Haftalık Değerlendirme ve Strateji
BIST-100 geçtiğimiz haftayı 5092 seviyesinden kapattı. Hacimlerin geçtiğimiz haftanın görece üzerinde seyrettiği Borsa İstanbul’da hacimlerdeki yükselişlerin etkisiyle geçtiğimiz haftaya göre %2.76 değer kazandı. Endekste hafta içerisinde en yüksek olarak 5191 seviyesi görüldü. Kritik eşik olan 5000 seviyesinin üzerinde tutunmaya devam eden BIST-100’de seçim belirsizliği ve yükselen mevduat faizlerinin etkisi aşağı yönlü baskı unsuru olmaya devam ediyor. Seçimler yaklaşırken, seçim sonrası uygulanabilecek para ve maliye politikaları risk iştahı üzerinde etkili olmaya devam edecek gibi görünüyor. Piyasada, para politikasında yaşanabilecek olası değişimlerin döviz kuru üzerindeki etkisi takip edilecek. Bu sebeple KKM büyüklüklerindeki haftalık değişimdeki makas artmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta KKM mevduat büyüklükleri son 1 yılın en yüksek büyümesini yaşadı. Kurdaki olası artış bakımından KKM mevduat büyüklükleri oldukça önemli olacaktır.
Hafta içerisinde 1.Çeyrek bilançoları açıklanacak!
Hafta içerisinde 1Ç23 finansal tabloları açıklanmaya başlayacak. Geçtiğimiz hafta KARSN 1Ç23 bilançosunu açıklayarak, bilanço takvimini başlatmıştı. Borsa İstanbul’da seçim belirsizliğinin hissedildiği 2023 yılının ilk bilançoları hisse bazlı hareketlerde önemli rol oynayabilir. Sektörel anlamda güçlü veriler açıklayan otomotiv, havacılık şirketlerinin finansal tabloları piyasalarda takip ediliyor olacak. Seçim sonrası döviz kurunda yaşanabilecek hareketlenmelerle birlikte ihracat oranı yüksek olan şirketlerin finansal tablolarındaki kar artışları izlenecek. Borsa İstanbul’da yatırımcı sayısı artmaya devam ederken, güçlü bilançolar açıklayan şirketler yeni yatırımcıların ilgisini çekerek piyasadan pozitif ayrışabilir.
Küresel piyasalarda veri takvimi yoğun olacak
Geçtiğimiz hafta küresel piyasalar ABD ÜFE-TÜFE verilerini takip etmişti. Beklentinin altında gelen veriler sonrası piyasalarda Fed’in 2-3 Mayıs tarihlerinde yapacağı toplantıda faiz artırımlarına son vereceği ihtimali oldukça kuvvetlendi. Bu hafta ABD’de PMI verileri beklenirken, Euro bölgesinde TÜFE ve PMI verileri takip edilecek. Veriler imalat ve hizmet sektörünün performansı ve gelecek beklentilerini yansıtması bakımından oldukça önemli görünüyor. S&P endeksi 4000 üzerinde tutunmaya devam ederken, NASDAQ endeksi de haftayı %1,24 kazançla 12.123 seviyesinden kapattı. Ons altın kritik ABD TÜFE verisi sonrası yükselişine devam ederken, 2000 seviyesi kritik görünüyor. Fed öncesi piyasalarda iyimser hava risk iştahını desteklerken, makro verilerde beklentileri değiştirebilecek unsurlar risk iştahını etkileyebilir.
5000 seviyesi kritik olmaya devam ediyor
Türkiye’de ise Ramazan Bayramı sebebiyle piyasalar Perşembe günü yarım gün iken Cuma günü tatil olacak. Bu kapsamda nakde dönmek isteyen yatırımcılar Borsa İstanbul’da satış baskısı yaratabilir. Nakde dönmek isteyen yatırımcıların satış baskısı ve bayram sebebiyle yaşanabilecek düşük hacimler sebebiyle Borsa İstanbul’da hafta boyunca volatilite yaşanabilir. 5000 seviyesinin üzerinde kapanışlar genel görünüm adına oldukça önemli olacaktır. 5000 seviyesinin üzerinde kapanışlarda kademeli olarak 5100 ve 5200 seviyesini takip ediyor olacağız. 5000 seviyesi altı kapanışlarda 4950 ve 4850 seviyeleri takip edilebilir. Seçim dönemine kadar, teknik anlamda harekete devam ettiğimiz 4700-5500 bandının dışına sarkmayı beklemiyoruz. Bilanço döneminin gelmesiyle özellikle BIST-30 hisselerinde hisse bazlı ayrışmalar görülebilir.
Not: Pozisyon girişleri Pazartesi açılış seansında oluşan fiyatlardan yapılacaktır. Giriş maliyetine göre satış hedefi ve stop loss seviyeleri belirlenecektir. Açılış seansının ardından tablomuz giriş fiyatları ile güncellenip tekrar gönderilecektir.
Kaynak: İntegral Yatırım Haftalık Borsa Bülteni