Haftalık Strateji
Küresel piyasalarda ABD TÜFE ve ECB faiz oranı kararı takip edilecek…
Küresel piyasalarda geçtiğimiz hafta odak ABD iş gücü verilerinde bulunuyordu. Öncü veriler beklenti altında gerçekleşirken, Cuma günü takip edilen tarım dışı istihdam verisi Ekim ayında etkili olan kasırgalar ve grevlerin ardından iş gücü piyasasında toparlanmalara işaret etti. Geçtiğimiz hafta ayrıca Fed Başkanlarından gelen açıklamalar da piyasalarda yakından izlendi. Fed Başkanı Powell ABD ekonomisinin iyi durumda olduğunu belirterek, Eylül ayındaki faiz indiriminin istihdam piyasasını desteklemek konusunda güçlü bir sinyal olduğunu belirtti. Powell para politikasını ‘kısıtlayıcı’ tutmaya çalıştıklarını, zamanla daha az kısıtlayıcı olacağını iletti. Bej Kitap Raporu’na göre ekonomik faaliyetinin çoğu bölgede hafif bir artış gösterdiği belirtildi. İş gücü piyasasına ilişkin değerlendirmelerin de yer aldığı raporda, istihdam seviyelerinin bölgeler genelinde yatay seyrettiği veya hafif arttığı belirtildi. Piyasalar, Fed’in Aralık ayında 25 bp’lık indirimini, %86 ihtimal ile fiyatlıyor.
Yurt içinde geçtiğimiz hafta TÜFE verileri takip edildi. TÜİK verilerine göre tüketici enflasyonu, Kasım 2024’te aylık %2,24, yıllık bazda %48,58’den %47,09’a geriledi. 2024 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Böylelikle yılın ilk on bir ayında birikimli enflasyon %42,9 oldu. Çekirdek TÜFE ise aylık bazda %1,54 yıllık bazda ise %45,68 oranında gerçekleşti. TÜİK’in yayımladığı mevsimsellikten arındırılmış TÜFE ise Kasım’da aylık %2,93 artış gösterdi. Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi olan CDS’i haftanın son işlem gününde 249,8’e inerek Şubat 2020’den bu yana en düşük seviyesine geriledi.
Geri çekilmelerin 106,0 eşiği yakınlarında dengelendiği dolar endeksi (DXY) haftayı %0,26 değer kazancıyla tamamladı. ABD 10 yıllık tahvilleri haftayı %4,15 seviyesinden tamamlarken, Ons altın geçtiğimiz hafta %0,65 değer kaybetti. OPEC toplantısında, OPEC+ grubu yılın üretim artışını erteleme kararı aldı. Üretimde artış için ise 2025 yılının nisan ayına işaret edildi. Petrol artışının ertelenmesi ile Brent petrolün varil fiyatı haftalık bazda %2,01 değer kaybetti. ABD borsalarında geçtiğimiz hafta Fed’in Aralık ayında faiz indirimine devam edeceği beklentisi ile pozitif seyir takip edildi. Rekor denemelerinin izlendiği S&P 500 %0,96, Nasdaq %3,34 değer kazanırken, Dow Jones %0,60 değer kaybı ile haftayı tamamladı.
Bu hafta küresel piyasalarda, ABD’de TÜFE, Euro Bölgesi’nde ECB Faiz Oranı Kararı ve ECB Başkanı Lagarde’ın konuşması, Almanya’da ve Çin’de TÜFE, İngiltere’de ve Japonya’da GSYH yurt içinde ödemeler dengesi istatistikleri takip edilecek.
ABD’de bu hafta odak enflasyon verilerinde bulunuyor. ABD’de kasım ayı TÜFE’nin aylık %0,20 artış göstermesi beklenmektedir. Ekim’de TÜFE aylık %0,20 artışla bir önceki yıla göre %2,60 artış gösterdi. Fed’in enflasyon hedeflemesinde yakından izlediği çekirdek TÜFE’de ise beklentiler aylık %0,30 artış yönünde bulunuyor. TÜFE verileri öncesinde New York Fed tarafından tüketici enflasyon beklentileri anketi yayımlanacak. Bir önceki ankette tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi %2,90 olarak gerçekleşmişti. TÜFE verilerini takiben ÜFE de açıklanacak. ÜFE’nin kasımda aylık %0,30 artış kaydetmesi beklenmektedir. Bu hafta ABD’de ayrıca federal bütçe dengesi ve haftalık işsizlik oranı takip edilecek veriler arasında bulunuyor.
