkıştık. Çok büyük bir hareket yapmadık ancak hisse bazlı hareketliliğin ön planda olduğunu söylemek mümkün. Endeks 5000 seviyesinden güç almakta başarılı olamaması halinde 4700’e doğru sarkmaların görülmesi muhtemel. 5000 altında kredili işlemler sıkıntılı olabilir. Endeksin 4700 altına sarkmasını beklememekle birlikte buradan oluşacak bir toparlanmanın zaman alabileceğini düşünmekteyiz. Yukarıda 5220 seviyesinin üzerine yerleşilmesi halinde 5500 seviyesine doğru yükseliş eğilimi hız kazanabilir ancak 5500 direnci üzerinde bir tutunmayı şimdilik beklemiyoruz.
Not: Pozisyon girişleri Pazartesi açılış seansında oluşan fiyatlardan yapılacaktır. Giriş maliyetine göre satış hedefi ve stop loss seviyeleri belirlenecektir. Açılış seansının ardından tablomuz giriş fiyatları ile güncellenip tekrar gönderilecektir.
Kaynak: İntegral Yatırım Haftalık Borsa Bülteni