Haftalık Strateji
Yeni haftada ABD enflasyon verileri takip edilecek…
Geçtiğimiz hafta ABD tarım dışı istihdam verisi beklentilerin üzerinde geldi. Bununla birlikte nisan ve mayıs aylarına ilişkin tarım dışı istihdam verilerinde aşağı yönlü revizyon gerçekleşti. Yapılan revizyonlar işgücü piyasasında gevşemeye işaret ederek küresel risk iştahı destekledi. Geçtiğimiz hafta ayrıca Fed’in haziran ayı toplantısına ilişkin tutanaklar takip edildi. Tutanaklarda, ekonomik büyümenin yavaşladığı ve fiyat baskılarının azaldığı ifadeleri öne çıktı. Katılımcılar enflasyonu düşürme konusundaki ilerlemenin beklediklerinden daha yavaş olduğunu, faizleri düşürmeden önce sabırlı olunması gerektiğini ve enflasyonun yeniden yükselmesi halinde faizlerin daha da artırılması gerekebileceğini belirtti. Geçtiğimiz hafta takip edilen veriler ardıdan CME Group anketine göre piyasalarda eylülde 25 baz puanlık faiz indirimi olasılığı %72,0’a yükseldi.
Geçtiğimiz hafta dolar endeksi (DXY) %0,92 değer kaybederken, ABD 10 yıllık tahvilleri haftayı %4,28 seviyesinden tamamladı. Ons altın haftalık bazda %2,79, brent pertrol %1,9 değer kazandı. İstihdam verilerinin ardından ABD borsalarında pozitif seyir takip edildi. Haftalık bazda Nasdaq %3,50, Dow Jones %0,66, S&P 500 %1,95 değer kazandı.
Bu hafta küresel piyasalarda ABD’de TÜFE ve Fed Başkanı Powell’ın sunumu, Euro Bölgesi’nde Sentix yatırımcı güveni , Almanya ve Çin’de TÜFE, İngiltere’de GSYH, Japonya’da ÜFE, yurt içinde sanayi üretimi ve ödemeler dengesi istatistikleri öne çıkıyor.
ABD’de bu hafta gözler enflasyon verilerinde olacak. 11 Temmuz Perşembe günü TSI 15:30’da açıklanacak TÜFE’de aylık beklenti %0,10’da bulunmaktadır. Manşet enflasyonun yıllık bazda %3,30’dan %3,10’a gerilemesi bekleniyor. Fed’in enflasyon hedeflemesinde yakından takip ettiği çekirdek TÜFE’nin ise haziranda %0,20 artış göstermesi bekleniyor. Enflasyon verileri faiz indirimlerine dair sinyal vermesi açısından da yakından takip edilecek. Bu hafta açıklanacak enflasyon verilerinin beklentilerin altında gerçekleşmesi durumunda piyasalarda risk iştahında artış gözlenebilir. TÜFE verilerinin ardından 12 Temmuz Cuma günü TSI 15:30’da ÜFE verileri açıklanacak. Üretici enflasyonunun haziranda %0,10 artış göstermesi bekleniyor. Bu hafta ayrıca ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell’ın para politikasına ilişkin altı aylık ifadesini 9 Temmuz’da Senato Bankacılık Komitesi’nde sunması bekleniyor.
ABD’de bu hafta ayrıca, New York Fed tüketici enflasyon beklentisi, federal bütçe dengesi, OPEC aylık raporu, Michigan tüketici hissiyatı, Fed Üyelerinden Barr, Bowman, Goolsbee ve Bostic’in konuşması izlenecek. Federal bütçe dengesi, mayıs ayında 347,0mlr USD açık verdi. Michigan tüketici hissiyatı haziran ayı final verilerinde 68,2 puan seviyesinde gerçekleşti. Tüketici hissiyatının temmuz ayı öncü verilerinde 67,0 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor. Euro Bölgesi’nde bu hafta veri gündemi sakin seyrediyor. Bu hafta Sentix yatırımcı güveni temmuz ayı verileri takip edilecek. Bölgede yatırımcı güveni haziran ayında 0,3 puan seviyesinde gerçekleşti. Yatırımcı güveninin temmuz ayında 0,6 puan seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Almanya’da bu hafta ticaret dengesi, TÜFE verileri ve cari denge takip edilecek. Avrupa’nın en büyük ekonomisinde TÜFE’nin haziran ayında %0,10 artış ile yıllık bazda %2,40’tan %2,20’ye gerilemesi bekleniyor. Ticaret dengesi nisan ayında 22,1mlr euro, cari denge ise 25,9 mlr eur fazla verdi. İngiltere’de bu hafta GSYH, sanayi üretimi ve ticaret dengesi takip edilecek. İngiliz ekonomisinin mayıs ayında %0,20 büyümesi bekleniyor. Nisan ayında İngiltere ekonomisi büyüme kaydetmezken, bir önceki yıla göre %0,60 büyümüştü. Sanayi üretimi nisan ayında %0,90, yıllık bazda ise %0,40 azalış kaydetti. İngiltere’de ticaret dengesi nisan ayında 19,61mlr GBP açık verdi.
