Haftalık Hisse Önerileri / İntegral Yatırım – (12-16 Ağustos 2024)

Haftalık Değerlendirme ve Strateji

Borsa endeksi zor bir haftayı geride bıraktı. Borsa endeksi haftayı %5,4 satıcılı tamamladı. Bankacılık endeksi %11,7 kayıpla endeksi aşağı çekti. Sigorta sektörü %9, imalat ana sanayi %8, bilişim %7.7 ve metal eşya makine sektörü %7.3 ile en çok kaybeden endeksler arasında yer aldı. Haftayı %4 ile en çok getiri ile kapatan sektör spor oldu. %2,1 ile ulaştırma, %0.2 iletişim ve neredeyse yatay bir şekilde madencilik dışında kazandıran sektör olmadı. Endeks açısından yorucu bir hafta oldu diyebiliriz.

Küresel endekslerde toparlanma emareleri bizden daha güçlü. Hafta kapanışı açısından biz negatif ayrışmışız. %20’lere varan kayıplar yaşayan Nikkei bile haftayı %2,4 satıcılı kapattı. Benzer bir şekilde KOSPI endeksinde kayıplar %3.2 ile sınırlı kaldı. BİST100 endeksi %5,4 ile dünyada en çok satış yiyen endeks oldu. Bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi yılın başından bu yana getiri anlamında dünyadan ciddi anlamda pozitif ayrışmamız diyebiliriz. Bu satışa rağmen yılın başından bu yana BİST 100 endeksinin getirisi %32.6 ile dünyadan açık ara pozitif ayrışıyor. Bize en yakın getiri%11.8 ile S&P’ye ait. Endeksin güçlü yukarı yönlü eğilimi sonrasından satışların daha doğrusu kar realizasyonunda sert olduğunu söylemek mümkün. Bir diğer etken ise bankacılık endeksindeki düzeltme isteğinin sert olması. Bankacılık endeksi 13700 seviyesi altında kalmaya deva etmesi halinde 11.000 seviyesine doğru gerileme riski taşıyor. Yılın başından bu yana endeksin taşıyıcı kolonu olan bankacılık endeksinde yükselişler güçlü olurken kayıplar daha da sert oluyor. Bankacılık endeksi ile yükselen bist 100 endeksi şimdi ise bankacılık endeksi ile düşüyor. Bir diğer unsur ise panik satışları ve fon çıkışları. Son dönemde pay piyasasına katılım artarken kriz döneminde nasıl davranılacağı kası çok gelişmemiş yerli yatımcının bu gibi hareketlerde panik yapması oldukça olası görünüyor. Panik satışlarının hızlanması, mevcut hikayeyi besleyecek ve yeni bir heyecan oluşturabilecek gelişmelerin henüz olmaması ve çoğunun fiyatlanması ile fon çıkışları endeksteki baskının baş gelişmeleri arasında sayılabilir.

Dünya, sanki en kötüsü geride kalmış gibi hareket ediyor. Küresel endekslerdeki toparlanma hızı oldukça güçlü oldu. Bu hafta veri odaklı bir hafta olabilir. Dolayısıyla ABD verilerine odaklanmaya ve Asya’nın nabzını tutmaya devam ediyoruz. Henüz Pazartesi yaşanan olay sonrasından nerelerde ne kadar tahribat olup olmadığını bilmiyoruz. Olmamışta olabilir. Ancak yine de nabız tutarak hareket etmenin faydalı olabileceği görüşündeyiz.

“Çok düştük alalım mı?” sorusuna cevap olarak beklemek faydalıdır diyebiliriz. İkinci bir seçenek ise kademeli alım olacaktır. Bankacılık endeksinin gerilediği noktalarda altı hala boş. Dolayısıyla o tarafta bir toparlanma olmaması halinde satış baskısın devam etmesi beklenebilir. Stratejik olarak 10160 seviyesi üzerinde birkaç gün, günlük kapanış olmaması halinde satış baskısının devam edebileceğini düşüneceğiz. Tüm varlığı tek bir seviyeden tek bir hisseye yatırmak yerine daha sakin kalıp dönüş yerlerinden hareket etmek ya da kademeli hareket etmek daha yararlı olacaktır.

