Haftalık Hisse Önerileri / Anadolu Yatırım – (29 Temmuz – 2 Ağustos 2024)

Haftalık Strateji

Küresel piyasalarda bu hafta Fed’in faiz kararı takip edilecek…

Geçtiğimiz hafta takip edilen öncü verilere göre ABD ekonomisi ikinci çeyrekte %2,8 ile beklentilerin yukarısında büyüdü. Fed’in enflasyon hedeflemesinde yakından izlediği çekirdek kişisel tüketim harcamaları haziranda ise yıllık bazda %2,6 ile beklentilerin hafif üzerinde gerçekleşti. Gelen verilerin ABD’de ekonomisinde “yumuşak iniş”e işaret etmesi ile küresel risk iştahında artış gözlendi. CME Group anketine göre Fed’in ben ilk faiz indiriminin eylül ayında gerçekleşme ihtimali %85,8 olarak fiyatlanmaktadır.

Geçtiğimiz hafta dolar endeksi (DXY) haftayı %0,05 değer kaybı ile hafif eksi yönde tamamladı. ABD 10 yıllık tahvilleri %4,29’u test ettikten sonra haftayı %4,19 seviyesinden tamamladı. ONS altın haftalık bazda %0,57, brent petrol ise %2,57 değer kaybetti. Geçtiğimiz hafta takip edilen makro ekonomik verilerin yanı sıra Alphabet Tesla gibi “Muhteşem Yedili” içinde yer alan şirketlerin finansal sonuçları da ABD borsalarındaki fiyatlamalarda etkili oldu. Haftalık bazda S&P 500 %0,83 Nasdaq %2,08 değer kaybederken, Dow Jones %0,75 değer kazandı.

Bu hafta küresel piyasalarda ABD’de Fed faiz kararı ve işgücü istatistikleri, Euro Bölgesi ve Almanya’da enflasyon ve büyüme verileri, İngiltere’de BoE faiz kararı, Çin’de PMI verileri, Japonya’da BoJ faiz oranı kararı ve perakende satışlar, yurt içinde ise TCMB PPK toplantı özeti takip edilecek. Ayrıca ABD ve yurt içinde 2024 yılı ikinci çeyreğine ilişkin bilançolar izlenecek. ABD’de bu hafta; Apple, Amazon, Meta, Microsoft, yurt içinde ise; AKBNK, ARCLK, GARAN, OTKAR, TTRAK, TOASO’nun finansallarının açıklanması bekleniyor.

ABD’de bu hafta gözler Fed’in faiz kararında olacak. 31 Temmuz Çarşamba günü TSİ 21:00’da açıklanacak olan kararda faizin %5,25-5,50 aralığında sabit bırakılması beklenmektedir. Karar sonrası Powell’ın gelecek döneme ilişkin açıklamaları piyasalardaki volatiliteyi artırabilir. Bu hafta ayrıca Fed’in enflasyon hedeflemesinde yakından takip ettiği işgücü istatistikleri yayımlanacak. İşgücü verileri faiz indirimine yönelik beklentileri şekillendirmesi açısından önem arz etmektedir. 2 Ağustos Cuma günü takip edilecek tarım dışı istihdamın temmuzda 177bin olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Tarım dışı istihdam haziranda 206bin olarak gerçekleşmişti. Ortalama saatlik kazançların temmuzda aylık %0,30 artış göstermesi, işsizlik oranının ise %4,1’de sabit kalması beklenmektedir. Haziranda ortalama saatlik kazançlar aylık %0,30 artışla %3,90 seviyesinde gerçekleşmişti. Tahminleri aşan bir veri seti piyasalardaki risk iştahını azaltabilir.

Euro Bölgesi’nde öncü enflasyon verileri açıklanacak. Manşet TÜFE’nin yıllık bazda %2,40’ta sabit kalması beklenmektedir. Çekirdek TÜFE’de ise beklenti %2,80’de bulunmaktadır. Enflasyon verileri faiz indirimlerinin zamanlaması bakımından yakından takip edilmektedir. Euro Bölgesi’nde bu hafta ayrıca büyüme verileri açıklanacak. Bölgede artan faiz oranları ve talepteki zayıflamayla ekonomik aktivite zayıf seyretmektedir. GSYH 1Ç24’te çeyreklik bazda %0,30, yıllık bazda %0,40 artmıştı. Bölge ekonomisinin 2024 yılının ikinci çeyreğinde ise çeyreklik bazda %0,20 büyümesi beklenmektedir. Euro Bölgesi’nde bu hafta ayrıca; güven endeksleri, imalat PMI, işsizlik oranı takip edilecek. Tüketici güveninin temmuzda -14,0’dan -12’ye yükselmesi bekleniyor. İmalat PMI’da ise beklenti 45,6’da bulunmaktadır. Haziranda imalat PMI 45,8 seviyesinde gerçekleşmişti.

