Haftalık Hisse Önerileri / Anadolu Yatırım – (23-27 Eylül 2024)

Haftalık Strateji

Küresel piyasalarda bu hafta ABD çekirdek PCE ile büyüme verileri öne çıkıyor…

Geçtiğimiz hafta merkez bankalarının para politikası kararları gündemin odağındaydı. ABD’de Fed Temmuz 2023 toplantısından beri değişiklik yapmadığı faiz oranında 50 baz puanlık indirime giderek %4,75-5,0 aralığına çekti. Kararın ardından Powell indirimlerin daha hızlı veya yavaş olabileceğini, gerektiğinde durup beklemenin de olasılıklar arasında olduğunu bildirdi. Geçtiğimiz hafta İngiltere ve Japonya merkez bankaları faiz oranlarını sırasıyla %5,00 ve %0,25 seviyelerinde sabit tuttu. TCMB de eylül ayı kararında faiz oranını %50,00 seviyesinde sabit tutarken, Karar metninde “para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır” ifadesi yerine “para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır” ifadesinin yer alması piyasalarda sıkılaştırma eğiliminin azaldığı yönünde yorumlandı.

Geçtiğimiz hafta dolar endeksi (DXY) %0,39 değer kaybederken, ABD 10 yıllık tahvillerinde hafta kapanışı %3,72’den gerçekleşti. Fed’in 50 baz puanlık indirime gitmesi ile rekor tazeleyen Ons altında haftalık kazanç %1,70 olarak gerçekleşti. Hafta içinde genel olarak yükseliş eğiliminde olan brent petrol ise haftayı %3,25 artıda tamamladı. ABD borsalarında geçtiğimiz hafta yön alıcılı seyretti. Haftalık bazda S&P 500 %1,36, Dow Jones %1,62 Nasdaq %1,49 değer kazandı.

Bu hafta küresel piyasalarda ABD’de çekirdek PCE ve büyüme verileri, Euro Bölgesi’nde tüketici ve sanayi güveni, Almanya’da İfo iş iklimi endeksi, Japonya’da TÜFE verileri, yurt içinde ise TCMB PPK toplantı özeti takip edilecek. Bu hafta yurt içinde DOHOL ve TKFEN’in 2Ç24’e ilişkin finansal sonuçlarını açıklaması bekleniyor.

ABD’de bu hafta çekirdek kişisel tüketim harcamaları (çekirdek PCE) ve büyüme verileri gündemin odağında olacak. Çekirdek kişisel tüketim giderlerinde 2Ç24’te %2,8’lik bir artış görülmesi bekleniyor. Öte yandan 2Ç24 final verilerinde ABD ekonomisinin çeyreklik %3,00 büyüme kaydetmesi beklenirken, GSYH fiyat endeksinde %2,5 artış görülmesi bekleniyor. Fed’in Eylül ayı Ekonomik Projeksiyonlarında, 2024 yılı için; PCE enflasyon beklentisi %2,6’dan %2,3’e çekirdek PCE beklentisi %2,8’den %2,6’ya revize edildi. 2024 yılı için büyüme beklentisi %2,1’den %2,0’a düşürüldü. Bu hafta izlenecek çekirdek PCE verileri, Fed’in faiz indirim patikasına ilişkin ipuçları vermesi bakımından, piyasalarda yakından izlenecek

Ayrıca ABD’de u hafta S&P Global bileşik, hizmet ve imalat PMI eylül ayı öncü verileri, Conference board (CB) tüketici güveni, Richmond Fed imalat endeksi, dayanıklı mal siparişleri, öncü mal ticaret dengesi, Michigan tüketici hissiyatı ve haftalık işsizlik başvuruları da takip edilecek. Ek olarak konut piyasasına dair konut fiyat endeksi, inşaat izinleri, yeni konut satışları ve askıdaki konut satışları da veri gündeminde. Ayrıca 2024 Hazine Piyasaları Konferansında Fed başkanı Powell ve Fed üyeleri Williams, Barr, Bostic ve Kashkari’nin de konuşmaları takip edilecek.

S&P Global hizmet ve imalat PMI öncül eylül ayı verilerinde beklentiler sırasıyla 55,3 ve 48,6 puanda bulunuyor. Dayanıklı mal siparişlerinde ağustos ayında aylık %2,8 azalış görülmesi bekleniyor. Conference Board (CB) tüketici güveninin eylül ayında 102,9 puana gerilemesi beklenirken, Richmond Fed imalat endeksinin -17,0 puanda açıklanması, Michigan tüketici hissiyatı eylül ayı final verisinde ise 69,4 puanda gerçekleşmesi öngörülüyor. Ağustos ayı öncül mal ticaret dengesinde ise 100,20mlr USD açık verilmesi beklenmektedir. Ek olarak diğer takip edilecek konut piyasası verilerinde, konut fiyat endeksinde temmuz ayında aylık %0,2 artış beklenmektedir. İnşaat izinlerinin ağustos ayında 1,475mn, yeni konut satışlarında ise 700bin artış görülmesi bekleniyor. Askıda konut satışlarında ise ağustos ayında %0,5 artış öngörülüyor.