Bankacılık endeksinde durum çok iç açıcı değil. 50 günlük ortalamasının oldukça altına geriledi. Bu hareketi en son 2023 kasım ayında yapmıştı ve yaklaşık bir aya yakın yatay negatif bir seyir sürmüştü. O zamanın dinamikleri ile şu anın dinamikleri aynı olmasa da teknik acıdan benzer ve yorucu bir hareket olduğunu söylemek mümkün. Aynı zamanda endeksi yaklaşık 13.700 seviyesinde bulunan 100 günlük ortalamasını da aşağı yönde kırmış görünüyor. Teknik açıdan 11.000 seviyesine doğru devam edebilecek bir satış dalgası gelmeye mümkün bir ortam var. Buna karşın teknik göstergelerden aşırı uzaklaşmamız tepki olasılığını güçlendiriyor. Bu hafta temel anlamda yeni ve olumsuz bir algı değişimi olmaması halinde çok satılmışlığın verdiği bir tepkiyle karşılaşabiliriz. Bu hafta veri yoğun bir haftada olduğumuzdan gelişmelerin lehte gerçekleşmesi halinde bu durum oluşabilir. Bankacılık endeksinde tepki gelmesi halinde 13.700 seviyesine kadar etki etmesi beklenebilir. Güçlenmenin tekrar sağlanması için 13.700 seviyesinin üzerinde birkaç günlük kapanışlara ihtiyaç var. Tepkinin istenildiği güçte gelmemesi halinde bankacılık endeksinin 11.000 seviyesine doğru gerileme riski var ki o zaman bu seviyeler güçlü alım fırsatları verebilir.

Veri yoğun bir haftadayız. Pazartesi günü daha sakin olacak. Hazine ihaleleri ile Türkiye işsizlik oranı açıklanacak ancak verileri TL ve Türk varlıklarında bir hareketlilik oluşturmasını beklemiyoruz. Salı günü Almanya ZEW beklenti anketi, ABD NFIB Küçük İşletme İyimserlik Endeksi ile Temmuz ayına ilişkin TÜFE verileri açıklanacak. FOMC Üyesi Bostic’in Konuşması gerçekleşecek. Çarşamba günü haftanın en veri odaklı günü olacak. İngiltere TÜFE, Euro Bölgesi büyüme ve sanayi üretim ile ABD’den TÜFE verisinin açıklanması bekleniyor. ABD TÜFE verisinin hem manşette hem de çekirdekte bir önceki ay açıklanan verinin altında gelmesi bekleniyor. Beklentiyi karşılayan ABD verisi olması halinde Eylül ayında faiz indirimi garanti olur. Beklentiden yukarı sapma olması halinde piyasa algısı gevşeyebilir. Veriyi takip etmekte fayda var. Her Çarşamba olduğu gibi 17:30’da ham petrol stokları açıklanacak. Perşembe günü ise Japonya büyüme, Çin sanayi üretimi ve işsizlik oranı, İngiltere büyüme, sanayi üretim, imalat üretim ABD’de haftalık işsizlik başvuruları, sanayi üretim, kapasite kullanım oranı ve perakende satışlar açıklanacak. Cuma günü ise İngiltere’den perakende satış verisi gelecek.

Teknik açıdan önemli yerlerdeyiz. 100 günlük ortalaması olan 10160 seviyesinin aşılmakta zorlanması halinde satış baskısı 9080 seviyesine dek devam edebilir. Buna karşın 10160 seviyesi üzerindeki toparlanmanın olması halinde ise 10215 seviyesi aşılması şart.

Takibimizdeki hisseler tamamen teknik analize göre belirlenmektedir. İşlem hacmi ve likiditesi yüksek 100 Endeks hisselerinden olmasına öncelik verilmektedir. Pozisyona giriş fiyatları Cuma günü kapanış seansında oluşan fiyatlardan yapılmaktadır. Hedefine ulaşmayan pozisyonlar stop loss seviyesinin altına inmediyse, bir sonraki Cuma günü kapanış fiyatından kapatılmaktadır. Belirlenen stop loss seviyeleri referans stop noktasıdır. Bu stop loss seviyesinin altında bir kapanış olması halinde referans değer gün sonu kapanış olarak alınacaktır.

Kaynak: İntegral Yatırım Haftalık Borsa Bülteni