Haftalık Strateji
Bu hafta ABD’de Başkanlık Seçimleri ve Fed’in Faiz Oranı Kararı İzlenecek…
Geçtiğimiz hafta ABD’de işgücü piyasası verileri ve öncül büyüme verileri gündemin odağındaydı. Piyasadaki faiz indirimi beklentilerini şekillendirmesi bakımından tarım dışı istihdam verisi yakından takip edildi. ABD ekonomisi, öncül verilere göre 2024 yılının üçüncü çeyreğinde %2,8 büyüdü. İki tahmin bir final olarak açıklanan büyüme verisinde 3Ç24 beklentisi %3,0’te bulunuyordu. GSYH 2Ç24’te de %3,0 büyüme kaydetmişti. ABD’de Tarım Dışı İstihdam (TDI) ekim ayında sınırlı bir artışla 12bin kişi arttı. ABD’nin güneydoğusunu vuran Helene ve Milton kasırgalarının yanı sıra grevlerin de veride artışı sınırladığı belirtildi. Beklenti 106binde bulunuyordu. İşsizlik oranı ise %4,1 seviyesinde beklentilere paralel olarak sabit kaldı. CME Group verilerine göre Fed’in bu haftaki toplantısında 25 baz puanlık indirime gitme ihtimaline kesin gözüyle bakılırken, Aralık ayında 25 bp faiz indirimi %82,70 ihtimal ile fiyatlanıyor.
Geçtiğimiz hafta son üç ayın en yüksek seviyelerinde işlem gören dolar endeksi (DXY) %0,03 değer kaybederken, ABD 10 yıllık tahvilleri haftayı %4,37 ile son dört ayın en yüksek seviyesinden tamamladı. Rekor seviyesini 2790 dolara taşıyan Ons altında haftalık değer kaybı %0,41, brent petrolde ise %3,59 olarak gerçekleşti. ABD borsaları geçtiğimiz hafta yön negatif seyretti. Haftalık bazda S&P 500 %1,37 Dow Jones %0,15, Nasdaq %1,50 değer kaybetti.
Bu hafta küresel piyasalarda ABD’de Fed’in faiz oranı kararı, Euro Bölgesi’nde ÜFE, Almanya’da sanayi üretimi, İngiltere’de BoE faiz oranı kararı, ve Çin’de ve Japonya’da hizmet PMI, yurt içinde enflasyon verileri ve TCMB’nin enflasyon raporu takip edilecek. Ayrıca yurt içinde ISCTR, CCOLA, THYAO, FROTO, TOASO, MGROS, TUPRS, SAHOL, TTKOM, AGHOL, KCHOL, PETKM, TCELL, ULKER ve SISE gibi önemli şirketlerin 3Ç24 dönemine ilişkin finansal sonuçlarını açıklaması beklenmektedir.
ABD’de bu hafta önemli veriler takip edilecek. 5 Kasım Salı günü ABD Seçimlerinde oy verme işleminin tamamlanacağı gün olacak. Anketlerde başkan adayları başa baş seyrediyor, ancak ABD seçim sisteminde eyaletlerde kimin kazandığı, toplam oy oranından daha önemli; bu açıdan her iki tarafa da kayabilen “salıncak eyaletlerin” sonuçları belirleyici olacak. ABD’de bu hafta ayrıca Fed’in Kasım ayı faiz oranı kararı Perşembe günü takip edilecek. Piyasalarda hakim senaryo Fed’in bu hafta 25 baz puan ile faiz indirimlerine devam edeceği yönünde. İndirime kesin gözüyle bakılması ile bu senaryo bir parça fiyatlanmış olabilir, ancak indirim kararının açıklanmasıyla küresel risk iştahında pozitif etki görülebilir. Kararın ardından Powell’ın konuşmaları da Aralık ayı faiz indirimi fiyatlamasını etkilemesi muhtemeldir. Bu hafta ABD’de diğer yandan bileşik ve hizmet PMI final verileri, ISM Hizmet PMI, aylık fabrika siparişleri değişimi, ticaret dengesi, haftalık işsizlik başvuruları ve Michigan tüketici hissiyatı öncül verileri takip edilecek. Eylül ayı fabrika siparişlerinde aylık %0,4 azalış beklenmektedir. Ticaret dengesinin ise 71,9mlr USD açık vermesi bekleniyor. S&P Global bileşik ve hizmet PMI’da ekim ayı beklentileri sırasıyla 54,3 ve 55,3 puanda bulunurken, ISM hizmet PMI’da beklenti 53,3 seviyesinde bulunmaktadır. Son olarak, Michigan tüketici hissiyatı öncül verilerinde kasım ayında 70,0 puana gerilemesi beklenmektedir.