Çin’de bu hafta gözler enflasyon verisinde olacak. TÜFE verileri ile eş zamanlı olarak ÜFE takip edilecek. Çin’de manşet TÜFE’nin haziranda aylık bazda sabit kalarak yıllık bazda %0,30’dan %0,40’a yükselmesi bekleniyor. ÜFE’nin ise yıllık bazda %0,80 düşmesi bekleniyor. Mayıs ayında TÜFE aylık bazda %0,10 azalışla bir önceki yıla göre %0,30 artış gösterdi. ÜFE ise mayısta ayında bir önceki yıla göre %1,40 azaldı. Japonya’da bu hafta üretici enflasyonu, kapasite kullanım oranı, sanayi üretimi ve cari denge verileri izlenecek. Üretici fiyat endeksinin haziranda yıllık bazda %2,40’tan %2,90’a yükselmesi bekleniyor. Sanayi üretiminde ise beklentiler mayıs ayında %2,80 artış göstermesi yönünde bulunuyor. Japonya’da sanayi üretimi nisanda %0,90 düşmüştü
Yurt içinde bu hafta sanayi üretimi ve finansal araçların reel getiri oranları, işsizlik oranı, ticaret satış hacim endeksi, dış ticaret endeksi, ciro endeksi, ödemeler dengesi istatistikleri, TCMB Finansal Hesaplar Raporu takip edilecek
Sanayi üretimi nisan ayında %4,90 azalışla yıllık bazda %0,70 azalış gösterdi. TÜİK verilerine göre mayısta Aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde %6,89, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise %5,44 oranlarıyla BIST 100 endeksinde gerçekleşti.
Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından mevduat faizi (brüt) %1,19 ve Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) %0,38 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağlarken; Euro %1,44, Amerikan Doları %2,25 ve külçe altın %3,72 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde; mevduat faizi (brüt) %0,19, DİBS %0,99, Euro %2,79, Amerikan Doları %3,58 ve külçe altın %5,03 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.
Foreks anketinde katılımcıların medyan beklentisi mayıs ayında ödemeler dengesinin 1,580mlr USD açık vermesi yönünde bulunuyor. TCMB verilerine göre nisanda cari işlemler hesabı 5,285 mlr USD açık kaydetmiştir. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 497 mn USD açık vermiştir. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı ise 7,649 mlr USD olarak gerçekleşmiştir. Hizmetler dengesi kaynaklı net girişler 3,110 mlr USD seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 2,548 mlr USD olmuştur. Birincil gelir dengesi ve ikincil gelir dengesi kalemleri sırasıyla 1,355 mlr USD net çıkış ve 609 mn USD net giriş kaydetmiştir. TÜİK’in Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre 18 bin kişi azalarak 3 milyon 42 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,1 puan azalarak %8,5 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde %7,2 iken kadınlarda %11,1 olarak tahmin edildi. Ticaret satış hacmi yıllık %2,5 arttı, perakende satış hacmi yıllık %10,2 arttı. Ticaret satış hacmi aylık %4,6 azaldı, perakende satış hacmi aylık %1,8 azaldı. caret satış hacmi (2021=100) 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %4,6 azaldı. Aynı ayda motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin toptan ve perakende ticareti ile onarımı için satış hacmi %4,7 azaldı, toptan ticaret satış hacmi %5,7 azaldı, perakende ticaret satış hacmi ise %1,8 azaldı.
İhracat birim değer endeksi Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %1,9 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde %5,3 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) %1,0 azaldı, yakıtlarda %40,8 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) %2,3 azaldı. İhracat birim değer endeksi %1,9 azaldı. İthalat miktar endeksi Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %3,7 arttı. İthalat birim değer endeksi ise %0,4 arttı. İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve 2023 yılı Nisan ayında 88,0 olarak elde edilmiş olan dış ticaret haddi, 2,0 puan azalarak, 2024 yılı Nisan ayında 86,0 oldu. Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi 2024 yılı Nisan ayında yıllık %71,9 arttı. Toplam cironun alt detaylarına bakıldığında; 2024 yılı Nisan ayında yıllık sanayi sektörü ciro endeksi %62,4 arttı, inşaat ciro endeksi %78,4 arttı, ticaret ciro endeksi %72,7 arttı, hizmet ciro endeksi %88,1 arttı.
Haftalık Teknik Takip Listesi
Kaynak: Anadolu Yatırım Haftalık Bülten