Haftalık Strateji
Bu haftanın odağında ABD’de Bej Kitap Raporu ve IMF Toplantıları bulunuyor…
Geçtiğimiz hafta ABD’de ekonomik aktiviteye ilişkin öncü veriler takip edildi. Perakende satışları eylülde aylık %0,40 artışla beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Sanayi üretiminde ise eylül ayında %0,3 azalış ile kaydedildi. Perakende satışlarda beklenti üzerindeki artış, ABD ekonomisinde üçüncü çeyrek büyümesine dair pozitif beklentileri destekledi. Ayrıca Fed Başkanlarından gelen açıklamalar da geçtiğimiz hafta yakından izlendi. Minneapolis Fed Başkanı Kashkari, Fed’in %2’lik enflasyon hedefinin görünür hale gelmesiyle daha fazla faiz indirimine gidilmesinin muhtemel olduğunu, Fed Yönetim Kurulu Üyesi Waller ise faiz indirimlerinde daha temkinli olunması gerektiğini ifade etti. CME Group verilerine göre 7 Kasım’da gerçekleştirilecek Fed toplantısında 25 baz puanlık faiz indirimi %90,4 olarak fiyatlanmaktadır.
Euro Bölgesi’nde ise ECB faiz oranı kararı odaktaydı. ECB, beklentiler doğrultusunda faiz oranının 25 baz puan indirerek %3,25 seviyesine düşürdü. ECB böylece son 13 yılda ilk kez arka arkaya faiz indirimi yapmış oldu. Kararın ardından ECB başkanı Lagarde, “Enflasyonun %2’lik orta vadeli hedefe ulaşması konusunda iyimseriz. Gerektiği takdirde kısıtlayıcı politikalar uygulamaya devam edeceğiz.” dedi. Yurt içinde TCMB PPK toplantısı takip edildi. TCMB politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının %50 düzeyinde piyasa beklentilerine paralel olarak sabit tutulmasına karar verdi. Merkez Bankası böylece üst üste 7 ay faizi sabit tutmuş oldu. Karar metninde enflasyondaki iyileşme hızına dair belirsizliklerin son dönemdeki veri akışı ile artış gösterdiği ifade edildi.
Geçtiğimiz hafta dolar endeksi (DXY) %0,56 değer kazanırken, ABD 10 yıllık tahvilleri haftayı %4,07 seviyesinden tamamladı. 2722 dolarda rekor tazeleyen Ons altında haftalık değer kazancı %2,41 olarak gerçekleşti. OPEC’in küresel petrol talebi öngörüsünü 3 ay üst üste aşağı yönlü revize etmesinin ardından brent petrol ise haftayı %7,30 değer kaybı ile tamamladı. ABD borsaları geçtiğimiz hafta pozitif seyretti. Haftalık bazda S&P 500 %0,85, Dow Jones %0,96, Nasdaq %0,80 değer kazandı.
Bu hafta küresel piyasalarda ABD’de Bej Kitap ve IMF Toplantıları, Euro Bölgesi’nde ve İngiltere’de PMI verileri, Almanya’da ÜFE, Çin’de PBOC Kredi Faiz Oranı, Japonya’da Tokyo TÜFE, yurt içinde ise TCMB PPK Toplantı Özeti takip edilecek. Ayrıca ABD’de Alphabet Inc, GM, Tesla, Coca Cola, Boeing, Amazon’un yurt içinde ise EREGL, TAVHL, TURSG, AKBNK, EBEBK, TTRAK, ANHYT, ARCLK’in 3Ç24 dönemine ilişkin finansal sonuçlarını açıklaması beklenmektedir.
ABD’de bu hafta odak Bej Kitap raporu ve IMF Toplantıları izlenecek. Fed’in 12 bölge başkanı, ekonomistler ve iş insanlarının mevcut ekonomik görünüme ilişkin yorumlarını içermesinden dolayı piyasalarda yakından takip edilecek raporda, Fed’in gelecek dönem para politikasına ilişkin beklentilerin ve mesajları aranacak. Raporun 23 Ekim TSI: 21:00’da açıklanması beklenmektedir. Ayrıca ABD’de bu hafta öncü PMI verileri, mevcut konut satışları, dayanıklı mal siparişleri, Michigan tüketici hissiyatı ve Richmond Fed imalat endeksi takip edilecek veriler arasında bulunuyor. Yeni konut satışlarının eylül ayında 710bin seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Michigan tüketici hissiyatının ise ekim ayı final verilerinde 70,1 seviyesinden 68,9 seviyesine gerilemesi beklenmektedir. Mevcut konut satışlarının ise eylül ayında 3,90mn olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. Mevcut konut satışları ağustosta 3,86mn olarak gerçekleşmişti. Dayanıklı mal siparişlerinin ise eylülde %0,90 azalış kaydetmesi öngörülüyor. Hizmet PMI’ın ise 55,2’den 55,0’a gerilemesi, imalat PMI’ın ise 47i3’ten 47,5’e yükselmesi bekleniyor.
