Haftalık Hisse Önerileri / Anadolu Yatırım – (9-13 Eylül 2024)

Haftalık Strateji

Küresel piyasalarda bu hafta odak ABD’nin enflasyon verilerinde olacak…

Geçtiğimiz hafta ABD’de beklentilerin altında gerçekleşen verileri, işgücü piyasasının soğumaya başlamış olabileceğine yönelik beklentileri kuvvetlendirdi. Diğer yandan Fed üyelerinden gelen açıklamalar takip edildi Chicago Fed Başkanı Goolsbee, Fed’in önümüzdeki 12 ay boyunca birden fazla indirimini öngördüğünü belirtti. Goolsbee ayrıca soğuyan işgücü piyasası hakkında daha fazla uyarı işareti gördüğünü söyledi. ABD Hazine Bakanı Yellen ise son soğuma işaretlerine rağmen ABD’de işgücü piyasasının sağlıklı olduğunu söyledi. New York Fed Başkanı Williams ise politika duruşundaki kısıtlayıcılık derecesini azaltmanın artık uygun olduğunu bildirdi. Bu hafta açıklanacak olan enflasyon verileri öncesinde CME Group eylül ayı 25 baz puanlık faiz indirim olasılığı %70; 50 puanlık indirim beklentisi ise %30 olarak fiyatlanmaktadır.

Geçtiğimiz hafta dolar endeksi (DXY) %0,55 değer kaybederken, ABD 10 yıllık tahvillerinde hafta kapanışı %3,72’den gerçekleşti. istihdam verilerinin beklentilerin altında gelmesiyle yönün alıcılı seyrettiği Ons altında hafta kapanışa doğru satış baskısı etkili oldu. Ons altın haftayı %0,24 değer kaybı ile tamamladı. Son ön dört ayın en düşük seviyelerini test eden brent petrolde, OPEC+ kırılgan taleple birlikte düşen fiyatlar nedeniyle petrol üretim artış planını ertelemesinin ardından toparlanmalar takip edildi. Haftalık bazda brent petrolde değer kaybı %7,20 olarak gerçekleşti. ABD borsalarında geçtiğimiz hafta yön ABD ekonomisinin beklenenden hızlı soğuyabileceği endişelerinin artması ile negatif seyretti. Haftalık bazda S&P 500 %4,25, Dow Jones %2,93 Nasdaq %5,77 değer kaybetti.

Bu hafta küresel piyasalarda ABD’de enflasyon rakamları, Euro Bölgesi’nde ECB faiz oranı kararı ve Başkan Lagarde’ın konuşması, Almanya’da ve Çin’de enflasyon rakamları, İngiltere’de büyüme rakamları, Japonya’da ÜFE ve GSYH, yurt içinde ise ödemeler dengesi istatistikleri ile TCMB piyasa katılımcıları anketi takip edilecek. Yurt içinde bu hafta ayrıca BIZIM ve TCELL’ın finansallarını açıklaması beklenmektedir.

ABD’de bu hafta gözler enflasyon verilerinde olacak. 11 Eylül Çarşamba günü TSI 15:30’da açıklanacak olan TÜFE’nin ağustosta aylık %0,20 artışla yıllık bazda %2,90’dan %2,60’a gerilemesi beklenmektedir. Fed’in enflasyon hedeflemesinde yakından izlediği çekirdek TÜFE’de ise beklenti aylık bazda %0,20 artış yönünde bulunmaktadır. ABD’de ÜFE’nin ise ağustosta aylık %0,20 artması beklenmektedir. Temmuzda üretici fiyat endeksi aylık %0,10 artışla %2,20 seviyesinde gerçekleşmişti. Bu hafta açıklanacak olan enflasyon rakamlarında beklenti üzerinde bir veri seti küresel piyasalardaki risk iştahını azaltabilir. ABD’de bu hafta ayrıca; federal bütçe dengesi, haftalık işsizlik başvuruları, New York Fed tüketici enflasyon beklentisi, OPEC aylık raporu ve Michigan tüketici hissiyatı öncü verileri takip edilecek. Michigan tüketici hissiyatının eylül ayı öncü verilerinde 67,9 puandan 68,0’a yükselmesi beklenmektedir.

