Haftalık Değerlendirme ve Strateji
Borsa endeksi haftayı %3,3 getiri ile kapattı. Çarşamba gününden başlayan ve Cuma günü hızlanan alımların etkisi hissedildi. Bankacılık endeksi haftayı %2,6’lık getiri ile tamamlamış oldu. Cuma günü bankacılık endeksi TCMB’nin enflasyon raporu sonrasından %5,2 yükseldi.
Olumlu hava Trump’ın ABD başkanlık seçimini kazanması sonrası oluşurken, Cuma günü Merkez Bankasının enflasyon raporu ile desteklendi. TCMB’nin yıl sonu enflasyon beklentisini yükseltmesi ve Aralık ayında faiz indirim kapasını kapatmaması piyasada olumlu algılandı. Son gelen ve beklenin üzerinde karşılanan enflasyon verisi Merkez Bankasının yol sonu beklediği enflasyonun üzerinde geleceğini gösteriyordu. Dolayısıyla Merkez Bankasının enflasyon tahminlerini yukarı yönde revize etmesi gerçekçi bir hareket olarak okundu. Merkez Bankası Başkanı Karahan’ın yumuşak söylemleri ise Aralık ayında faiz indirim beklentilerini güçlendirdi. Hafta sonu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uygulanan ekonomi programının işlediğine yönelik verdiği mesajlar ve Şimşek’in istifa ettiğine yönelik haberlerin yalanlanması pozitif havanın dağılmamasını destekleyebilir. Hız yavaşlasa da bu hafta da olumlu havanın sürmesi beklenebilir.
3. çeyrek bilançolar son hızla gelmeye devam ediyor. Bugün bilançoların son günü. Dolayısıyla yarın bilançoların etkisi hisse bazlı olarak hissedilebilir. Şimdiye kadar bilançolarda reel olarak şirketlerin büyümekte zorlandıklarını gördük. Bununla birlikte finansman giderlerindeki artışın net karı önemi ölçüde baskıladığını izliyoruz. 4. Çeyrekte bu etkinin azalarak devam etmesi beklenebilir. Beklentilere daha fazla yaklaşan karlılığı karşın şirketlerin büyüme döngülerindeki bozulmanın devam etmesini bekliyoruz. 3. Çeyrek bilanço döneminin sonlanması da endeks üzerinde rahatlama getirebilir.
Bu haftaki ekonomik ajanda az ama öz diyebiliriz. Pazartesi günü Türkiye sanayi üretim ve işsizlik oranı açıklanacak. Salı günü Almanya TÜFE, hem Almanya hem de Euro Bölgesinden gelecek ZEW anketleri ve Fed Başkanlarının açıklamaları dikkatle izlenecek. Haftanın en önemli verisi Çarşamba günü takip edilecek. Çarşamba günü ABD’den enflasyon verisi gelecek. Bununla birlikte günü farklı saatlerinde Fed eyalet başkanları konuşmaya devam edecek. Perşembe günü İngiltere büyüme, Euro Bölgesi büyüme ve sanayi üretim, ABD ÜFE, haftalık işsizlik başvuruları, ham petrol stokları ve Powell’ın konuşması takip edilecek. Yoğun bir gün olacak. Cuma günü Japonya büyüme, Çin sanayi üretimi, işsizlik ve perakende satışlar gelecek. ABD’de sanayi üretim, kapasite kullanım ve perakende satışlar ile Fed eyalet başkanlarının açıklamaları gündemde olacak.
Teknik olarak borsa endeksi 22 günlük ortalamasının üzerinde güçlenmiş ve 50 günlük ortalamasına doğru hareket etmiş oldu. Düşen trend direnci ve 50 günlük ortalaması 9300 seviyesinden geçiyor. Dolayısıyla endeksin ilk güçlü direnci 9300 diyebiliriz. Teknik göstergelerde güçlenme var ancak henüz 9300 üzerine yerleşmesine yönelik sinyal teknik göstergelerden gelmiş değil. Kar realizasyonu açısından 9300 seviyesi önemli bir yer olabilir. Bu seviyenin üzerine yerleşilmesi ve en az iki gün kapanış yapılması halinde 9800 seviyesine doğru kademeli alımların gelebileceğine işaret olabilir. 9300 seviyesinin aşılmakta zorlanılması halinde ise düşüşün daha sınırlı kalmasını ve 8900 seviyesinde tepki arayışının güçlenmesini bekleriz.
Takibimizdeki hisseler tamamen teknik analize göre belirlenmektedir. İşlem hacmi ve likiditesi yüksek 100 Endeks hisselerinden olmasına öncelik verilmektedir. Pozisyona giriş fiyatları Cuma günü kapanış seansında oluşan fiyatlardan yapılmaktadır. Hedefine ulaşmayan pozisyonlar stop loss seviyesinin altına inmediyse, bir sonraki Cuma günü kapanış fiyatından kapatılmaktadır. Belirlenen stop loss seviyeleri referans stop noktasıdır. Bu stop loss seviyesinin altında bir kapanış olması halinde referans değer gün sonu kapanış olarak alınacaktır.
Kaynak: İntegral Yatırım Haftalık Borsa Bülteni