Euro Bölgesi’nde bu hafta ECB’nin faiz oranı kararı takip edilecek. ECB Başkanı Lagarde’ın konuşması da kararın ardından takip edilecek. Ayrıca Sentix yatırımcı güveni ile sanayi üretimi takip edilecek. ECB’nin Aralık ayı toplantısında faizleri 25 baz puan indirime gitmesi beklenmektedir. ECB 17 Ekim’de mevduat faizini beklentiler doğrultusunda 25 baz puan indirerek %3,25 seviyesine düşürdü. ECB Başkanı Lagarde, geçtiğimiz hafta yaptığı konuşmada hizmet sektöründe yavaşlayan büyüme ve imalatta devam eden daralma nedeniyle büyümenin kısa vadede daha zayıf olacağını söylerken gelecekte Euro Bölgesi’nde ekonomik toparlanmanın hız kazanabileceğini ifade etti. ECB yönetim kurulu üyelerinden Rehn, Avrupa Merkez Bankası’nın önümüzdeki aylarda politikayı gevşetmeye devam edeceğini söyledi. Euro Bölgesi’nde bu ay bir indirim daha yapılacağına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor . İngiltere’de bu hafta büyüme verileri yakından izlenecek. Ayrıca sanayi üretimi, ticaret dengesi ve Gfk tüketici güveni takip edilecek. İngiltere Ekonomisi Eylülde bir önceki aya göre %0,10 daralırken, bir önceki yılın aynı ayına göre %1,0 büyümüştü. Sanayi üretimi eylülde aylık %0,50, yıllık %1,80 azalış kaydetti. Ticaret dengesi ise eylülde 16,32mlr GBP açık verdi. GfK tüketici güveninin Kasımda -18,0 olarak gerçekleşti.
Çin’de bu hafta odakta enflasyon verileri bulunuyor. TÜFE’nin kasımda aylık %0,40 azalışla yıllık bazda %0,50 artış göstermesi beklenmektedir. ÜFE’nin ise kasımda yıllık bazda %2,80 düşüş göstermesi bekleniyor. Ekimde ÜFE’de %2,90 düşüş gerçekleşmişti. Japonya’da bu hafta yoğun bir veri gündemi takip edilecek. Cari denge, GSYH, ÜFE, kapasite kullanım oranı ve sanayi üretimi verileri öne çıkıyor. Japon ekonomisinin 3Ç23’te çeyreklik bazda %0,20 büyümesi beklenmektedir. Japon ekonomisi 2Ç24’te ise çeyreklik %0,20 bir önceki yıla kıyasla %0,90 büyüdü. Cari dengenin ekimde 2,3 trl JPY fazla vermesi öngörülüyor. Kapasite kullanım oranı eylülde %4,40, sanayi üretimi %3,00 seviyesinde gerçekleşmişti.
Yurt içinde bu hafta odakta ödemeler dengesi istatistikleri ön planda bulunuyor. Ayrıca sanayi üretimi ve işsizlik oranı yine bu hafta yurt içi piyasalarda yakından izlenecek. Ayrıca TÜİK tarafından açıklanacak finansal araçların reel getiri oranları ve dış ticaret endeksi, ciro endeksi takip edilecek veriler arasında bulunuyor. Foreks anketinde ödemeler dengesinin 1,30mlr USD fazla vermesi beklenmektedir. Ödemeler dengesi eylül ayında 2,99mlr USD fazla vermişti. İhracat birim değer endeksi %3,6 arttı. TÜİK verilerine göre ihracat birim değer endeksi Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %3,6 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde %11,6 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) %6,2 arttı, yakıtlarda %12,1 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %3,2 arttı. İhracat miktar endeksi Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %5,2 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde %11,8 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) %12,6 azaldı, yakıtlarda %34,3 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %1,3 arttı. İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve 2023 yılı Eylül ayında 87,7 olarak elde edilmiş olan dış ticaret haddi, 1,0 puan azalarak, 2024 yılı Eylül ayında 86,7 oldu.
Haftalık Teknik Takip Listesi
Kaynak: Anadolu Yatırım Haftalık Bülten