Haftalık Değerlendirme ve Strateji
BIST-100 endeksi geçtiğimiz hafta 10300 direnç bölgesinin üzerinde kalıcılık sağlayamadı. Aynı zamanda satışların destek seviyesinden gördüğü tepkiyle karşılanmasını ve geri çekilmelerin sınırlı kaldığını izledik. Geride bıraktığımız haftada neler yaşadık, veri akışı oldukça sınırlı bir haftayı geride bıraktık. Bu anlamda haber akışlarının endekste etkili olduğunu izledik. S&P’nin Türkiye’nin kredi notunu bir kademe artırması ve görünümü pozitifte tutması destekleyici bir faktör olsa da bu kararın zaten fiyatlanmış olması risk iştahında ekstra bir etki yaratmadı. Kredi notu artışları, yabancıya yönelik swap kanallarının açılması ve gri listeden çıkışa yönelik haberlerin gündemde yer alması CDS’lerde düşüşleri hızlandırarak bankacılık endeksinde alımları hızlandırdı. Ancak yine de yüksek hacimler ve genele yayılan yükselişler görmedik. Endeskte sektörel olarak sigortacılık sektörü haftalık %8,97 ile en yüksek getiri sağladı. Sigorta şirketleri yılbaşından bu yana iyi performans gösteriyorlar. Borsada bilançolar devam ediyor. 12 aylık bilanço dönemi bitmeden 3 aylık bilançolarını şirketler açıklamaya başladı. Bu anlamda EREGL’nin 1Ç24 sonuçları beklentilerin üzerinde geldi. Cuma günü endekse puan bazlı katkısı oldukça yüksekti. Dolayısıyla Endekste hisse ve sektörel bazlı ayrışmalar bir süre daha devam edecektir. Borsa endeksinde genel görüşümüz olumlu olmaya devam ediyor.
Haftanın ana gündeminde TCMB enflasyon raporunda bu yılki enflasyon hedefinin revize edilip edilmeyeceği piyasaların gündemindeydi. TCMB yıl sonu enflasyon tahmininin 2 puan artış ile %38’e revize etti.2025 enflasyon tahmini ise %14’te sabit bırakıldı. Ancak enflasyon tahminindeki 2 puanlık yukarı revize, yılın ilk 4 ayının geride kalmasının ardından aşağı yönlü risklerin azalması ile enflasyon tahmin aralığının %30 olan alt bandının %34’e çıkarılması ile gerçekleşti. TCMB tahmin aralığının üst bandını %42 olarak korudu. TCMB Başkanı, enflasyon görünümünde bozulma olması halinde ek sıkılaşmaya hazır olduklarını yeniden vurguladı. Ek olarak Karahan, manşet enflasyonun mayıs ayında %75-76 seviyelerinde zirveye ulaşacağını, bu noktadan sonra enflasyonun düşüş eğilimine geçeceğini belirtti. Endekste kısa vadeli dalgalı seyirler olmasına karşın orta ve uzun vadede görüşümüz olumlu olmaya devam ediyor. Özellikle bu anlamda Türkiye’nin risk priminde düşüşün ivme kazanması, kredi not artışlarının devamı beklentisi ve Türkiye’ye devam eden para girişleri olumlu havayı destekleyen gelişmelerin etkili olabileceğini öngörmekteyiz. Para politikasında uygulanan kararlı duruş ile birlikte yurt dışında yerleşik kişiler piyasa fiyatı ve kur hareketlerinden arındırılmış verilerle 3 Mayıs haftasında 309,1 milyon dolar net hisse alışı yaptı. Aynı haftada DİBS (Kesin Alım) net alımları 761,1 milyon dolar oldu. Bu anlamda Türk finansal varlıklara yönelik risk iştahı pozitif seyir izliyor.
Yurtiçinde önümüzdeki hafta pazartesi günü Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile kamuda verimlilik ve tasarruf paketi açıklayacaklar. Cuma günü TCMB piyasa katılımcıları anketi Mayıs ayı sonuçları takip edilecek. Global piyasalarda Çarşamba günü ABD enflasyon verisine odaklanılacak. Geçtiğimiz hafta Tarım Dışı İstihdam verisinin beklentilerin altına gelmesi ile enflasyonun soğuma eğilimine girdiğine dair algı oluştu. Bu durum Fed’in Eylülde faiz indirimi yapabileceğini gündeme getirmişti. ABD’de Ocak ayında açıklanan yıllık bazda enflasyon sonrasında yıllık bazda Şubat ayında %3,2, Mart ayında ise %3,5 artış gerçekleşmişti. Buradaki yükselişteki en önemli neden ise istih dam piyasalarındaki yukarı yönlü iç talebe bağlı olarak geri çekilmesi beklenen enflasyonu sınırlamasıydı. Nisan ayında ABD’de enflasyonun yıllık bazda %3,5 seviyesinden %3,4’e gerilemesi bekleniyor.
Teknik olarak Bist 100 endeksi 10300 direnç seviyesini geçmekte zorlanıyor. Teknik göstergeler yükseliş eğilimini destekler yönde. Kısa vadeli yükselen trend desteği olan 9900 seviyesi üzerindeki seyirler korundukça yükseliş hızının da sürmesi beklentimiz dahilinde. Bu nedenle oluşabilecek geri çekilmelerin destek seviyesinden gördüğü tepkiyle karşılanmasını ve geri çekilmelerin sınırlı kalmasını bekleriz.
Takibimizdeki hisseler tamamen teknik analize göre belirlenmektedir. İşlem hacmi ve likiditesi yüksek 100 Endeks hisselerinden olmasına öncelik verilmektedir. Pozisyona giriş fiyatları Cuma günü kapanış seansında oluşan fiyatlardan yapılmaktadır. Hedefine ulaşmayan pozisyonlar stop loss seviyesinin altına inmediyse, bir sonraki Cuma günü kapanış fiyatından kapatılmaktadır. Belirlenen stop loss seviyeleri referans stop noktasıdır. Bu stop loss seviyesinin altında bir kapanış olması halinde referans değer gün sonu kapanış olarak alınacaktır.
Kaynak: İntegral Yatırım Haftalık Borsa Bülteni