Haftalık Hisse Önerileri / Anadolu Yatırım – (25-29 Kasım 2024)

Haftalık Strateji

Yeni haftada ABD’de Fed Tutanakları ile büyüme verileri izlenecek…

Küresel piyasalarda geçtiğimiz hafta ABD’de PMI verileri takip edildi. Büyümeye ilişkin öncü sinyaller vermesi açısından piyasalarda yakından izlenen PMI verilerinde hizmet PMI beklentilerin üzerinde 55,0 puandan 57,0 puana yükseldi. İmalat PMI ise beklentiler doğrultusunda 48,8 puana yükselerek sektördeki iyileşmelere dair sinyal verdi. İmalat ve hizmet sektörlerini kapsayan bileşik PMI ise kasımda aylık bazda 1,2 puan artarak 55,3 ile 31 ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Ekonomik veri gündemiyle birlikte geçtiğimiz hafta yarı iletken devi Nvida’nın finansalları da, piyasalarda yakından takip edildi. NVIDIA yılın üçüncü çeyreğinde 35,1mlr USD gelir üzerinden 0,81 USD hisse başına kar elde etti. Çip üreticisi, içinde bulunulan çeyreğe ilişkin gelir beklentisini ise 37,5 milyar dolar olarak açıkladı.

Yurt içinde ise gözler TCMB’nin PPK kararında bulunuyordu. TCMB, politika faizini beklentiler doğrultusunda %50 oranında sabit tuttu. Böylelikle Merkez Bankası böylece 8 ay üst üste faizde değişikliğe gitmedi. Karar metninde, önceki metinde yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere geldiğini ifade edildi. Hizmet enflasyonundaki iyileşmenin ise belirginleştiğinin altı çizildi. Piyasalarda güvercin tonlu anlaşılan karar metninin ardından faiz indirim beklentileri Aralık ayına çekildi.

Geçtiğimiz hafta 107,00 yakınlarında yükseliş eğilimini sürdüren dolar endeksi (DXY) %0,83 değer kazanırken, ABD 10 yıllık tahvilleri haftayı %4,41 seviyesinden tamamladı. Jeopolitik gerilimlerin tırmanması ve Trump’ın yüksek korumacı politikalarının risk unsuru olarak değerlendirilmesi ile birlikte Ons altında yön alıcılı seyretti. ONS altın haftayı %5,95, brent petrol ise %5,34 değer kazandı. ABD borsaları geçtiğimiz hafta zirvelerden geri çekilmeler izlendi. Haftalık bazda S&P 500 %1,68, Dow Jones %1,96, Nasdaq %1,73 değer kazancı ile tamamladı.

Bu hafta küresel piyasalarda, ABD’de Fed tutanakları, GSYH ve kişisel tüketim harcamaları, Euro Bölgesi’nde ve Almanya’da TÜFE, İngiltere’de GfK tüketici güveni, yurt içinde GSYH ve PPK Toplantı özeti takip edilecek. ABD’de bu hafta odak çekirdek PCE verileri ile 3Ç24 öncü büyüme verileri takip edilecek. ABD ekonomisi bir önceki çeyrekte, %2,80 büyüme kaydetmişti. İki öncü bir final olarak açıklanan veride ikinci tahminlerde ABD ekonomisinde önceki tahmine paralel olarak %2,80 büyüme öngörülüyor. Bir önceki çeyrekte ABD ekonomisi %3,00 büyümüştü. Fed’in enflasyon hedeflemesinde yakından izlediği çekirdek kişisel tüketim harcamalarının aylık %0,30 artış göstermesi bekleniyor. Eylülde çekirdek PCE yıllık bazda %2,7’lik artış kaydetmişti. Kişisel tüketim harcamalarında ise beklentiler aylık %0,20 atış yönünde bulunuyor. Bu hafta FOMC toplantı tutanakları gelecek dönem faiz politikalarına ilişkin mesajlar açısından piyasalarda yakından takip edilecek. Bu hafta ABD’de ayrıca Dallas Fed imalat endeksi, konut fiyat endeksi, Conference Board (CB) tüketici güveni, işsizlik başvuruları, dayanıklı mal siparişleri ve askıdaki konut satışları takip edilecek.

Euro Bölgesi’nde bu hafta odak enflasyon verisinde bulunuyor. Kasım ayı öncü enflasyon verilerinde beklenti manşet TÜFE’nin aylık %0,30 azalarak, yıllık bazda %2,00’den %2,30’a yükselmesi beklenmektedir. Çekirdek TÜFE’de ise beklentiler yıllık bazda %2,70’ten %3,0’a yükselmesi yönünde bulunuyor. Bu hafta ayrıca bölgede tüketici ve sanayi güveni takip edilecek. Almanya’da bu hafta İfo iş iklimi endeksi, Gfk tüketici güveni, işsizlik oranı takip edilecek. Manşet TÜFE’nin kasımda aylık %0,5 azalış ve yıllık %2,00 artış beklenmektedir. Ekimde aylık %0,40 artışla yıllık %2,00 yükseliş kaydedildi. İngiltere’de bu hafta veri gündemi sakin seyrediyor. Gfk tüketici güveni kasımda -18,0 seviyesinde gerçekleşti.

Japonya’da bu hafta Tokyo TÜFE verileri odakta bulunuyor. Ayrıca işsizlik oranı, sanayi üretimi, perakende satışlar ve hane halkı güveni takip edilecek. Tokyo çekirdek TÜFE ekimde yıllık %1,80, Tokyo TÜFE %1,80 artış gösterdi. Ekim’de sanayi üretimi %1,60, perakende satışlar ise %0,70 artış gösterdi. Ekimde hane halkı güveni 36,2 seviyesinde gerçekleşmişti.

Yurt içinde bu hafta odakta büyüme ve TCMB PPK toplantı özeti takip edilecek. Bu hafta odak büyüme verisinde bulunuyor. Türkiye ekonomisinin 2Ç24’te %2,50 büyüdü. Foreks anketinde beklentiler %2,40 büyüme kaydedilmesi yönünde bulunuyor. Ayrıca güven endeksleri, imalat sanayi kapasite kullanım oranı, para ve banka ile menkul kıymet istatistikleri, hizmet ÜFE, dış ticaret istatistikleri takip edilecek. Ekim ayında tüketici güven endeksi %3,0 oranında artarak 80,6 değerini, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi %3,0 oranında artarak 102,2 değerini, hizmet sektörü güven endeksi %1,5 oranında artarak 114,2 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi %0,1 oranında artarak 110,7 değerini, inşaat sektörü güven endeksi %1,7 oranında azalarak 86,3 değerini aldı. Ekonomik güven, böylece beş ayın zirvesinde gerçekleşti. 2024 yılı Ekim ayında mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), bir önceki aya göre 3,0 puan artarak 102,2 seviyesinde gerçekleşmiştir. Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, gelecek üç aydaki üretim hacmi, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, genel gidişat, sabit sermaye yatırım harcaması, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, mevcut toplam sipariş miktarı ve gelecek üç aydaki toplam istihdama ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, mevcut mamul mal stokuna ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkilemiştir. İmalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış Kapasite Kullanım Oranı (KKO-MA), bir önceki aya göre 0,7 puan azalarak yüzde 75,2 seviyesinde gerçekleşmiştir. Mevsimsel etkilerden arındırılmamış Kapasite Kullanım Oranı (KKO), bir önceki aya göre değişmeyerek yüzde 74,9 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Haftalık Teknik Takip Listesi

Kaynak: Anadolu Yatırım Haftalık Bülten

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!