Haftalık Hisse Önerileri / Anadolu Yatırım – (22-26 Temmuz 2024)

Haftalık Strateji

Yeni haftada ABD’de büyüme verisi ile çekirdek PCE takip edilecek…

Geçtiğimiz hafta ABD’de takip edilen Bej Kitap raporu, yaklaşan seçimler ve enflasyona ilişkin belirsizlik nedeniyle gelecek altı ayda büyümenin daha yavaş olacağına işaret etti. Fed Başkanı Powell son üç verinin enflasyonun %2’ye düştüğüne dair güveni biraz artırdığını ifade etti. Powell ayrıca, iş gücü piyasasında beklenmedik bir zayıflama görülmesi halinde bankanın tepki verebileceğine işaret etti. Piyasalarda Fed’in bu sene iki faiz indirimine gideceğine ilişkin beklentiler güç kazandı. CME Group anketine göre eylül ayında 25 baz puanlık ilk faiz indirimi beklentisi %94,0 olarak bulunuyor.

Geçtiğimiz haftaki işlemlerde volatil seyrin izlendiği dolar endeksinde (DXY) ve ABD 10 yıllık tahvil getirilerinde son üç ayın en düşük seviyeyeleri test edildi. Gelen tepki alımları ile haftanın ikinci yarısı dengelenmelerin takip edildiği DXY haftayı %0,30 değer kazancı ile tamamladı. ABD 10 yıllık tahvilleri ise %4,14 seviyesini test ettikten sonra haftayı %4,24 seviyesinden tamamladı. DXY ve ABD 10 yıllıklarındaki geri çekilmeler ile Ons altında geçtiğimiz hafta tarihi zirve 2483 dolara taşındı. Bu seviyede kalıcılık sağlanamaması ile geri çekilmelerin gözlendiği ONS altın haftalık bazda %0,43 değer kaybetti. Brent petrol ise haftayı %3,12 değer kaybı ile tamamladı. ABD borsaları geçtiğimiz hafta yarı iletken endüstrisinde ABD ile Çin arasında devam eden ticaret savaşı konusunda endişelerin artması ile teknoloji hisseleri öncülüğünde gerilemeler görüldü. Haftalık bazda S&P 500 %1,97, Nasdaq %3,65 değer kaybederken, Dow Jones %0,72 değer kazandı.

Bu hafta küresel piyasalarda ABD’de büyüme verileri ve çekirdek kişisel tüketim harcamaları (çekirdek PCE), Euro Bölgesi’nde ve İngiltere’de PMI verileri, Almanya’da perakende satışlar, Çin’de PBOC faiz oranı kararı, Japonya’da Tokyo TÜFE ve yurt içinde TCMB faiz kararı takip edilecek. Bu hafta ABD’de ayrıca “Muhteşem Yedili” içinde yer alan Microsoft ve Alphabet ve Tesla’nın, yurt içinde ise TAVHL’nin 2Ç24 dönemine ilişkin finansal sonuçlarını açıklaması bekleniyor.

Bu hafta ABD’de öncü GYSH verileri izlenecek. Bu hafta 25 Temmuz Perşembe günü TSI 15:30’da açıklanacak olan öncü verilerinde ABD ekonomisinin 2024 yılının ikinci çeyreğinde %1,90 büyümesi beklenmektedir. ABD ekonomisi 1Ç24’te %1,4 büyümüştü. Bu hafta ayrıca Fed’in enflasyon hedeflemesinden yakından takip ettiği çekirdek PCE verisi yayımlanacak. Mayıs ayında çekirdek PCE’de yıllık bazda %2,60 artış gerçekleşmişti. Beklentiler haziran ayında çekirdek PCE’nin aylık %0,20 artış göstermesi yönünde bulunuyor. Fed tarafından yayımlanan Haziran ayı Ekonomik Projeksiyonlarında, 2024 yılı için büyüme beklentisi %2,1’de sabit kalırken, çekirdek PCE beklentisi%2,6’dan %2,8’e yukarı yönde revize edilmişti.

ABD’de bu hafta ayrıca; konut piyasasına ilişkin veriler, Richmond Fed imalat endeksi, Conference Board (CB) tüketici güveni, dayanıklı mal siparişleri, mal ticaret dengesi, işsizlik başvuruları ve Michigan tüketici hissiyatı takip edilecek.İnşaat izinlerinin haziran ayında 1,399mn’dan 1,446mn’a yükselmesi, yeni konut satışlarının ise haziran ayında 640bin olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. Mayıs ayında yeni konut satışları 619bin olarak gerçekleşmişti. Mayıs ayında %0,10 artan dayanıklı mal siparişlerinde ise beklenti %0,30 yükseliş olacağı yönünde bulunuyor.

