Haftalık Strateji
Küresel piyasalarda Jackson Hole toplantıları, yurt içinde TCMB faiz kararı takip edilecek…
Geçtiğimiz hafta ABD’de açıklanan enflasyon verileri, fiyat baskılarının azalmaya devam ettiğini gösterdi. Haftalık olarak takip edilen işsizlik başvuruları ise yavaşlayan işgücü piyasasının ABD ekonomisini resesyona sürükleyeceği yönündeki endişelerin azalmasına yardımcı oldu. ABD’de perakende satışları son bir buçuk yılın en büyük artışını kaydederken, haftalık işsizlik başvuruları verileri piyasa beklentilerin altında gerçekleşti. Küresel risk iştahında ABD’deki resesyon endişelerinin azalması ile toparlanmalar takip edildi. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, son ekonomik verilerin ABD Merkez Bankası’nın enflasyonu yüzde 2 hedefine geri döndürebileceğinden “daha fazla emin” olduğunu ancak düşüşü desteklemeye hazır olmadan önce “biraz daha fazla veri” görmek istediğini söyledi. CME Group eylül ayı 25 baz puanlık faiz indirimi beklentisi %75’e yükselirken 50 baz puanlık indirim beklentisi %25’e geriledi.
Geçtiğimiz hafta dolar endeksi (DXY) %0,67 değer kaybederken, ABD 10 yıllık tahvillerinde %3,80’e varan geri çekilmelerin ardından hafta kapanışı %3,88’den gerçekleşti. Rekor seviyesini 2509’a taşıyan Ons altın haftalık bazda %3,17 yükselirken, brent petrol %0,35 değer kaybıyla haftayı tamamladı. ABD borsalarındaki beklenti altında gelen TÜFE verileri sonrası alıcılı seyir izlendi. Haftalık bazda S&P 500 %3,93, Dow Jones %2,94 ve Nasdaq %5,29 değer kazandı.
Küresel piyasalarda bu hafta; ABD’de Jackson Hole toplantısı, Euro Bölgesi’nde TÜFE, Almanya’da ÜFE İngiltere’de PMI verileri, Çin’de PBOC faiz kararı, Japonya’da TÜFE ve yurt içinde TCMB’nin faiz kararı öne çıkan makroekonomik veriler arasında yer almaktadır. Bu hafta yurt içinde ayrıca ADEL, AEFES, BIGCH, BRISA, CCOLA, MGROS, MPARK, TKNSA’nın finansal sonuçlarını açıklaması beklenmektedir.
ABD ve küresel piyasalarda bu hafta gözler Jackson Hole toplantılarında olacak. Her yıl Kansas City Fed tarafından düzenlenen Jackson Hole toplantıları bu yıl 22-24 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek. Merkez bankacılığı konusunda yakından takip edilen ve birçok katılımcının iştirak edeceği sempozyumun bu yılki ana başlığı “Para politikasının etkinliğinin ve iletiminin yeniden değerlendirilmesi” olarak belirlendi. 23 Ağustos’ta Fed Başkanı Jerome Powell’ın da konuşmasının bulunduğu sempozyumda, gelecek döneme ilişkin mesajlar takip edilecek. Powell’ın konuşmasındaki mesajlara bağlı olarak piyasalarda volatilite yüksek seyredebilir. Ağustos ayında Fed toplantısının olmaması nedeniyle gözlerin çevrildiği Jackson Hole’de, para politikası ve enflasyona dair yol haritasının belli olması bekleniyor. ABD’de bu hafta ayrıca; Fed üyelerinin açıklamaları, FOMC toplantı tutanakları, PMI verileri, mevcut konut satışları, inşaat izinleri ve yeni konut satışları takip edilecek.
Euro Bölgesi’nde bu hafta final TÜFE verileri öne çıkıyor. Ayrıca ECB toplantı tutanakları, cari hesap, PMI verileri ve tüketici güveni izlenecek. Bölge ekonomisinin temmuzda aylık bazda büyüme kaydetmesi beklenmiyor. Yıllık bazda ise %2,60 büyümesi beklenmektedir. S&P Global tarafından açıklanan PMI verilerinde hizmet PMI’ın 51,9’dan 51,7’ye ; imalat PMI’ın 45,8’den 43,4’e gerilemesi bekleniyor. Almanya’da bu hafta ÜFE ve PMI verileri izlenecek. Almanya’da ÜFE’nin temmuzda aylık %0,20 artış göstermesi bekleniyor. Haziranda ÜFE aylık %0,20 artarken yıllık bazda %1,60 düşmüştü. Ağustos ayı öncü verilerinde hizmet PMI’ın 52,5’ten 52,3’e gerilemesi, imalat PMI’ın ise 43,2’den 43,4’e yükselmesi beklenmektedir.
İngiltere’de bu hafta Gfk tüketici güveni ile PMI verileri öne çıkıyor. Ayrıca BoE Başkanı Bailey’nin konuşması takip edilecek. İngiltere’de S&P Global ağustos ayı öncü verileri izlenecek. Hizmet PMI’ın 52,5’ten 52,7’ye , imalat PMI’ın ise 50,9’dan 52,1’e yükselmesi bekleniyor. Tüketici güveninin ise -13’ten -12’ye yükselmesi bekleniyor.
Yurt içinde bu hafta TCMB’nin PPK faiz oranı kararı öne çıkıyor. Yurt içinde bu hafta ayrıca 2Ç24 dönemine ilşkin işgücü istatistikleri, kısa vadeli dış borç istatistikleri, yurt dışı ÜFE, Uluslararası Yatırım Pozisyonu (UYP), tüketici güven endeksi, haftalık para ve banka ile menkul kıymet istatistikleri, finansal hizmetler güven endeksi, yerli ve yabancı turist girişleri takip edilecek. Ayrıca ADEL, AEFES, BIGCH, BRISA, CCOLA, MGROS, MPARK, TKNSA’nın finansal sonuçlarını açıklaması bekleniyor.
Merkez Bankası politika faizini temmuz ayında beklentiler doğrultusunda %50’de sabit bıraktı. Ağustos ayında TCMB’nin faizleri %50,0 oranınsa sabit bırakması bekleniyor. Karar metninde “Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır. Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon sürecini güçlendirecektir.” ifadelerine yer verildi. TCMB verilerine göre 2024 yılı Temmuz ayında FHGE, bir önceki aya göre 9,2 puan artarak 158,7 seviyesinde gerçekleşmiştir. Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki iş durumu, son üç aydaki hizmetlere olan talep ile gelecek üç aydaki hizmetlere olan talep beklentisi olmak üzere tüm alt endekslerin FHGE’yi artış yönünde etkilediği görülmektedir.
Haftalık Teknik Takip Listesi
Kaynak: Anadolu Yatırım Haftalık Bülten