Haftalık Değerlendirme ve Strateji
Borsa endeksi 7-11 Ağustos haftasını %4.2’lik getiri ile tamamladı. Genel olarak finans kesiminde getiriler artarken petro kimya, elektrik ve ticaret endeksleri haftanın kaybettireni oldu. Bankacılık endeksi %9.2 ile dikkat çekerken sanayi endeksi %1.1 getirdi. Bu ay bankacılık endeksi %12.2 getiri getirdi. Zaman zaman kar realizasyonları olsa da bankacılık endeksinin yükseliş eğilimini sürdürmesini beklemekteyiz. Özellikle bankacılık sektörüne yönelik regülasyonların kademeli sadeleşme içine girmesi, enflasyonist ortamın devam edeceğine yönelik revizyonların yapılması ve yabancı yatırımcının yavaş yavaş ilgisinin bize doğru kayması bankacılık endeksindeki alımların güçlenmesini destekledi. Bu etkenlerin önümüzdeki günlerde de devam etmesini ve 8050 direncine doğru hareketini sürmesini bekliyoruz. Geçen hafta oluşan hızlı yükseliş bir miktar kar satışı ile karşılanabilir.
Oldukça yavaş adımlarla da olsa yabancı girişlerini hissediyoruz. Yabancı takas oranı %31’in üzerine çıktı. Haftalık olarak açıklanan yurt dışı yerleşiklerde de net alımlar sürüyor. Ancak daha güçlü bir yabancı ilgisinden bahsedebilmek için yumuşak karnımız olan enflasyon ve bozulan ödemeler dengesini iyileştirmek adına somut adımlara ihtiyaç var. Orta Vadeli Program bu açıdan olukça önemli olacak. Merkez Bankası ile Hazine ve Maliye Bakanlığı ekonomide daha tutarlı, şeffaf ve öngörülebilir bir ortam sunmak için niyetini açık bir şekilde belli etiler ancak ekonomide daha kalıcı iyileşmeler için daha somut bir resme de ihtiyacımız var. OVP’nin detayları borsa endeksindeki hareket alanını belirlemede yardımcı olabilir.
Bilanço dönemi beklenti üzerinde açıklanan karlarla devam ederken şimdiye kadar bilançosunu açıklayan şirketlerin toplam ana ortaklık net karı yıllık bazda enflasyonun altında kaldı. Marjlarda zayıflama dikkat çekerken, yatırımlardan elde edilen gelirlerindeki artış ve vergi kalemi net karı etkileyen unsurlar arasında bulunuyor. Bu hafta PGSUS, TTKOM, AKSEN, ASELS, ENKAI, SOKM, BIMAS, TCELL ve ÜLKER’in finansal sonuçlarının açıklanması bekleniyor. 21 Ağustos’ta sonlanacak olan 2. Çeyrek bilanço dönemi sonrası önce hisse bazlı sonra da genele yayılan bir rehavet olabilir. Düzeltme hareketinin derin olmasını belememekle birlikte daha yatay bir alanda hareket eden bir endeks oluşabilir.
Endeks 7360’lı seviyelerden iyi destek aldı ve bu seviye üzerinde görece yavaşladı. Ancak Cuma günkü kapanış yükseliş eğiliminin devam edebileceğine yönelik teknik bir tepkiydi. Şimdilik 8300 direncine doğru yükseliş hareketinin sürmesini bekliyoruz. Endekste kar realizasyonları günlük bazda yaşanıyor. Genel inanç ise endeksin güçlü yükselmeye devam edebileceği yönünde. Biz bunu yedi haftalık hızlı alımlardan anlayabiliyoruz. Son dönemdeki halka arzların ardı ardına gelmesi de borsayı popüler kılıyor. Kısa vadede 7500 seviyesi üzerinde kalındığı sürece yükseliş hızının sürmesi beklenebilir. 7500 seviyesi altında kısa vadeli yatırımcıların etkilenme şansı artabilir ancak bu tarz yükselişlerin olduğu ortamlarda agresif hareket etmemekte ve daha sabit kalmakta fayda olabilir. 7500 seviyesinin altının mesken edinilmesi halinde ise kademeli olarak 7000 seviyesine doğru bir realizasyon görebilir. Ana yön yukarı olmaya devam ediyor.
Not: Pozisyon girişleri Pazartesi açılış seansında oluşan fiyatlardan yapılacaktır. Giriş maliyetine göre satış hedefi ve stop loss seviyeleri belirlenecektir. Açılış seansının ardından tablomuz giriş fiyatları ile güncellenip tekrar gönderilecektir.
Kaynak: İntegral Yatırım Haftalık Borsa Bülteni