Euro Bölgesi’nde bu hafta gözler tüketici güven endeksi ve temmuz ayı öncü PMI verilerinde olacak. Temmuz ayında tüketici güveninin -13,2 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Mayıs ayında tüketici güveni -14,0 ile beklentiler doğrultusunda gerçekleşmişti. S&P Global hizmet PMI’ın 52,8’den 52,9’a, imalat PMI’ın 45,8’den 46,0’a yükselmesi. bekleniyor. Almanya’da bu hafta İfo iş iklimi endeksi, GfK tüketici güveni, perakende satışlar ve PMI verileri takip edilecek. Almanya’da ekonomik aktiviteye ilişkin önemli sinyaller vermesi açısından takip edilen perakende satışların mayısta değişim göstermesi beklenmiyor. Nisanda perakende satışlar bir önceki aya göre %1,20 düşmüştü. İş dünyasının ekonomiye olan güvenini ölçen İfo iş iklimi endeksinin temmuz ayında 88,9 puan seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Haziran ayında İfo endeksi 88,6 olarak gerçekleşmişti. GfK tüketici güveninin ise ağustosta -21,1 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor. S&P Global imalat PMI’ın 43,5’ten 44,1’e, hizmet PMI’ın ise 53,1’den 53,3’e yükselmesi bekleniyor. İngiltere’de bu hafta PMI verileri izlenecek. Temmuz ayı öncü verilerinde hizmet PMI’ın 52,1’den 52,5’e ; imalat PMI’ın ise 50,9’dan 51,1’e yükselmesi bekleniyor.

Yurt içinde TCMB faiz kararını açıklayacak. Merkez Bankası politika faizini haziran ayında beklentiler doğrultusunda %50’de sabit bıraktı. Karar metninde “Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır. Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon yılın ikinci yarısında tesis edilecektir.” ifadelerine yer verildi. Foreks anketinde beklentiler TCMB’nin 23 Temmuz PPK toplantısında politika faizini %50,0’da sabit bırakması yönünde bulunuyor. TÜİK verilerine göre, haziran ayında güven endeksi hizmet sektöründe %1,5 azaldı, perakende ticaret sektöründe %2,6 azaldı, inşaat sektöründe %0,5 azaldı. Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi Haziran ayında bir önceki aya göre; hizmet sektöründe %1,5 oranında azalarak 115,4 değerini, perakende ticaret sektöründe %2,6 oranında azalarak 108,8 değerini ve inşaat sektöründe %0,5 oranında azalarak 87,9 değerini aldı.

Finansal hizmetler güven endeksi (FHGE) haziranda, bir önceki aya göre 10,8 puan azalış kaydederek 149,5 seviyesinde gerçekleşmiştir. Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki iş durumu, son üç aydaki hizmetlere olan talep ile gelecek üç aydaki hizmetlere olan talep beklentisi olmak üzere tüm alt endekslerin FHGE’yi azalış yönünde etkilediği görülmektedir.

TCMB verilerine göre 2024 yılı Haziran ayında mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), bir önceki aya göre 1,9 puan azalarak 100,5 seviyesinde gerçekleşmiştir. Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, mevcut mamul mal stokuna ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, mevcut toplam sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, gelecek üç aydaki toplam istihdam, genel gidişat, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki üretim hacmi ve gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkilemiştir. Mevsimsellikten arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) bir önceki aya göre 2,6 puan azalarak 102,8 seviyesinde gerçekleşmiştir

İmalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış Kapasite Kullanım Oranı (KKO-MA), haziranda bir önceki aya göre 0,4 puan azalarak yüzde 76,2 seviyesinde gerçekleşmiştir. Mevsimsel etkilerden arındırılmamış Kapasite Kullanım Oranı (KKO), bir önceki aya göre değişmeyerek yüzde 76,3 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Haziran ayı TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’nde Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 43,64 iken, bu anket döneminde yüzde 43,52 olmuştur. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 33,21 iken, bu anket döneminde yüzde 31,79 olmuştur. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 21,33 ve yüzde 20,33 olarak gerçekleşmiştir. Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 51,51 iken, bu anket döneminde yüzde 50,77 olmuştur. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi ise bir önceki anket döneminde olduğu gibi bu anket döneminde de yüzde 50,00 olarak gerçekleşmiştir. Katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 38,78 TL iken, bu anket döneminde 37,75 TL olmuştur. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 41,80 TL iken, bu anket döneminde 41,41 TL olarak gerçekleşmiştir.

Haftalık Teknik Takip Listesi

Kaynak: Anadolu Yatırım Haftalık Bülten

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!