Haftalık Hisse Önerileri / Anadolu Yatırım – (28 Ekim – 1 Kasım 2024)

Haftalık Strateji

Bu hafta ABD’de tarım dışı istihdam ve büyüme verileri takip edilecek…

Geçtiğimiz hafta ABD’de odak Bej Kitap raporunda bulunuyordu. 12 bölgesel bankadan alınan rapora göre, çoğu bölge imalat aktivitesinin düştüğünü bildirdi. Firmaların işe alımlarında ise artış olduğu vurgulandı. ABD’de devam eden bilanço sezonu, ağırlıklı olarak beklentilerin üzerinde gelen şirket karlılıkları ekonomik aktivitenin canlı kalmaya devam ettiğini gösterdi. Haftalık işsizlik maaşı başvurusu yapanların sayısı, 227 bine ile piyasa beklentilerinin altında gerçekleşerek, Fed’in gelecek toplantılarında 50 baz puanlık faiz indirimi yapmaktan kaçınacağı beklentilerini kuvvetlendirdi. CME Group verilerine göre Fed’in 7 Kasım toplantısında 25 baz puanlık indirime gitme ihtimali %95,1 olarak fiyatlanmaktadır.

Geçtiğimiz hafta güçlü seyrin takip edildiği dolar endeksi (DXY) %0,77 değer kazanırken, ABD 10 yıllık tahvilleri haftayı %4,25 ile son üç ayın en yüksek seviyesinden tamamladı. Rekor seviyesini 2758 dolara taşıyan Ons altında haftalık değer kazancı %0,97, brent petrolde ise %3,68 olarak gerçekleşti. ABD borsaları geçtiğimiz hafta yön karışık seyretti. Haftalık bazda S&P 500 %0,96 Dow Jones %2,68 değer kaybederken, Nasdaq %0,16 değer kazandı.

Bu hafta küresel piyasalarda ABD’de tarım dışı istihdam, Euro Bölgesi’nde TÜFE, Almanya’da GSYH, İngiltere’de ve Çin’de PMI, Japonya’da BoJ faiz oranı kararı, yurt içinde imalat PMI’ı ve S&P Global’in Türkiye Raporu takip edilecek. Ayrıca ABD’de Alphabet, Microsoft, Meta’nın; yurt içinde ise ADEL, AKSA, AKGRT, BIGCH, GARAN, TKNSA, AGESA, OTKAR’ın 3Ç24 dönemine ilişkin finansal sonuçlarını açıklaması beklenmektedir.

ABD’de bu hafta yoğun bir veri gündemi takip edilecek. Piyasadaki faiz indirimi beklentilerini şekillendirmesi bakımından tarım dışı istihdam verisi bu haftanın odağında bulunuyor. 1 Kasım Cuma günü TSİ 15:30’da açıklanacak tarım dışı istihdamda ekim ayı beklentisi 111 bin olarak bulunmaktadır. Eylül ayında tarım dışı istihdam 254 bin olarak gerçekleşmişti. Tarım dışı istihdam verisiyle eş zamanlı açıklanacak ortalama saatlik kazançların ekimde aylık %0,30 artış göstermesi, işsizlik oranının ise %4,10’da sabit kalması beklenmektedir. Ayrıca bu hafta ABD’de büyüme verileri ile Fed’in enflasyon hedeflemesinde yakından izlediği çekirdek kişisel tüketim harcamaları (çekirdek PCE) takip edilecek veriler arasında bulunuyor. Çekirdek PCE’nin eylül ayı verisinde aylık %0,30 artış göstermesi beklenmektedir. ABD ekonomisinin 2024 yılının üçüncü çeyreğinde öncü verilere göre çeyreklik %3,00 büyümesi öngörülüyor. Bu hafta ayrıca ADP özel sektör istihdamı, JOLTS açık iş imkanları izlenecek. Tarım dışı istihdamın öncüsü niteliğindeki ADP özel sektör istihdamında beklentiler ekimde 101bin kişi gerçekleşmesi öngörülmektedir. Eylül ayında özel sektör istihdamı 143bin olarak gerçekleşirken, JOLTS açık iş imkanları 8,040mn olarak açıklandı. Bu hafta ABD’de ayrıca Dallas Fed imalat endeksi, konut fiyat endeksi, Conference Board tüketici güveni ve askıdaki konut satışları da takip edilecek veriler arasında bulunuyor.