Euro Bölgesi’nde bu hafta S&P Global bileşik, hizmet ve imalat PMI ekim ayı final verileri, ÜFE, perakende satışlar ve Sentix yatırımcı güveni takip edilecek. PMI final verilerinde beklentiler, bileşik PMI’ın 49,7, hizmet PMI’ın 51,2, imalat PMI’ın ise 45,9 seviyesinde bulunuyor. Öte yandan ÜFE’nin aylık %0,5, yıllık %3,5 azalış göstermesi beklenirken, perakende satışların eylül ayında beklentisi aylık %0,40 artış görüleceği yönünde. ÜFE, eylül ayında aylık %0,6 artmış, yıllık %2,3 azalmıştı. Sentix yatırımcı güveninde ise -12,7 puanda açıklanması öngörülüyor. Almanya’da bu hafta S&P Global bileşik, hizmet ve imalat PMI verileri, aylık fabrika siparişleri, sanayi üretimi ve ticaret dengesi takip edilecek. PMI verilerinde bileşik PMI’ın 47,5’ten 48,4’e yükselmesi, hizmet PMI’ın 50,6’dan 51,4’e yükselmesi, imalat PMI’ın ise 42,6 seviyesinde sabit kalması bekleniyor. Ayrıca fabrika siparişlerinde aylık %1,60 artış görülmesi bekleniyor. Fabrika siparişleri ağustos ayında %5,8 oranında azalış göstermişti. Ek olarak sanayi üretiminde eylül ayında aylık bazda %1,0 azalış bekleniyor. Sanayi üretimi ağustosta aylık %2,90 artmış, yıllık %2,51 azalmıştı. Ticaret dengesinin ise eylül ayında 24,4mlr euro fazla vermesi bekleniyor; eylül ayında 22,5mlr euro fazla vermişti. İngiltere’de bu hafta S&P Global bileşik ve hizmet PMI takip edilirken, gündemin odağında İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz oranı kararı olacak. Bileşik PMI’ın 51,7’ye, hizmet PMI’ın ise ekim ayı final verilerinde 51,8 puana gerilemesi bekleniyor. Bu hafta BoE’nin Fed ile aynı gün açıklayacağı faiz oranı kararında 25 bp indirim ile faiz oranını %4,75 seviyesine çekmesi bekleniyor.
Yurt içinde bu hafta gündemin odağında enflasyon verileri bulunuyor. Ayrıca reel efektif döviz kuru, aylık fiyat gelişmeleri raporu, hazine nakit gerçekleşmeleri, finansal araçların reel getiri oranları ve TCMB enflasyon raporu yakından takip edilecek. Ayrıca geçtiğimiz hafta resmi tatilden dolayı 21-25 Ekim haftası için açıklanmayan menkul kıymet istatistikleri takip edilecek. Geçtiğimiz haftanın menkul kıymet istatistikleri de her zamanki gibi takip ediliyor olacak. Yurt içinde 2024 yılı 3. Çeyreğine ilişkin finansallar devam ediyor. Bu hafta ISCTR, CCOLA, THYAO, FROTO, TOASO, MGROS, TUPRS, SAHOL, TTKOM, AGHOL, KCHOL, PETKM, TCELL, ULKER ve SISE finansal sonuçlarını açıklaması beklenmektedir.
TÜİK verilerine göre tüketici enflasyonu, Eylül 2024’te aylık %2,97 ile beklentilerin üzerinde artarken, yıllık bazda %51,97’den %49,38’ye geriledi. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yıllık %33,09 arttı, aylık %1,37 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ilk kez mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici fiyat endeksini yayımladı. Buna göre Eylül’de bu veri setine göre aylık artış yüzde 2,80 oldu. Öte yandan Ekim ayında Foreks anketine göre Piyasa medyan beklentisi aylık %2,53, yıllık %48,07 artış görüleceği yönünde. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru Nisan’da 59,77’ye yükseldi. Mart ayında reel efektif Döviz kuru 58,10 olarak kaydedilmişti. Eylül ayında Finansal reel getiri oranları raporuna göre aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde %4,67, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise %3,04 oranlarıyla külçe altında gerçekleşti. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından mevduat faizi (brüt) %1,90, Euro %0,63 ve Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) %0,50 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağlarken; Amerikan Doları %0,25 ve BIST 100 endeksi %2,79 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde ise; mevduat faizi (brüt) %0,32 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken; Euro %0,93, DİBS %1,06, Amerikan Doları %1,80, ve BIST 100 endeksi %4,30 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.
Haftalık Teknik Takip Listesi
Kaynak: Anadolu Yatırım Haftalık Bülten