Euro Bölgesi’nde bu hafta ECB’nin faiz oranı kararı öne çıkıyor. Ayrıca Sentix yatırımcı güveni ve sanayi üretimi takip edilecek. ECB’nin faiz oranını eylül ayı toplantısında 25 baz puanlık indirimle %4,25’ten %4,0 seviyesine çekmesi bekleniyor. Kararın ardından ECB Başkanı Lagarde’ın açıklamaları piyasalarda yakından takip edilecek. Sanayi üretiminin temmuzda aylık %0,20 artış göstermesi beklenmektedir. Haziranda sanayi üretimi aylık %0,10 azalarak yıllık bazda %3,90 düşmüştü. Sentix yatırımcı güveni ağustosta -13,9 puan seviyesinden gerçekleşti. Almanya’da bu hafta enflasyon verileri takip edilecek. Tüketici fiyat endeksinin ağustos ayı final vrilerinde öncü verilere paralel olarak %0,10 azalışla yıllık bazda %2,30’dan %1,90’a gerilemesi beklenmektedir. Temmuz ayında TÜFE aylık %0,30 artışla yıllık bazda %2,30 olarak gerçekleşmiştir. Cari denge haziranda 23,2mlr EUR fazla vermişti.

Yurt içinde ödemeler dengesi istatistikleri ile TCMB piyasa katılımcıları anketi öne çıkıyor. Ayrıca finansal araçların reel getiri oranları, sanayi üretimi, dış ticaret endeksi, ciro endeksi, işsizlik oranı ve haftalık para ve banka ile menkul kıymet istatistikleri takip edilecek. Bu hafta BIZIM ve TCELL’in finansal sonuçlarını açıklaması beklenmektedir.

TCMB verilerine göre Haziran ayında cari işlemler hesabı 407 milyon ABD doları fazla kaydetmiştir. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 4.549 milyon ABD doları fazla vermiştir. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 4.139 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Hizmetler dengesi kaynaklı net girişler 5.603 milyon ABD doları seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 4.790 milyon ABD doları olmuştur. Birincil gelir dengesi ve ikincil gelir dengesi kalemleri sırasıyla 1.055 milyon ABD doları ve 2 milyon ABD doları net çıkış kaydetmiştir. Foreks anketinde ödemeler dengesinin temmuz ayında 700mn USD fazla vermesi bekleniyor.

TCMB Piyasa Katılımcıları anketi Ağustos ayı verilerine göre Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 42,95 iken, bu anket döneminde yüzde 43,31 olmuştur. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 30,02 iken, bu anket döneminde yüzde 28,71 olmuştur. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 19,32 ve yüzde 19,30 olarak gerçekleşmiştir. Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 50,30 iken, bu anket döneminde yüzde 50,00 olmuştur. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi ise bir önceki anket döneminde olduğu gibi bu anket döneminde de yüzde 50,00 olarak gerçekleşmiştir. Katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 37,37 TL iken, bu anket döneminde 37,28 TL olmuştur. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 41,52 TL iken, bu anket döneminde 42,03 TL olarak gerçekleşmiştir. Katılımcıların GSYH 2024 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde olduğu gibi bu anket döneminde de yüzde 3,4 olarak gerçekleşmiştir. GSYH 2025 yılı büyüme beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 3,6 iken, bu anket döneminde yüzde 3,5 olarak gerçekleşmiştir.

TÜİK verilerine göre Aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde %2,19, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise %0,91 oranlarıyla BIST 100 endeksinde gerçekleşti. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından külçe altın %1,81, Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) %1,55 ve mevduat faizi (brüt) %1,37 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken; Euro %0,20 ve Amerikan Doları %0,86 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde ise; külçe altın %0,54, DİBS %0,28 ve mevduat faizi (brüt) %0,11 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağlarken; Euro %1,44 ve Amerikan Doları %2,10 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

TÜİK verilerine göre haziran ayında sanayi üretimi yıllık %4,7 azaldı. Sanayinin alt sektörleri (2021=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2024 yılı Haziran ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %8,6 arttı, imalat sanayi sektörü endeksi %6,9 azaldı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %15,2 arttı. Sanayi üretimi aylık %2,1 azaldı Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2024 yılı Haziran ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre %1,8 arttı, imalat sanayi sektörü endeksi %3,1 azaldı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %7,8 arttı.

Haftalık Teknik Takip Listesi

Kaynak: Anadolu Yatırım Haftalık Bülten

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!