Euro Bölgesi’nde bu hafta ekim ayı öncü PMI verileri izlenecek. S&P Global hizmet PMI’ın 51,4’ten 51i5’e ; imalat PMI’ın ise 45,0’dan 45,1’e yükselmesi öngörülüyor. Ekonomik aktivitede yavaşlama sinyallerinin gözlendiği bölge ekonomisinde PMI verileri, sektörel gelişmelere ilişkin öncü veri sunması açısından, piyasalarca yakından takip edilecek. Ayrıca Euro Bölgesi’nde bu hafta tüketici güveni takip edilecek. Öncü verilerde ekim ayı yüketici güveninin -12,9’dan -12,0’a yükselmesi öngörülüyor. Almanya’da bu hafta odak üretici fiyat endeksi (ÜFE) verilerinde bulunuyor. Ağustosta Almanya’da manşet ÜFE aylık bazda %0,20 yükselişe karşın yıllık bazda %0,80 düşmüştü. Eylül ayında beklentiler aylık bazda %0,20 düşüş gözlenmesi yönünde bulunuyor. Ayrıca bu hafta Ifo İş İklimi endeksi ve öncü PMI verileri takip edilecek. Almanya’da iş dünyası güvenini ölçen İfo İş İklimi Güven Endeksi, Ağustos ayında 85,4 puana düşerek üst üste dördüncü kez gerileme kaydetmişti. Eylül ayı verilerinde beklenti 85,6 puan seviyesine yükselmesi yönünde bulunuyor. S&P Global hizmet PMI’ın ekim ayı öncü verilerinde 50,6’da sabit kalması, imalat PMI’ın ise 40,6’dan 40,7’ye yükselmesi beklenmektedir.
Geçtiğimiz hafta yoğun veri gündeminin takip edildiği İngiltere’de bu hafta PMI verileri, GfK tüketici güveni ve BoE Başkanı Bailey’nin konuşması takip edilecek. Gfk tüketici güveninin -20 puanda sabit kalması bekleniyor. Hizmet PMI’ın ekim ayı öncü verilerinde 52,4’ten 52,3’e gerilemesi, imalat PMI’ın ise 51,5’ta sabit kalması beklenmektedir.
Yurt içinde bu hafta odak TCMB PPK toplantı özetinde bulunuyor. Ayrıca merkezi yönetim borç stoku yurt dışı ÜFE, güven endeksleri, imalat sanayi kapasite kullanım oranı ve haftalık para ve banka ile menkul kıymet istatistikleri takip edilecek.
Geçtiğimiz hafta TCMB faiz oranını beklentiler doğrultusunda %50 oranında sabit tuttu. Karar metninde dezenflasyon sürecinin artan belirsizlik ortamı ile hızının yavaşladığına ilişkin mesajlara yönelik detaylar bu hafta takip edilecek toplantı özetinde yakından izlenecek. TÜİK verilerine göre yurt dışı ÜFE temmuzda aylık %2,95 artarken yıllık bazda %28,67 artış kaydetti. TC Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre Ağustos ayında merkezi yönetim borç stoku 8.338mlr TL olarak gerçekleşti. İç borç stoku 4.191mlr TL olurken dış borç stoku ise 4.147mlr TL olarak gerçekleşti. Gelecek hafta yurt içinde ayrıca güven endeksleri takip edilecek. 2024 yılı Eylül ayında Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE), bir önceki aya göre 1,0 puan artış kaydederek 157,8 seviyesinde gerçekleşmişti.
TÜİK verilerine göre güven endeksi hizmet sektöründe %0,6 arttı, perakende ticaret sektöründe %2,5 arttı, inşaat sektöründe %0,2 azaldı. Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi Eylül ayında bir önceki aya göre; hizmet sektöründe %0,6 oranında artarak 112,6 değerini, perakende ticaret sektöründe %2,5 oranında artarak 110,6 değerini ve inşaat sektöründe %0,2 oranında azalarak 87,8 değerini aldı. İmalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış Kapasite Kullanım Oranı (KKO-MA), bir önceki aya göre 0,2 puan artarak yüzde 75,9 seviyesinde gerçekleşmiştir. Mevsimsel etkilerden arındırılmamış Kapasite Kullanım Oranı (KKO), bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak yüzde 74,9 seviyesinde gerçekleşmiştir.
Haftalık Teknik Takip Listesi
Kaynak: Anadolu Yatırım Haftalık Bülten