Almanya’da bu hafta temmuz ayı öncü enflasyon verileri açıklanacak. Haziranda manşet TÜFE %0,10 artışla yıllık bazda %2,20 artış gösterdi. Avrupa’nın en büyük ekonomisi konumundaki Almanya’da bu hafta ayrıca 2024 yılının ikinci çeyreğine ilişkin büyüme verileri takip edilecek. Alman ekonomisinin 2Ç24’te çeyreklik bazda %0,10 büyümesi beklenmektedir. Yılın ilk çeyreğinde Alman ekonomisi çeyreklik bazda %0,20 büyürken yıllık bazda %0,20 daralmıştı.

İngiltere’de bu hafta İngiltere Merkez Bankası (BoE)’nin faiz oranı kararı ile PMI verileri izlenecek. BoE’nin 1 Ağustos’ta gerçekleştirilecek toplantısında faiz oranını %5,25’ten 25 baz puan indirim ile %5,0’a indirmesi beklenmektedir. Kararın ardından BoE Başkanı Bailey’nin konuşması takip edilecek. İngiltere’de imalat PMI’ın temmuz ayı final verilerinde 50,9’dan 51,8’e yükselmesi beklenmektedir.

Çin’de bu hafta PMI verileri açıklanacak. Temmuz ayı final verilerinde hizmet PMI’ın 50,2 imalat PMI’ın ise 49,3 olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. Haziran ayında hizmet PMI 50,5 imalat PMI ise 49,5 seviyesinde bulunuyordu. Japonya’da bu hafta odak BoJ faiz oranı kararında bulunuyor. Japonya’da bu hafta ayrıca işsizlik oranı, sanayi üretimi, perakende satışlar, imalat PMI ve hanehalkı güveni açıklanacak. İşsizlik oranının %2,60’da sabit kalması beklenmektedir. Ekonomik aktiviteye ilişkin öncü veriler olması bakımından takip edilen perakende satışların yıllık %3,30 artış göstermesi beklenmektedir. Hane halkı güveninin 36,4’ten 36,5’e yükselmesi bekleniyor. BoJ’un faizleri %0,10 seviyesinde sabit bırakması öngörülüyor.

Yurt içinde bu hafta ekonomik güven endeksi, dış ticaret istatistikleri, hizmet ÜFE, turizm istatistikleri, yabancı turist girişleri, İTO İstanbul enflasyonu, İSO imalat PMI, TCMB PPK toplantı özeti, para ve banka istatistikleri ile menkul kıymet istatistikleri takip edilecek. Ekonomik güven endeksi Mayıs ayında 98,2 iken, Haziran ayında %2,5 oranında azalarak 95,8 değerini aldı. Bir önceki aya göre Haziran ayında tüketici güven endeksi %2,7 oranında azalarak 78,3 değerini, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi %1,9 oranında azalarak 100,5 değerini, hizmet sektörü güven endeksi %1,5 oranında azalarak 115,4 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi %2,6 oranında azalarak 108,8 değerini, inşaat sektörü güven endeksi %0,5 oranında azalarak 87,9 değerini aldı.

İstanbul Sanayi Odası verilerine göre imalat PMI’ı haziranda 47,9’a gerileyerek, üçüncü ay üst üste eşik değer olan 50,0’nin altında kaldı. Talep koşullarındaki zayıflık, sektörün faaliyet koşulları üzerinde belirleyici olmaya devam etti ve hem yeni siparişlerde hem de üretimde yavaşlamanın sürmesine neden oldu. Üretimde üst üste üçüncü ay azalma gerçekleşirken, düşüş bir önceki aya göre hafif hız kesmesine rağmen belirgin gerçekleşti. Yeni siparişlerde yılın en sert yavaşlaması kaydedilirken, satış fiyatları enflasyonu son dört buçuk yılın en düşük seviyesine geriledi. TÜİK verilerine göre Turizm geliri geçen yılın aynı çeyreğine göre %5,4 arttı. Turizm geliri Ocak, Şubat ve Mart aylarından oluşan I. çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %5,4 artarak 8 milyar 784 milyon 800 bin dolar oldu. Turizm gelirinin %21’i ülkemizi ziyaret eden yurt dışı ikametli vatandaşlardan elde edildi. Ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı çeyreğine göre %10,1 artarak 9 milyon 10 bin 90 kişi oldu. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre, 2024 yılının Mayıs ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,3 oranında artarak 24,1 milyar dolar, ithalat ise yüzde 10,4 azalarak 30,6 milyar dolar seviyesinde kaydedilmiştir.

2024 yılı Mayıs ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre %48 azalarak 6,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. 2024 yılı Mayıs ayı yıllıklandırılmış dış ticaret açığı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %28,7 oranında azalarak 87,1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Haftalık Teknik Takip Listesi

Kaynak: Anadolu Yatırım Haftalık Bülten