Haftalık Piyasa Stratejisi
Borsa endeksi geçen son bir yılın en hareketli haftasını geçirdi. Endekste tam bir türbülans havası hakimdi diyebiliriz. Borsaya yeni dahil olan yatırımcıların ilk defa karşılaştığı derin bir düzeltme hareketinden bahsetmek mümkün. Şimdilik borsada geri çekilmeyi düzeltme olarak okumakla birlikte daha temkinli yaklaşıyoruz. Borsa endeksinde ralli havasının biraz daha törpüleneceği bir ortam sürebilir. Borsanın geçen seneki gibi alternatifsizlik özelliği bu sene emtia ve yabancı fonların varlığıyla hafifte olsa sarsılmış görünüyor. Borsaya olan ilgilin seçim sürecinin yaklaşmasıyla birlikte biraz daha dağılması beklenebilir. Geçen yıldan kalan oldukça güçlü karların realize olduğu geçen hafta pozisyon değişimleri oluştuğunu izledik. BİST100 dışı şirket hisselerinden çıkışlar hızlanırken BİST 30 hisselerine girişler armış gibi görmüyor. 4. Çeyrek bilanço dönemine yaklaşmamız da bu değişime zemin hazırlamış olabilir.
Borsadan çıkışları hızlandıracak henüz baş rol bir hikaye henüz yok. Ancak bir çok gelişmenin aynı zamana denk gelmesi, 9 haftalık yükseliş eğiliminin ardından geri çekilme beklentileri ve artık 2022 yılından daha fazla yatırım yapma seçeneklerin olması borsaya yönelik algılamaları değiştirmiş görünüyor. Borsada daha seçici olma zamanı hızla yaklaşıyor. Dolayısıyla bilanço beklentisi olan ve/veya hikayesi olan hisselere girişlerin hızlanmasını beklemekteyiz. Önümüzdeki dönemde siyasi gelişmelerin hız kazanması da borsadaki hareketlilikte etkili olabilir. Bunlar tamimiyle algı meselesi. Kısa vadeli bakan yatırımcı için geçen haftaki düşüş oldukça yorucuydu. Endeks hafta genelinde daha derin düşüş sonrası haftayı %6.7 geri çekilme ile kapadı. Geçen hafta sadece petro kimya sektörü %3.1 artıda kapadı. Bunun dışında tüm BİST 30 sektör endeksleri negatif bir tablo çizdi. Bankacılık endeksi %12’ye yakın düşlerken, iletişim sektörü %15 düştü. Endeks 5020 seviyesi üzerinde gün sonu kapanışı yapmakta başarısız olması halinde kısa vadeli yatırımcı için daha yorucu bir süreç başlayabilir. 5020 seviyesi üzerinde güçlenme olmaması halinde kredili pozisyon ve yüksek kaldıraçlı işlemlerden kaçınmakta fayda olabilir. Borsada uzun vadeli bakan yatırımcılar için ise beklentisi olan hisselerde iyi bir alım fırsatı oluşmuş gibi görünüyor.
Küresel hararetli!
Küresel piyasalarda haftanın en yoğun günü Çarşamba olacak. Pazartesi günü ABD piyasaları Martin Luther King günü nedeniyle kapalı olacak. Yurt içinde tüketici güveni ve hazine ihaleleri izlenecek. Salı gününe Çin büyüme ve sanayi üretim verileri ile başlayacağız. Almanya TÜFE ve ZEW beklenti anketleri takip edilecek. Çarşamba günü Japonya Merkez Bankası faiz kararı, İngiltere ve Euro Bölgesi TÜFE, ABD ÜFE, ABD perakende satışlar, sanayi üretimi ve Bej kitap açıklanacak. Perşembe günü içeride TCMB faiz kararı var. Buna karşın faizlerin sabit tutulma beklentisi iç piyasanın odağını buraya fokuslamıyor. Cuma günü ise Japonya TÜFE ile İngiltere perakende satışlar takip edilecek.
Son dönemde S&P endeksindeki yukarı yönlü hareket artık en kötüsünün geride kaldığına yönelik sinyal verse de Fed hızlı bir şekilde faiz artırım döngüsünden vazgeçmeyecektir. Buna karşın ileriye yönelik ılımlı sinyallerin satın alındığı S&P500 endeksinde 4050 seviyesinin yukarı yönde aşılması yükseliş hızını artırabilir ve ABD endekslerinde yeni bir dönemin habercisi olabilir.
Borsa endeksi teknik dönüşümde mi?
Borsa endeksi geçen hafta Cuma günü 50 günlük ortalaması olan 5020 seviyesi doğru yukarı yönde tepki yaptı ancak bu seviyeyi geçmekte başarılı olamadı. Teknik göstergelerde oluşan bozulmalar var. Dolayısıyla bu hafta endeksin 5020 seviyesinin üzerine yerleşip yerleşmeyeceği teknik açıdan önemli olacak. Endeksin 5020 ve daha sonra 5315 seviyelerini aşmakta zorlanması halinde yükseliş eğiliminin sonlanma olasılığı artabilir ve düşüş eğilimi için yeni bir zemin hazırlanabilir. Dolayısıyla teknik tepkinin devamının gelmesi yükseliş hızının tekrar kazanılması açısından kritik olacak. Endeksin 5020 seviyesi üzerine yerleşmekte başarısız olması halinde 4725 seviyesine doğru güç kaybedebilir. Buranın da altında satışların hız kazanması halinde ise ilerleyen günlerde 4195 seviyesine dek aşağı yönlü bir eğilimden bahsetmemiz mümkün olabilir.
Not: Pozisyon girişleri Pazartesi açılış seansında oluşan fiyatlardan yapılacaktır. Giriş maliyetine göre satış hedefi ve stop loss seviyeleri belirlenecektir. Açılış seansının ardından tablomuz giriş fiyatları ile güncellenip tekrar gönderilecektir.
Kaynak: İntegral Yatırım Haftalık Borsa Bülteni