Euro Bölgesi’nde bu hafta gözler büyüme ve TÜFE verilerinde bulunuyor. Bölge ekonomisinin 3Ç24’te çeyreklik %0,20 yıllık bazda %0,80 artış göstermesi beklenmektedir. Euro Ekonomisi 2Ç24’te çeyreklik %0,20 yıllık bazda ise %0,60 büyümüştü. TÜFE’de ise beklentiler ekim ayı öncü verilerinde yıllık %1,90 artış gerçekleşmesi yönünde bulunuyor. Eylül ayında Euro Bölgesi’nde TÜFE yıllık %1,70 artışla ECB’nin hedeflediği %2 seviyesinin aşağısında gerçekleşmişti. Çekirdek TÜFE’de ise beklentiler yıllık %2,60 yönünde bulunuyor. Beklentiler doğrultusunda bir TÜFE verisi, ECB’nin faiz indirimine yönelik beklentileri kuvvetlendirebilir. Bölge’de takip edilecek eylül ayı işsizlik oranının ise %6,40’ta sabit kalması bekleniyor. Almanya’da bu hafta odak TÜFE ve büyüme verilerinde bulunuyor. Avrupa’nın en güçlü ekonomisi konumundaki Almanya’da beklentiler öncü 3Ç24 verilerinde çeyreklik %0,10 daralma yönünde bulunuyor. Manşet TÜFE’nin ise ekimde aylık %0,20 artış ile yıllık bazda %1,60’tan %1,80’e yükselmesi bekleniyor. İngiltere’de bu hafta veri gündemi sakin seyrediyor. İmalat PMI verileri izlenecek. Ekim ayında imalat PMI’ın 51,5’ten 50,3’e gerilemesi beklenmektedir

Yurt içinde bu hafta ekonomik güven endeksi, sektörel enflasyon beklentileri raporu, dış ticaret istatistikleri, hizmet ÜFE, turizm istatistikleri ve İTO İstanbul enflasyonu ile İSO imalat PMI’ı takip edilecek. Ayrıca bu hafta Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu S&P’nin Türkiye Raporu takip edilecek. Yurt içinde 2024 yılı 3. Çeyreğine ilişkin finansallar devam ediyor. Bu hafta ADEL, AKSA, AKGRT, BIGCH, GARAN, TKNSA, AGESA, YKBNK ve OTKAR’ın finansal sonuçlarını açıklaması beklenmektedir.

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu S&P Mayıs ayında Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltirken, kredi notu görünümü ise “pozitif” olarak korudu. Beklentiler S&P’nin kredi notunu “BB-“ye yükseltmesi, not görünümü ise “durağan” a çekmesi yönünde bulunmaktadır. İSO imalat PMI’ı eylül ayında 47,8 puandan 44,3’e gerileyerek Mart 2020’den bu yana en düşük değerini aldı. PMI verilerinde eşik değer 50 olup, bu seviye altındaki değerler ise sektördeki daralmalara işaret etmektedir. Ekonomik güven endeksi Ağustos ayında 93,1 iken, Eylül ayında %2,0 oranında artarak 95,0 değerini aldı. Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2024 yılı Ağustos ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %2,3 artarak 22 milyar 48 milyon dolar, ithalat %10,7 azalarak 27 milyar 40 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ağustos ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre %42,7 azalarak 8 milyar 712 milyon dolardan, 4 milyar 992 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2023 Ağustos ayında %71,2 iken, 2024 Ağustos ayında %81,5’e yükseldi.

Haftalık Teknik Takip Listesi

Kaynak: Anadolu Yatırım Haftalık Bülten

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!