Euro Bölgesi’nde bu hafta S&P Global Bileşik, Hizmet ve İmalat PMI eylül ayı öncül verileri bunu yanı sıra tüketici güveni ve sanayi güveni veri gündemini oluşturuyor. Ayrıca ECB başkanı Christine Lagarde’ın açıklamaları takip edilecek. Eylül ayı öncül PMI verilerinde bileşik, hizmet ve imalat beklentileri sırasıyla 50,6, 52,3 ve 45,7 puanda bulunuyor. Almanya’da S&P Global Bileşik, Hizmet ve İmalat PMI eylül ayı öncül verileri gündemin odağında bulunuyor. Ayrıca İfo iş iklimi endeksi, Gfk tüketici güveni ve işsizlik oranı da takip edilecek. S&P Global bileşik, hizmet ve imalat PMI beklentileri sırasıyla 48,2, 51,1, 42,4 puanda bulunuyor. İşsizlik oranının eylül ayında %6,0 oranında sabit kalması bekleniyor. İfo iş iklimi endeksinin eylül ayında 0,5 puan azalış ile 86,1 puan olarak açıklanması, Gfk tüketici güveninin ekim ayında -21,0 puanda açıklaması beklenmektedir. İngiltere’de bu hafta S&P Global Bileşik, hizmet ve imalat PMI eylül öncü verileri takip edilecek. Hizmet ve imalat PMI beklentileri sırasıyla 53,5 ve 52,3 puanda bulunmaktadır. Almanya’da S&P Global Bileşik, Hizmet ve İmalat PMI eylül ayı öncül verileri gündemin odağında bulunuyor. Ayrıca İfo iş iklimi endeksi, Gfk tüketici güveni ve işsizlik oranı da takip edilecek. S&P Global bileşik, hizmet ve imalat PMI beklentileri sırasıyla 48,2, 51,1, 42,4 puanda bulunuyor. İşsizlik oranının eylül ayında %6,0 oranında sabit kalması bekleniyor. İfo iş iklimi endeksinin eylül ayında 0,5 puan azalış ile 86,1 puan olarak açıklanması, Gfk tüketici güveninin ekim ayında -21,0 puanda açıklaması beklenmektedir

Yurt içinde bu hafta PPK toplantı özeti, finansal hizmetler güven endeksi, hizmet, perakende, ticaret ve inşaat güven endeksi, reel kesim güven endeksi, ekonomik güven endeksi, imalat sanayi kapasite kullanım oranı, yerli-yabancı turist girişleri, dış ticaret istatistikleri ve haftalık para banka ve menkul kıymet istatistikleri takip edilecek. Ayrıca DOHOL ve TKFEN’in 2Ç24’e ilişkin finansal sonuçlarını açıklaması bekleniyor. Ağustos ayı PPK toplantı özetinde aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun süreceği belirtildi. Likidite koşullarının muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlendiği vurgulandı. Özette ayrıca “İkinci çeyreğe ilişkin mevcut veriler yıllık ve çeyreklik bazda GSYH büyüme oranlarının ilk çeyreğe kıyasla gerileyeceğine işaret etmektedir” ifadelerine yer verildi.

Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi Ağustos ayında bir önceki aya göre; hizmet sektöründe %2,0 oranında azalarak 111,8 değerini, perakende ticaret sektöründe %0,8 oranında artarak 107,9 değerini ve inşaat sektöründe %1,1 oranında artarak 88,0 değerini aldı. Öte yandan, 2024 yılı Ağustos ayında mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), bir önceki aya göre 0,7 puan azalarak 98,0 seviyesinde gerçekleşti. Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki toplam sipariş miktarı ve mevcut mamul mal stokuna ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, mevcut toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki toplam istihdam, gelecek üç aydaki üretim hacmi, sabit sermaye yatırım harcaması ve genel gidişata ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkilemiştir. Mevsimsellikten arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) bir önceki aya göre 1,8 puan azalarak 98,5 seviyesinde gerçekleşti. Son olarak, İmalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış Kapasite Kullanım Oranı (KKO-MA), bir önceki aya göre 0,2 puan azalarak yüzde 75,7 seviyesinde gerçekleşmiştir. Mevsimsel etkilerden arındırılmamış Kapasite Kullanım Oranı (KKO), bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak yüzde 75,4 seviyesinde gerçekleşmiştir. Böylece kapasite kullanımı Mart 2023’ten beri en düşük düzeye indi. Öte yandan Ekonomik güven endeksi Temmuz ayında 94,4 iken, Ağustos ayında %1,3 oranında azalarak 93,1 değerini aldı. 2024 yılı Ağustos ayında Finansal Hizmetler Güven Endeksi, bir önceki aya göre 1,9 puan azalış kaydederek 156,8 seviyesinde gerçekleşmiştir. Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki iş durumu, son üç aydaki hizmetlere olan talep ile gelecek üç aydaki hizmetlere olan talep beklentisi olmak üzere tüm alt endekslerin FHGE’yi azalış yönünde etkilediği görülmektedir. Yabancı turist sayısı temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %2,60 artış ile 7,33mn’a yükseldi. Turist sayısı aylık bazda tüm zamanların en yüksek rakamı olarak gerçekleşti. Ocak-Temmuz döneminde ise yıllık bazda %8,3 artışla 29mn’a yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2024 yılı Temmuz ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %13,8 artarak 22 milyar 510 milyon dolar, ithalat %7,8 azalarak 29 milyar 805 milyon dolar olarak gerçekleşti. Temmuz ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre %41,8 azalarak 12 milyar 532 milyon dolardan, 7 milyar 295 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2023 Temmuz ayında %61,2 iken, 2024 Temmuz ayında %75,5’e yükseldi. Ocak-Temmuz döneminde dış ticaret açığı %32,4 azalarak 73 milyar 857 milyon dolardan, 49 milyar 938 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2023 Ocak-Temmuz döneminde %65,9 iken, 2024 yılının aynı döneminde %74,9’a yükseldi.

Haftalık Teknik Takip Listesi

Kaynak: Anadolu Yatırım Haftalık Bülten

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!